Kaosmannen i snökaos

Trots att resan lades upp på forumet var intresset svalt att delta på Team Fellman: s träningsläger i Vålädalen (Jämtland).

I Jämtland skall Pontus möta upp Lill-Gripen för att få sig en smocka i längdskidspåret. Kaosmannen känner klanen Grip som bl.a. hjälpte honom med en trilskande takbox på första Team Fellman lägret. Undertecknad blev kontaktad och även uppskriven som medresenär men blev tvungen att tacka nej då skador och mättnad på kaos inte talade för min medverkan. Pontus tog beskedet hårt och sa att detta var det värsta som hänt honom sen han måttade fel på en glasruta vid Bromma plan (Teolog högskolan).

Klockan 23.16 ringer det på mobilen och jag får en sista chans att ändra mig. Samtalet glider snabbt över på väsentligheter då Pontus med dotter och underhållstross (Ulla och Sören) står på perrongen och undrar vilken sovkupé de skall tillbringa natten i. Snabbt inser jag allvaret och stapplar hem likt Crister Pettersson för att starta upp datorn. Samtidigt försöker Kaosmannen (Pontus) involvera alla medresenärer i sitt sovproblem. Jag hör han säga till en SJ- anställd –Jag har pass med mig var ska jag sova? Den SJ- anställde svarar –Du har väl en biljett, vad ska du med pass till? Är du asylsökande får du kontakta Migrationsverket! Kasomannen är fortfarande lugn då det är 15 min kvar till tåget avgår. Tillslut kommer jag åt hans nummer på sovkupén där han skall tillbringa sitt liv de närmaste 8 h. När han hittat sitt lilla kyffe hör jag hur konduktören frågar efter biljett varpå Pontus svarar: – Jag har pass. Som tur är finns det godhjärtade medmänniskor som nöjer sig med pass och Pontus kan fortsätta samtalet med undertecknad. Det pratas Hamnloppet som kaosmannen för övrigt var ansvarig och vinnare av (denna uppgift är högst osäker) ett flertal år.

Samtalet glider in på löpning som med stor sannolikhet kommer bli NVSK: s stora paradgren i vår. Pontus vill springa Vasaloppsstafetten, varpå jag berättar om mixlaget, och Jordbävningarnas medverkan i denna tävling förra året. Kaosmannan höjer nu tonen och skrikande påtalar – Ingen jävla mixlag, jag pratar Elit ditt jävla tunnbröd… Jo givetvis skal vi springa Elit försöker undertecknad säga för att få ner den farligt höga pulsen på kaosmannen. Så ni som känner er manade att delta kan kontakta Pontus (pontus@nvskidor.se) för att slåss om en plats i NVSK: s stafettlag. Nämn inget om kvinnor eller mixlag så kanske just du får ställa upp i NVSK: s lag. För att ge ökad tyngd åt satsningen har den gamle löparräven Tuomo Rautiainen (bor grannen med klubbens ekonomiansvarige Björnfot) kontakterats för bygget av NVSK: s Elitlag inom löpning och långpromenader.

På morgonen vaknar kaosmannen upp i sitt lilla kyffe och inser att det är 60 cm snö ute och det är VR 50 som gäller som fäste. En som inte sovit på tåget upp är Sören Nylander, han fick nöja sig med en ståplats för att hålla kostnaderna nere förklarar en belåten Pontus. Pontus förklarade vidare att – Farsan har starka ben efter mer än 120 marathon så han kan stå i många timmar innan benen ger vika. Familjen lämnar tåget med en hängig Sören i släptåg för vidare transfer till Vålödalens Fjällhotel där Lill-Gripen väntar med sina Vasaloppsnoviser från JM.

Pontus inser snabbt att skall det bli fart på träningen måste han göra som REX -mannen de närmaste dagarna och leva ett asketiskt liv utan damer och sprit. Han tar farväl av sin dotter och skidar ut kl. 10.00 på Vålödalens spårsystem för att återkomma 2h och 40 min senare. På den tiden har han åkte 35 km och är nöjd med början på träningslägret. Pontus berättar att det finns 7.5; an och 10: an för lite hårdare killar som han själv. Sen finns det Sapporo-spåret som är byggt för att efterlikna terrängen i Japan där VM gick 2007 (Pontus sa visserligen 1972 i intervjun med detta faktafel korrigerades lätt med ett samtal till Raine Heikkilä). Där låg landslaget och grisade inför VM förra året för att inte bli överraskade när det kom till Japan.

De följande dagarna ringer Pontus titt som tät och avrapporterar sina framgångar i spåret och berättar hur sliten han är. Därför frånsäger sig artikelförfattaren allt ansvar för faktafel i kronologin. Pontus målsättning är 6 h träning om dagen och kvalitetstid med sin dotter Saga som han har med sig i sin gördel i spåret. En dag får han med sig Rikard Grip och försöker imponera på denna vassa skidåkare genom att höja farten. Nog blev Rikard imponerad över Pontus fart men konstaterade samtidigt att Pontus låter när han åker. Han smäller med skidorna i diagonalåkningen och åker för mycket framlutad. –Du ska åka mer som tyskarna, upprätt förkunnar skidlärare Grip till sin vän. Pontus tar till sig av kritiken men blir upprymd över tanken på vad Grip skulle säga om Klubbmästare (asfalt) teknik. Pontus säger glatt – Oj oj vad Gripen skulle ta dig i örat så som du åker Mattias. Efter detta påhopp pratas det mat och hur det går för Sörens skidåkning. På frågan om Ulla gör mat skriker Pontus – För i helvete Mattias det här är ett hotell… På torsdagar bjuds det på pannkakor och ärtsoppa som var underbart gott.

På fredagen ger sig kaosmannen ut på en långtur trots att det blåser upp till storm. Vinden tilltar och tillslut ser Pontus bara 10 cm framför sig och inser att hans liv är i fara. På dålig täckning berättar Pontus följande:
– När jag räddade Nitarn i Bruksvallarna var inget i jämförelse med detta. Fy faan vad det blåste. Fick använda stavarna för att känna var det pistade spåret gick. Jag hade 7.5 km kvar när det började blåsa som mest. Det tog minst 1h och 30 min hem och det var riktigt hårt att ta sig fram, stod stilla i nerförsbackarna.

Samtidigt satt Sören och smuttade på en Öl i fjällhotellet och njöt av tanken på att hans son fick kämpa så som han hade gjort på vägen upp för att inte ramla omkull av utmattning. Träningslägret avslutas med plusgrader vilket inte uppskattas då klistertuberna inte är medtagna. Endast 3 h 10 min körs på måndagen inklusive pulkaåkning med dottern. På frågan om han hittade någon annan att träna med där uppe svarar Kaosmannen att – Bara blåbär ingen kvalité bland de man såg i skidspåret. Enligt egna uppgifter körde Pontus hårda intervaller i backarna (totalt 500 höjdmeter). Fy faan vad det gick… där hade du fått dig en smocka Mattias så avslutar Pontus sitt hyllningstal om sig själv och sin form. Pontus vill tävla (seedningslopp) för att ta sig fram från led 3 i Vasaloppet. På frågan om vilken tävling det blir säger Pontus – Det blir inte loppet i Åsarna, så jävla långt upp, men Rikard Grip skulle köra där. Resan hem gick bra och var så klart miljövänlig vilket inte är så konstigt när Team Fellman reser. Kaosmannen avslutar tvärt intervjun med att nu måste jag jobba….

Bonusmaterial

Tyvärr Ordförande Lind din husbonde låter meddela att du får vänta ett år till på nya vinterdäck!!! Håll dig på vägen för annars finns det inget utrymme nästa år heller.

Lämna ett svar

Top