Skinnarloppet Inside 2008-02-17

I Harsa träffade vi Lill-Babs, därefter Orsa Spelmän i Grönklitt och nu var spänningen stor när Kaosmannen knackade på Björn Skifs dörr i Vansbro, vår boendeort under Skinnarloppet.
– Tjänare grabbar, kliv på bara. Inte du.
Kaosmannen blir kvar ute på Skifs trappa medan vi andra knirrar oss ned in en lädersoffa med hög rygg och får lyssna på en ganska trist utläggning om Björns kennel som han köpt för STIM-pengarna från Hooked on a feeling.

Till slut får vi det vi kom för; en autograf på klubbens rilljärn, som nu har dragits över sin sista skida och istället kommer att hamna i klubbhusets vitrinskåp bredvid klisterskrapan signerad Lill-Babs och Roto-brushen med Benny Anderssons påskrift.

Resan är härmed en succé redan innan en meter skidor åkts och Ortoped-Per blir så upprymd att han avslöjar en av sina bäst bevarade och förträngda hemligheter: Livet som kringresande Skijak-entreprenör i 80-talets Sverige. Skijaken är en bisarr företeelse som bärs på varje fot likt en förkrympt kajak och med vars hjälp man tar sig stående fram i vatten eller nedför forsar. Om du vill veta varför Skijaken floppade räcker det med att ta en titt på bilden nedan.

Per surnar lite av de råa skratten och blir glad igen först när Pontus sjuknar in i sk Kaosmage tätt efter målgång i Skinnarloppet dagen efter. Glädjen försvinner dock snabbt hos honom, mig och LK då kupén i LK:s Volvo måste vädras var 7:e minut under hemresan. Förmodligen är bilen osäljbar nu och LK som hade planerat att annonsera ut den på Blocket måste finna ett annat sätt att finansiera studier, skidresor och pulvervallor. Mälarvattenmannen somnar i ångorna, som får honom att minnas den intima miljön på Trimaranen han seglar sommartid.

I en Peugeot långt därifrån sitter Klubbmästaren (snö) och nynnar med i en eurodisco-dänga. Han är påtagligt nöjd över att ha blivit snabbaste Stockholmsåkare (2.03.00) och på Sumpans hemsida (belönad som bästa hemsida 1998) nyligen ha korats till NVSK:s ende riktige skidåkare. Ett kort tag överväger han klubbyte men inser lika snabbt som Sundbybergs IK skänkte bort sina snökanoner att i den klubben skulle han blott få spela andrafiol till den i de egna leden nykrönte Långloppskungen.

I kategorin nöjda åkare finner vi också LK som med snoret hängande raskt estimerar att han kapat 1½ timme på Vasaloppet om man räknar på snitthastigheten i dagens lopp jämfört med Orsaloppet för en vecka sedan. Med den förbättringskurvan är LK god för en tid på 4 timmar om ett par veckor.

Per är missnöjd med skidorna trots att Kaosmannen hjälpt till att valla om dem före start. Per har blivit skolad i Boo IF att klister skall läggas på med smörkniv i tjocka skikt, ”ungefär som räksallad” och förmås svårligen ändra uppfattning.
När Kaosmannens tarmar torkat upp i höjd med Ludvika förklarar han med frälst röst att Skinnarloppet var det bästa han varit med om i skidväg, näst efter undertecknads vurpa i Bruksvallarna då överläppen sprack.
Mälarvattenmannen är också mycket nöjd med sitt lopp trots ett stavbrott och körning med reservstav (”djävla tandpetare”) halva loppet. Mindre nöjd bör den åkare vara som trampade av staven för Mälarvattnet, då hans startnummer och därmed namn, adress och familjeförhållanden för evigt är registrerade i denne seglares långsinta hjärna.

Lämna ett svar

Top