NVSK åker Harsa Ski Marathon

”Lill-babs gillar poliser” förkunnar Marre Nordstrand i framsätet på en BMW 525 årsm 2006, samtidigt som han försöker undvika att söla Vitargo på den cremefärgade läderklädseln. Förare är Danne som nu förstrött pillar på iDriven och lattjar med den röststyrda ljudanläggningen. I baksätet sitter Tjär-Nils och undertecknad och halvslumrar under den bekväma färden medan Tico, Pro-skit-mannen och förare Sture i den senares nedlastade mellanblå Volvo S40 tvingas lyssna till ännu en utläggning av ortoped-Per i hur man bäst hanterar aggressiva riddjur och på håll skiljer mellan Brasiliansk sporthäst och Rhentravare.

Gänget ovan exkl Sture inhyses i ett Härbre inte långt från Lill-Babs. Fler NVSK-åkare finns i närheten men för undertecknad är detaljerna kring deras vistelse och upplevelserna av loppet okända.

De nya ansiktena kräver en kort presentation: Tjär-Nils är NVSK-medlem sedan två dagar tillbaka och har tillmälet efter sitt första medvetna sinnesintryck som var lukten av den nykokta tjärvalla hans moder höll under hans näsa vid läggdags och vars rogivande effekt kan få långtidseffekter vi ännu inte sett. Tjär-Nils vill gärna bli lärling hos vallaguru Nitare och visar sig vara oöverträffad på att fästa lappar på bilar. Styrelsen har skickat med tusentals reklamlappar som vill få folk att tro på ett seedningslopp i Stockholm inom kort och dessa lappar tar sig alltså Tjär-Nils an. Aldrig har en så stor skidklubb (NVSK) haft så få (en) människor att tacka för så många lappade bilar.

Marre är lärare halva året och seglar en trimaran resten. Han är känd som Mälarvattenmannen, kanske pga sitt kanotintresse och har cyklat genom Europa utan pengar. En äventyrare som Kaosmannen men kanske mer organiserad. Hur han hamnade i denna snorsport är svårt att förstå men kanske har han lessnat på den svårt brännande solen till havs, de besvärliga saltstänken i ögonen och alla sponsorplagg från Gore som är hopplösa att bli av med. Vid grötfrukosten antyder Marre att stämningen verkar låg medan vi som åkt skidor lite längre närmast skulle beskriva den som uppsluppen. Detta säger lite om hans skeva referensramar och hur det går till på champagne- och koks-festerna i Visby och Sandhamn.

Danne gör inte mycket väsen av sig, men när loppet är över har NVSK en skidlöpare som på allvar kan utmana Skiddoktor Yttermo om Stockholmstronen i H45. Efter lite lirkande kryper det fram att herr Abrahamsson har ett friidrottsförflutet och en gång skrämt sin kropp till miltider under 31 min. Följaktligen ett späk-ämne och liknelsen kan igen göras med Kaosmannen som lär vara hopplöst envis i man-man situationer.

Tico är kompis med Tjär-Nils och på kvällen delar han med sig av sina upplevelser från Vasaloppets bakre startled. Ni, liksom jag, kanske tror att den höga förekomsten av alu-stavar bland >10 timmarsåkare beror på att de inte har koll på utrustnings biten alt har koll men inte bryr sig eller inte har råd med mer. Detta är fel och vid det här laget börjar den sk NVSK-andan skingra sig av blotta förskräckelsen.
Tico berättar att blott aluminiumets seghet klarar av miljön i de bakre startleden. Det gäller helt enkelt att ta för sig både i kön in till fållan och efter startsskottet och då är kolfiber för sprött. Många av oss tar den nyvunna vetskapen om denna våldsamhet hårt och det blir en orolig natt. Härbret visar sig också svaja i sidled så snart någon vänder sig i sängen och det gör sömnen än sämre, utom för Mälarvattenmannen vars kropp tror sig vara på den trygga Östersjön.

Kl 11.00 på lördagen går startskottet för Harsa Ski Marathon och knappt 2½ timme senare börjar NVSK-löparna komma i mål. De flesta är nöjda. Danne älskar långa diagonalbackar visar det sig och har sedan krafter att spurta ner en Brottbyåkare. Jukka gör en stabil insats och kommer i mål några minuter senare. Mälarvattenmannen är i mål på just över 2.30 och har bara blivit piggare under loppets gång. Ortoped-per sträcker armarna i luften när han går i mål 40 sekunder före Pro-skitmannen.

Vi kan konstatera att det högre upp i resultatlistan finns horder av Gröne Jägaren-åkare och det föranleder mig att ta kontakt med några av klubbens spetsåkare, som inte fanns på plats för att utmana. Klubbmästaren (snö) Andreas, som kärvåret 2005 körde Harsa på kring 2.05, låter från ett snöläger i Grönklitt hälsa att denna säsong möjligen blir en mellansäsong men att skidorna inte är på hyllan. Kaosmannen är också på träningsläger och har dagen före med nöd och näppe undkommit en snöstorm i Vålådalen. Han har ingen bra ursäkt till varför han uteblivit och ber mig istället ringa till Klubbästaren (asfalt) Mattias. Han svarar inte men jag gissar att han är ute och kör rullskidor. Obekräftad information gör gällande att skrubbsåret på knät från rullskidfallet medför att bara strakbent åkning (läs dubbelstakning) är möjlig.

Undertecknad gjorde slutligen ett fantastiskt lopp i 1,7 km för att sedan falla i resultatlistan resterande 40,3. Behållningen för mig av denna helg blev istället alla omständigheter runt själva loppet. Några står ovan men de flesta går förstås inte att publicera.

Placering Namn Klubb Tid Diff.

1. BERGSTEN Daniel Hudiksvall IF 1:58:54 0.0

34. EKBERG Olof Nacka Värmdö SK 2:20:36.9 21:42.8

37. ABRAHAMSSON Dan Nacka Värmdö SK 2:22:50.8 23:56.7

44. LOUKUSA Jukka Nacka Värmdö SK 2:27:19.8 28:25.7

53. NORDSTRAND Martin Nacka Värmdö SK 2:30:32.6 31:38.5

70. GEIJER Erik Nacka Värmdö SK 2:35:33.0 36:38.9

99. EKMAN Per Nacka Värmdö SK 2:45:17.1 46:23.0

101. PAULSON Olle Nacka Värmdö SK 2:46:00.4 47:06.3

171. HEIKKILÄ Raine Nacka Värmdö SK 3:08:39.1 1:09:45.0

187. KORHONEN Tommy Nacka Värmdö SK 3:15:12.9 1:16:18.8

232. FRANKBORN Thomas Nacka Värmdö SK 3:40:27.3 1:41:33.2

253. KÅRELID Ola Nacka Värmdö SK 3:48:54.6 1:50:00.5

277. OUCHTERLONY Fabian Nacka Värmdö SK 4:08:28.2 2:09:34.1

281. OUCHTERLONY Frank Nacka Värmdö SK 4:19:17.5 2:20:23.4

Resultatlista se

http://www1.idrottonline.se/ImageVault/Images/id_25090/scope_128/ImageVaultHandler.aspx

Lämna ett svar

Top