Träningsläger med Team Fellman!

Trots en sönderhackad låscylinder gick det inte att öppna takboxen utan kvalificerad hjälp behövdes! Hjälpen fanns att få i Månkarbo. Pontus gamla skidvän Storgripen har en syster med en händig man. Efter att ha borrat sönder nitarna gick takboxen upp. Resan fortsatte upp med en glad Ulla Nylander som hade suttit som en fällkniv pga. Skidfodralen som låg inne i bilen. Många timmar senare nåde vi Ramundberget och resan upp hade tagit 10h istället för utlovade 7 h. Trots detta var stämningen god då boendet överträffade förväntningarna. Pontus förklarade att ska man kaosträna är det viktigt att bo bra, och gärna bättre än alla andra. Lägenheten hade en storslagen utsikt över Ramundberget och standarden var hög. Första träningsapasset gick ut med älven och första stopp var i Bruksvallarna. Pontus hade köpte valla för 10 år sedan i Hasses Skidshop i Bruksvallarna. NU skulle han göra ett nytt inköp och stormade iväg mot dörren. Pontus mötes av Välkommen till Bruksvallarnas skoteruthyrning & safari. Pontus utbrister – Va faan har hänt med skidshopen? Den fanns ju här. Ett äldre par som gick förbi hade svaret – Den där butiken har ju lagt ner för länge sen. Pontus lät sig inte nöjas med svaret utan stormade in i Hotellet för att hitta svaret. Efter ett tag började Mattias att misströsta och tog sig en titt i vallarummet. Där stod ONEWAY stavarna uppradade och även CT1: or (de röda). Efter ett tag gick Mattias in i hotellet och stör Gunde Svan som sitter och pratar i mobilen. Gunde som ville vara ifred tog sin tillflykt till rummet intill. Efter ett tag kommer Pontus ut och konstaterar att han hejat på Svan och inser att Team Fellman kanske inte var någon god ide´, och blir ångerfull. Träningen fortskrider på rullskidbanan och efteråt konstateras att Bruksvallarna är full av klassåkare. Följande landslag är på plats: Det Svenska herr och damlaget, det Kinesiska dam och herr laget (kör på Atomic), Sveriges militärlandslag, det Tjeckiska och ett antal skidgymnasister. Samt Team Fellman. En av anledningarna är att Bruksvallsprinten går på Lördag och Söndag. Det Tjeckiska landslaget är en gammal bekantskap då Lasse låg och slipstreamade bakom en tajt tjeckiska. Att de har vågat sig hit igen efter Lasses uppvisning är positivt. Efter 3 h avslutas träningen (Mattias 3 h stakåkning och Pontus 3 h kaos) och Hotell Funäsdalen får besök av Team Fellman. Maten var lika god som förra året då en del av oss var där med kajakfanatikerna från Boo IF/ kajak och kajak. Efter maten åks det bil till ICA i Funäsdalen, där bananer och annat inhandlas. Kvällsträningen bedrivs på rullskidbanan där Pontus står för belysningen och Mattias får hjälp med tekniken. Pontus skriker – jobba med höften, och tekniken tas tacksamt emot. Efter 2 h avslutas kvällspasset och Pontus konstaterar att han ligger bra till med träningen då han upplevde tempot som mediokert. På Fredagsmorgonen åker Pontus iväg mitt i träningspasset och fixar en barnpulka för dottern Saga. Så nu har Lasse fått konkurrens när det gäller att ta med barnet på träningspasset. Inte mycket av intresse inträffar utan träningen avslutas efter 3h och 3 min. Dagens temperatur var plus 1 grad och morgondagen lovar samma temperatur.

Del 2

Bruksvallssprinten och lite träning!

Tövädret började på fredagen och fortsatte även på lördagen då Bruksvallssprinten avgjordes. På fredagen var det fokus på teknik och då specifikt utlärning av Pontus teknik. Det diagonalades under alla möjliga och omöjliga förhållanden. Ett och annat frånskjut gjordes också men mest för att skaka ut mjölksyran ur benen enligt Pontus. Inte mycket av intresse för den skidintresserade hände på fredagen, totalt tränades det 5 h och 30 min under tuffa förhållanden (blötföre). På lördagen beskådades Bruksvallssprinten vid sidan av banan. Anders Södergren vann i en imponerande stil och militärlandslaget visade klass med en andra och tredjeplats. Pontus var frågande till upplägget med ett statsfinansierat lag av genomsnittsmänniskor. Men när resultatlistan publicerades var Pontus hungrig och ville äta på Hotellet och inte diskutera skidor. Bruksvallssprinten bjöd även på bekanta ansikten i form av Hugo Hultqvist, sumpan åkaren som enligt uppgift tränat hårt hela veckan, och fick ett resultat som inte var nått att skriva hem och berätta för mamma om. Trots support från NVSK som skrek vid sidan av spåret och bjöd in den åkande sumpanåkaren till Värmdöloppet. Det fotades mycket under tävlingen och bilderna kommer att kunna beskådas på hemsidan. Efter tävlingen åts det mat på hotellet och planer lades upp kring eftermiddagspasset. Pontus pratade sig varm om Mittåkläppen och ville åka upp till Kaukkos (stavningen kan vara lite svajig) hemtrakter. Efter en timmes övertalning förstod han att det var ett av många mindre övervägda förslag han hade. Ett annat var att träna på sena kvällar i bästa Lasse stil. Vid vägövergången träffade de båda NVSK: arna på Edwin (efternamn okänt) från den stora klubben i Norra Stockholm eller Sibirien som Sören Nylander kallar vildmarken i Norr för.
Edwin bar på en smittsam sjukdom så rädslan var stor att drabbas av nått ohälsosamt. Trots detta så pratades det skidor. Edwin stod där med ett par nya Atomic och det framkom att han var en av många klassåkare med spons. Efter samtalet skidades det vidare på rullskidbanan.
Mattias fick även möjligheten att lära ut modern stakteknik till en receptiv Pontus. Efter 3 h avbröts träningspasset i brist på ljus och vid hemkomsten serverades det nylagad mat av Ulla Nylander (kökschef i Team Fellman och tillika mor åt Pontus). Efter maten skulle spårpulkan lämnas tillbaka och då passades det på att gazza med Agne Nylanders Audi A 6 . Vid Ramundberget blev några sena skidåkare vettskrämda då Pontus roade sig med att slå på helljuset och köra chicken race mot de inte ont anande skidentusiasterna. För att du som läsare ska få en bild av deras ansiktsuttryck se bilden på Sture (tvärnit) på Värmdörullen.
Pontus insåg snart att det gick att pressa bilen lika hårt som Lind på arbetet vilket gjorde att bilen var sönderkörd vid hemkomsten. På kvällen berättade en ärlig far att sin son Pontus representerade militärlandslaget 1992, och gjorde bra resultat. Även Storgripen deltog och landslaget tog de båda skidåkarna runt värden (till granländerna Norge och Finland), Sören var därför oförstående till sin sons aviga inställning. Imorgon ska det åkas upp till Mittåkläppen och diagonalas och tränas störtlopp nerför.

Del 3

Gunde Svan lär ut kurvtagning och fallteknik…

Lördagskvällen avslutades tidigt för halva delen av Team Fellman när Pontus tog dottern och gick och knoppade några minuter efter åtta på kvällen. Kvar blev Mattias och Sören som pratade löpning och hur man kittar fönster. Morgonen började med sovmorgon för alla utom Pontus som gick upp i arla för att fånga dagen. Morgonen var kall, frågan var bara hur kall? Sören gick ut och tyckte att det inte kunde vara mer än – 4 efter en kontroll mot urbefolkningen visade det sig vara –10. Morgonens träningspass skulle ta oss upp till Mittåkläppen. Redan på vägen upp kom Pontus ifrån Mattias som hade dålig kontroll på sina persedlar. På toppen av Ramundberget skedde ett försmädligt misstag då Pontus skrek till Mattias att det var fint här uppe. Mattias som inte har kontroll på sin ena skida lyckas tappa den ner för Ramundberget och får jaga efter skidan, när han väl kommer upp är Pontus borta. Pontus å sin sida trodde att Mattias tagit fel på orden och uppfattat det är is här uppe och åkt ner. Som tur är var inte det här en toppbestigning av Mount Everset utan en apelsintur på ett svenskt berg. Så det var inte fara för någons liv utan bara att den sociala gemenskapen blev lidande (vilket i och för sig är sekundärt när Team Fellman tränar). På var sitt håll bedriver Pontus och Mattias träning på Mittåkläppen. Pontus behov av själslig träning visade sig vara större än Mattias. Pontus glider runt och gottar sig i vintersolen medan Mattias tränar störtlopp ner mot Bruksvallarna. I Bruksvallarna tävlas det för fullt i fristil och Mattias ställer sig längst ner i backen när Gunde kommer springande. Gunde bjuder frikostigt på tips – Killar titta på den där kinesiskan, totalt livsfarligt ska man ramla ska man inte ha stavarna framför ansiktet. Gör som Hellner istället när ni tar en kurva… Gunde visade sig vara en företagsam man då han under tävlingen på egen hand bättrar på snövallarna som ska hålla åkaran innanför tävlingsbanan. Med positiva intryck från mannen där ingenting är omöjligt beger sig Mattias hemåt. Pontus som fått nog av den mentala träningen har börjat köra ner mot Ramundberget. Väl tillbaka i lägenheten börjar förberedelserna för att åka hem. Vid inpackningen i bilen kommer Sören med en motionsskida från Fischer och undrar vems den är. Pontus ser frågande ut var Sören har hittat skidan? Mattias kastar in skidan i takboxen! Så är du i behov av en skida med halvdant spann kontakta isf klubbens vallaguru så sköter han affären. Under hemresan visar Pontus öppet sitt ogillande över Mattias val av färdkost (en halväten chipspåse). Efter 20 mil kan han inte hålla tillbaka sina tankar. Utan säger helt öppet – Fy faan vad äckligt det du äter… Pontus som själv ser sig lite som en gourmand och komponerar sina egna små rätter. Ett axplock är rå blodpudding på ett knäckebröd. Pontus som numera har fru och barn tar det lugnt med Audin ner mot Stockholm och slutresultatet blev ett snitt över 100 km/h. När Stockholm närmar sig inser Pontus att det måste planeras träning på måndag. Pontus försöker inordna Body-Joy i sin kaosträning och försöker sälja in idén till Mattias. Mattias är skeptisk då Lollos son är lika gammal som Erik Björelind (fyller snart 50) och ifrågasätter träningens hårdhet…

Total träningsmängd 17 h (7 träningspass)

Sponsor: Team Fellman

Lämna ett svar

Top