Mälarvattnets vasaloppsläger i hemfjällstangen!

Allt började med en förfrågan till undertecknad om att följa med på s.k. Vasaloppsläger.
Vasaloppsläger innehåller vanligtvis en gammal trött f.d. elitåkare och en massa old timers som använder Old spice, pratar blå extra på vägen upp och ner och övernattar på brukshotell.

Mälarvattnets koncept är mer som en utekväll på Stureplan med fokus på damer men utan sprit. Till och börja med var osäkerheten stor om jag skulle hinna med bussen. Stormar in i bussterminalen med tre minuter kvar och möts av en gladlynt Martin Nordstrand (mälarvattnet) som visar mig tillrätta. Första prövningen blir att ta sig förbi den nyupprättade alkoholkontrollen som Lasse Kongo (våran chaufför) satt upp i vänthallen helt på eget bevåg. En s.k. pudding får snabbt problem med att få in sin Apple iBook med motiveringen: Platsbrist.

Efter kontrollen sätter vi oss ner och jag inser då att resan är i ”princip” utan stopp (har inte ätit lunch). Försöker snabbt ta mig ut ur bussen men hindras bryskt av Swebus pryo med motiveringen att bussen ska gå. Väl tillbaka i bussen blir vi sittande 20 min till i väntan på att bussen ska fyllas på med betalande. Mälarvattnet konstaterar snabbt att vi hamnat bredvid två puddingar som man kan nätverka med senare under resan och eventuellt få ett mob. nummer eller två.

De närmaste tre timmarna pratas det kaosman och Crazy doc. Hela bussen informeras snabbt om läget i klubben. Även den gröna jägarklubben skrattas det åt särskilt de s.k. rejsrapporterna. Mälarvattnet tittar sig snett bakåt och inser att bussen är infiltrerad av en småviltsjägare med förnamn Niclas (schyst kille som får ta del av NVSK: s Vasaloppsmanual för att klara öppet spår på söndag).

Vid Borlänge stannar bussen och jag inser att detta är enda chansen att införskaffa mat. Allt går smärtfritt tills jag hoppar på fel buss. Känner inte riktigt igen mig och försöker snabbt orientera mig på bussterminalen. Väl tillbaka i bussen berättar Mälarvattnet att han ALLTID köper ungdomsbiljett det blir billigare så. Kaosmannen ringer och skriker orutin när han får höra att jag betalat fullt pris.

Efter 3h undrar en kille som sitter i gången mitt emot om vi är från NVSK. Helt otroligt skrålar Mälarvattnet. En NVSK: are till i bussen. Efter ett inledande förhör visar det sig vara Fabian Ouchterlony (1: klass mannen) som Kaosmannen glömde i Orsa för några veckor sedan som klubbmästare snö hjälpte tillrätta och som fick ta tåget hem.

Mälarvattnet berättar nu om sig själv och på hans CV finns följande:

 SM medalj i surfskipaddling

 Årets man 2003 (Se bilder)

 Utsatt för citizen’s arrest när han cyklande på trottoaren och kollade reapriser i ett skyltfönster. Mälarvattnet blev påhoppad av en kille som ville gripa honom för trottoarcykling. Mälarvattnet inser faran och tipsar hjälten om att samhället består av större svin och berättar om Humlegården på nätterna. Killen sätter genast av mot parken för att ingripa mot störande element.

 Dejtat Linda Bengtzing (Ej bestyrkt med bild)

Mälarvattnet använder sista timmen med att nätverka med puddingarna bredvid oss. Konstateras snabbt att vi hamnat bredvid två klosterdamer som försöker leva upp till Birgittasystrarna i Vadstenas berömmelse. Mälarvattnet slår fast att en av snyggingarna i ”vaket tillstånd ser ut som Britney Spears men när hon sover som en vallatant”.

Vi lämnar bussen efter 5 h och Tomas Rundgren från Björbo möter upp med en Volvo 960 (oklart om den innehåller 140 eller 170 hästkrafter, Ordf. lind kontrollerar hur det förhåller sig). Tomas visar sig vara en trevlig bekantskap vars enda problem i livet är att folk blandar ihop hans bil med en Volvo 940.

Det visar sig att vi ska bo hos Magnus Holmer (Ej Holmér som Mälarvattnet fått för sig efter att ha tagit del av en slarvig resultatlista på en multisporttävling för 12 år sedan). Magnus har ett gedigen idrottsbakgrund, bland annat nordisk mästare i kanotslalom och dominant stort i multisporttävlingar.

I stugan bor också bröderna Fernholm. En av bröderna (Erik) visar sig vara läkare med kunskaper som kan komma väl till pass i NVSK (blödarsjuka och fallskador). Tyvärr måste NVSK: s verksamhet likt all annan underställas marknadsekonomins cyniska värld och vi inser snabbt att epoken Crazy doc. är slut tills vidare. NVSK kommer nu genom outsourcing förlägga sin medicinska kunskap till Göteborg med Dr. Ebola som medicinsk rådgivare. Dr. Ebola informeras snabbt om läget i klubben och delar med sig av ett practical joke som man kan utsätta en stackars klubbmedlem för. Bakom Vasaloppets nummerlapp finns ett märke som bör fyllas i om man lider av sjukdom. Tipset är att skriva blödande Rektalpolyp, och din vän kommer tacka dig resten av sitt liv för upplysningen!!!

I stugan bor också Anders Backeus, Falun Borlänge Skidklubb, som snabbt får alias talangen. Under dessa två dagar var talangen en stor tillgång och bjöd på inside inf. som med råge slår det du får höra på en Kalle Anka cup tävling.

DEL 2: Vasaloppsspåret

På lördagmorgon är det väckning kl. 08.00 och det bjuds på gröt och smörgås. Än så länge börjar dagen som ett klassiskt Vasaloppsläger.

Det bjuds på stålande sol och några minusgrader. Vi bestämmer oss för att åka skidor på myrarna vid Smågan. Detta blir den bästa skiddagen 2007/ 2008. Vi åker i 2h och 40 min i kanonspår och en sol som ger oss mängder med C- vitaminer. Talangen (Anders Backeus) hjälper oss med tekniken och det körs intervaller som kaosmannen hade uppskattat att delta i. Talangen visar sig vara grymt stakstark och mosar på mellan Smågan och en mil framåt. Rätt som det är får jag syn på en gubbe med stavar lika långa som han själv. Skrattar gott åt uppsynen och konstaterar ännu en stackare som förläst sig på skidforum. Efter detta bär det av till stugan för middag.

Bröderna Fernholm överraskar positivt med lunchen. Killarna visar sig vara klassiska renässansmän som vet hur mat ska lagas. Efter att ha gått hela dagen och skruvat på sig berättar Mälarvattnet om sin tid i berömmelse och avigsidorna med skvallerpressens skildringar. Mälarvattnet berättar om dum-Lollo en jävla skvallerbrud på tidningen Solo som skrev ner mälarvattnet efter sin tid med Linda Bengtzing. Mälarvattnet blir avbruten mitt i sin berättelsen av Talangens mob. Det är sportchefen som ringer och vill veta hur träningen sköts och vilka han umgås med. Talangen försöker lugna en orolig sportchef att Stockholmarna lämnat droger och sprit hemma och bara vill njuta av skidåkning och en fin natur.

Dr. Ebola (Erik Fernholm) meddelar att lunchen består av totalt 2 kg kyckling och 7 liter ris vilket är lagom för att inte dra på sig undernäring på ett träningsläger. Det pratas eftermiddagspass och vi bestämmer oss för att åka upp för första backen.

Efter någon timme står vi vid Vasaloppsstarten och tittar på första backen. Mälarvattnet som inte åkt backen tidigare står och tittar med munnen vidöppen som han sätt Mount Everest. Vi andra åker upp och konstaterar att universalklister med rött i fungerar utmärkt men att det tar glid när man kommer upp på myrarna. Det blir störtlopp ner och vi skyndar oss mot Vasaloppstältet.

Efter skidåkningen är det dags för mingel i Vasaloppstältet. Med Mälarvattnets lagade carbonstavar bär det iväg mot vallafabrikören START med One Way stavar i sortimentet. Vi passar på att renommésnylta på 800 meterslöparens (Martin Enholm eller Edholm som Dr. Yttermo tror att han heter) goda anseende och presenterar oss för killarna inkl. ägaren. Mr. START himself. Mälarvattnet inser snabbt att han är omringad av grädden av företagets killar. Mälarvattnet får frågan – Vilket företag är det som gjort det här? Varpå Mälarvattnet svarar – det är ja Martin! Berömmelsen blir stor och då föds idén om Mälarvattnets Carbonservice – Företaget som reparerar carbonstavar.

När Mälarvattnet står och berättar om lagningsprocessen kommer Mattias Heikki (säljare norr) fram och säger – Oj du har en Sportful dress! Det skrattas gott år Crafts underställ som är bra att ha om man ska åka apelsinturer. Medan Sportfuls är mer performance. Vi tackar för oss och passar på att äta oss mäta på Maxims energikakor på vägen ut. Mitt i en tugga får jag syn på SWIX- vallakillar och går bort för att höra vad de lägger på. Jag frågar – Vad lägger du på? Han börjar ett tröttsamt rabblande. Jag avbryter med att berätta om hur spåret ser ut varpå killen säger – Oj har du varit i spåret hur ser det ut? Ännu en kille som vallar helt på känsla.

Väl tillbaka är det dags för middag. Bröderna Fernholm har en än gång visat sina kvalitéer, man ska inte ha bäst kvalité utan rätt kvalité. Detta gamla uttryck från fabriksgolvet på Scania visar sig stämma även i matlagningen. Efter middagen berättar Mälarvattnet om en episod ur sitt händelserika liv. På vägen hem från arbetet blir han stoppad av en ung kille på motorvelociped som vill veta varför Mälarvattnet trakasserar hans bror. Denna fråga vill nog alla i NVSK ha svar på. Mälarvattnet inser att han visserligen kan övermanna killen men att hans bröder är i närheten och berättar med darrande underläpp och med gråten i halsen att han måste ha tagit misste på person. Mälarvattnet trampar hemåt nervös och uppskrämd och blir numera skjutsad till arbetet varje dag av sina oroliga föräldrar.

Eftermiddag/ kväll bjuder på skidor och schlager vilket uppskattas av alla i stugan. Mitt i skidorna ringer Café Ricard som åkt 5 mil enkel resa för att åka rullskidor på dödsvägen (Sandövägen) men som tröttnat efter 2 km och åkt 5 mil hem igen. Mälarvattnet fortsätter att berätta om sig själv och sina upplevelser på cykelsadeln. Han har cyklat från Tyskland till Spanien med en budget på 15 EUR varje dag. Ett stående inslag varje morgon var att ringa till Svimas kajakuthyrning och sjukanmäla sig. Efter tre veckor gled Mälarvattnet in på arbetet och konstaterade att han fått sparken.

På kvällen planeras det för morgondagen. Då Mälarvattnet inte upplevt atmosfären kring ett Öppet Spår bestämmer vi oss för att återanvända 17 år gamla nummerlappar. Klockan 22.36 går Talangen in på sitt rum! Flickvän? Vi andra går och sover!

Följande morgon (08.30) startar vi i första backen och letar febrilt efter avkörda carbonstavar. Dagen innan har ett nytt företag startats vid namn Mälarvattnets Carbonservice som reparerar carbonstavar för det måttliga priset av 500 kr (trasig stav hemma kontakta mig på mattias@nvskidor.se så ordnar jag kontakten med företaget). Vid Vägövergången blir vi stoppade av en man på skoter som utbrister –Va har de släppt på fler åkare. Jag trodde de sista hade passerat. Men ni är ju duktiga så…Va faan gamla nummerlappar. Det går inte! Vi måste veta vem som är sist.

Vi börjar en härlig dag i strålande sol med att åka om folk som går på sina skidor. Vi stannar vid varje kontroll och tar del av bordets läckerheter. Vi äter bullar och dricker blåbärssoppa i mängder vi inte varit i närheten av under alla år man åkt vasaloppet. Vid Evertsberg kliver vi av och funktionärer undrar varför vi ska bryta –Ni ser ju så pigga ut? Kaosmannens tips om välling visar sig vara med sanningen överensstämmande men smakar inget vidare. Vasaloppsfunktionären som ville veta vem som var sist behöver inte oroa sig för oss då vi åkte om 3 800 personer fram till Evertsberg. Dr. Ebola har lämnat en bil som vi använder för att ta oss tillbaka med.

Bonusmaterial

Om du bjuder in personalen på Julbord och vill ha en trevlig kväll gör inte som kaosmannen och ta en tupplur under serveringsvagnen och vakna när de dukar av.

Anders Skoglund ”skogis” en gammal bekantskap till kaosmannen berättar i förtroende till en medlem i NVSK att – allt som står på hemsidan är sant. Han är sån…

Ett nattligt samtal från Kaosmannen – Är Sofia backen upplyst. Är ute och åker rullskidor på Söder är du hemma? Måste hitta en slakmota…

NVSK har befullmäktigat Ordf. Lind att göra klubbens inköp. Oron är nu stor då det visat sig att Lind köpt 10 st spiralborrar á 150 kr utan insikt att han gjort ett dåligt köp.

DEL 3: Slutet på träningslägret

Väl tillbaka i stugan står bröderna Fernholm vid grytorna och det bjuds på lax och morötter som tilltugg. Alla är nöjda med halva Öppna Spåret och vi ser fram emot Stafett/ herrar på TV. Då stafetten körs på Lugnet i Falun (klubbmästare snös hemmaarena) får Falun/Borlänge SK stor uppmärksamhet. Detta är särskilt roligt då vi har klubbens Talang sittande bredvid oss som ger schysta kommentarer. Till och börja med berättar Talangen att Johan Lindgren (cyklat för Francaise des Jeux, kör nu för Cykel City) åkt Öppet Spår på tiden 5 h 18 min.

Fredrik Östberg gör en grymt bra prestation och kör in Sveriges andra lag som fyra vid första växlingen. Talangen tar fram mob. och skickar iväg följande meddelande till sin klubb kompis: Härligt kört idag du är med! Fint glid på skidorna! Tredje sträckan körs av Rickard Andreasson som har epitetet Lille Skutt berättar Talangen. Kalle Gräfnings kör sista sträckan för Sveriges andra lag. Kalles bror Johan körde för klubben för tre år sedan och körde in klubbens första H-21 Guld med klubbmästare asfalt (undertecknad) och klubbmästare snö.

Efter stafetten tackar vi för gästfriheten och skyndar mot busshållplatsen för att bli upplockade av Swebus. En underhållande hemresa tar nu sin början. Vi försöker hitta två lediga platser bredvid varandra, men ger upp efter en halvtimmes springande i bussen. Mälarvattnet slår sig ner bredvid en äldre kvinna och ursäktar sig genast med kommentaren: Hej Tant kan jag sitta bredvid dig, kommer vara tyst som en mus hela vägen hem. Mälarvattnet bryter löftet omgående och börjar sin jakt på sk. puddingar. Själv är jag trött och försöker sova för att få tiden att gå. Chauffören ger tidigt ett svajigt intryck då han rådfrågar en kollega om vägen till Stockholm. Kollegan säger –Du ska ta höger vid bron.

Problemet med den följande framställningen är den att Mälarvattnets uppmärksamhet riktar sig mot en tjej som numera är medlem och frekvent besöker hemsidan vilket orsakat etiska bekymmer för undertecknad. Mälarvattnet och undertecknad har inte varit ärliga utan vi har lurat en inte ont anande läkarstuderande (7: e terminen) att kaosmannen kan valla skidor. Dessa skidor står nu och samlar damm hos undertecknad allt för att hjälpa kaosmannen hitta en billigare barnvakt. Kaosmannen upplevde sin tidigare barnvakts krav på betalning som provocerande, då han var tvungen att behöva betala någon pengar, för att umgås med hans dotter.

Kristina alias Barnvakten är en skidintresserad tjej som dock hade det dåliga omdömet att anmäla sig för Stockholms Studenters IF (SSIF) till Vasaloppet. Föreningen som startades av några förstaterminare som läste baltiska språk på 70-talet. Barnvakten fick betala 20 kr för medlemskapet och för det får hon 30 min badminton i Frescatihallen en gång i månaden och gratis bodybuilding i tre år. En dålig deal kan tyckas om man ska åka Vasaloppet!

Mälarvattnet förklarar för Barnvakten (läkarstudenten) att hon borde byta till NVSK då hennes liv kommer förändras till det positiva. Mälarvattnet börjar en lång utläggning att NVSK fungerar som en självhjälpsgrupp. Enligt Mälarvattnet består NVSK av s.k. beroendepersonligheter, en kategori människor som fastnat i skidsporten och har svårt att ta sig ut. Detta är en särskilt lyckad mix av människor på vintern! Barnvakten tycker detta låter vettigt och är nu medlem vilket vi är särskilt glada för då hon blev klubbens första tjej. Så nu slipper Runners Store Emma bli det när hon byter. Är alltid jobbigt att vara först i en mansdominerad miljö.

Resan hem bedrivs både i vaket och sovande tillstånd. Mälarvattnet har mest energi och upplyser Barnvakten om hur konsumentmarknaden (sportartiklar) fungerar i Stockholm. Barnvakten behöver köpa en våtdräkt och undrar var man kan köpa en sån? Enligt Mälarvattnet kan man köpa en våtdräkt på ………. i ………… om man tycker om att bli lurad. Men det finns andra sätt. Barnvakten inser att hon har två konsumentmedvetna killar framför sig och frågar om var man köper löparskor i Stockholm. Mälarvattnet ger nu dagens bästa tips som lyder: Spring in på Runers Store (RS) och säg att du vill prata med Martin. När han kommer skriker du att du älskar 800 meters löpare och säg tiden 1: 46.06 Kan fungera enligt Mälarvattnet.

På vägen hem åker bussen förbi Leksand vilket enligt Mälarvattnet är kostligt då bussar i alla tider stannat där. Mycket riktigt har den s.k. yrkesföraren kört fel och vi får åka tillbaka. Mälarvattnet bestämmer sig nu för att följa chaufförens beteende med stränga ögon. Efter ett tag säger Mälarvattnet –Titta han SMS när han åker! Trots detta beteende tar vi oss hem och kommer fram 5 min före utsatt tid. NVSK: s lyckade träningsläger är nu slut.

(Barnvakten Du kan vara lugn, jag kommer att valla dina skidor i kväll med det bästa som finns på RS)

Lämna ett svar

Top