12 mil på Rullskidor

8:07 Anläder Sture som svär lite över Mattias bristfälliga vägbeskrivning.
8:10:02 Går starten.
8:35 Mattias bristande planering gör att han ej hade något ätbart hemma, så de får börja med en omväg förbi kiosken i Björnlunda.
8:36 Två snickers senare är de på väg igen.
9:12 Påhejade av glada pensionärer passeras Gnesta.
11:15 Täten når Pershagen och första kontrollen, strax söder om Södertälje.
11:15 ”EN FRUKTANSVÄRD HEMSK RESA” meddelar Mattias till vår utsände reporter.
12:27 Botkyrka passeras. Sture som har fått matvittring har kört till sig en lucka på 1km.
13:30 Matpause på MC-donalds i Liljeholmen. Mattias vet vad som väntar och propar i sig 4 st cheeseburgare.
14:36 Forum Nacka, bara 3 mil kvar. Sture ser lite sliten ut. Han missade avfärden från mc-donalds och har varit tvungen att jaga stenhårt för att hinna ikapp innan slutspurten.
15:30 Täten är redan i Gustavsberg. Mattias verkar stark och har ökat tempot rejält den senaste 1,5 milen.
15:54 Mattias tempoökning gav resultat, han defilerar solo in i mål.
15:55 Lasse, vår pr fotograf, tar lite bilder och fixar en intervjuv med segraren.

Rapport från rullskidträningen

Det har varit lite dåligt den sista tiden vad gäller utmaningar i föreningen. Men nu kan vi stolt meddela att det skall bli ändring på detta. Vi började med ett 12 mil långt träningspass från Selberga (mellan Nyköping och Gnesta) till Hemmesta. Förhoppningarna var stora att detta arrangemang skulle locka klubbens långloppsentusiaster. Inte nog med detta, det bjöds också på lilla menyn på en restaurang med gott renommé. Erik Björelind (ekonomiansvarig inom NVSK) var starkt kritisk till att klubben skulle subventionera mat åt medlemmarna. Denna oro visade sig vara obefogad eftersom endast Sture dök upp idag på morgonen. Sture med fickorna fulla av energikakor hade inga som helst planer på att låta sig bjudas av klubben. Sture förklarade förnärmat att jag kan betala min egen mat.

Några minuter efter kl. 08 gick startskottet för veckans utmaning. Första stopp blev en soptunna en kilometer bort där två ICA påsar skulle kastas. Efter detta var Gnesta nästa mål, vilket ligger 2 mil bort. Efter Gnesta är det väg 57 mot Södertälje som skall åkas vilket motsvarade förväntningarna både vad gäller kuriositeter och märkvärdigheter. I Pershagen blev första stopp där det inhandlades bananer och vatten. Dagens första incident uppkom då broskarvarna över Södertälje Kanal gjorde att det blev tvärstopp. Genom att hoppa över dessa var faran undanröjd och SödertälYea lämnades. En motionär på en Merida cykel gav några glada tillrop vid en backe någonstans på gamla Södertäljevägen. När Sture åker in i Botkyrka kommun ökades tempot markant. Midjeväskan placerades innanför T-shirten och hjulbultarna drogs åt lite extra. Sture som var särskilt ängslig fick användning för sin medtagna kätting som användes för att låsa fast rullskidorna vid rödljusen. Sture förklarar i ett mästrande tonfall att här gäller andra regler för överlevnad än hemma på Värmdö.

Vid Kungen Kurva bjöds det på 10 meter grus och några män i västar som fällde kommentaren ”här var det dåligt före”. Varpå jag svarade tror ni att detta kommer kunna bli klart före Hallandsåsen? Stämningen var nu inte lika positiv och färden fortsatte mot Liljeholmen där det skulle bjudas på traktering. Vid Macdrive var kön lång och det passades på att ringa till Lasse och Gustaf för avrapportering. Maten som varit det stora målet för dagen levde inte upp till de högt ställda förväntningarna utan en antipati var det bestående intrycket. Sture gör här sitt stora misstag då han inte inser att vi har lämnat the rough neighborhood och börjar kedja fast sina rullskidor vid Macdrive skylten. Detta ger gott om tid att få ett ointagligt försprång som den gode Sture inte lyckas hämta in. Med trötta ben stakåker jag sista tre milen till Hemmesta där inte mycket av intresse händer. Kan konstatera att det blev en ganska händelsefattig klubbträning där Sture med sina energikakor var de ända glädjeämnena. Efter några minuter av vila kommer Lasse och gör en okulär besiktning av undertecknad. Lasse berättar upprymt att han har haft liknande planer i många år men att en långvarig förkylning hindrat honom. Jag kan redan nu meddela att detta träningspass kommer gå som tävling nästa år. Ni kan redan nu anmäla er till Per Lind som är tävlingskommissarie och Pontus Nylander som är banchef. Klubbens rullskidvän Olof har redan anmält sig till denna rullskidtävling vilket inger förhoppning om god kvalité i startfältet. Till skillnad mot tävlingen i Täby kommer bilar vara en stor del av tävlingsmomentet och hjälm frivilligt!!!

Färdvägen var följande: Selberga (Aspa/ Ludgo) – Gnesta- Mölnbo- Järna- Pershagen- Södertälje- Botkyrka- Vårby- Kungens Kurva- Liljeholmen – Hammarby Sjöstad- Nacka- Björknäs- Gustavsberg- Hemmesta.

Utrustning: Swenor Fibreglass med 2: ans hjul (köpta på Runner Store)

Mat: 2 liter vatten, tre bananer, en snickers (dubbel) och fyra cheeseburgare

Sträcka: Mellan 12 till 12.5 mil

Lämna ett svar

Top