NVSK: s Vasaloppsresa!

NVSK: s första organiserade Vasalopp är nu avklarad och blev en stor succé (både resultatmässigt och organisatoriskt), som alltid när NVSK gör nått tillsammans. Totalt var 67 personer anmälda för NVSK i Vasaloppet. Bäst blev klubbmästare snö som slutade på 220 plats.

Följande personligheter deltog i resan upp till Dalarna:

 Mälarvattnet (Martin Nordstrand)

 Klubbmästare snö (Andreas Johansson)

 Kaosmannen (Pontus Nylander)

 Ortoped- Per (Per Ekman)

 Stor Stekaren (Dan Abrahamsson)

 Ordf. (Per Lind)

 Ostbågen (Gustaf , tidigare Thai-Gustaf)

 LKAB eller LK (Mattias Lundin)

 Pro-Skit mannen (den 100: e medlemmen Olle Paulsson)

 Hilti- mannen

Sista veckan började Vasaloppskaoset göra sig påmint i NVSK. Undertecknad, kaosmannen och Mälarvattnet stod för mest oreda och fick Ordf. att utbrista – Nacka Värmdö SK är som en annan del av Värmdö. Parallellen var tydlig till succén från TV (En annan del av Köping) och nog kan vår verksamhet ha inslag av ”vuxendagis” som en blivande medlem uttryckte saken.

Kaosmannen stod för årets överraskning då han lyckades stenslipa tre par skidor, tre dagar efter utsatt deadline på Runners Store. Trots många år i branschen var RS- Johan tvungen att dra i gång slipen då Kaosmannen stormade in klockan 15.17 en fredag eftermiddag på Runners Store. Mälarvattnet ringde oavbrutet de sista dagarna för att prata om sig själv och sitt liv (damer och skidåkning). Mälarvattnet ringde ett sista samtal på fredagkvällen (kl. 22.45) för att prata om Kaosmannen. Mälarvattnet hade funderat och kommit fram till att det var tur att han har ett glasmästeri och aluminiumföretag annars hade han stått och sålt bensin och korv på en mack i Bredäng. Efter detta samtal har jag förstått att Martin är en kille som bryr sig om övriga NVSK: are (lite som ”filtret” fast yngre).

Själv hade undertecknad stora problem. Nummerlapp köptes i sista stund och NVSK: s Vasaloppsbuss var nära att missas p.g.a. en snäv tidsplan. Ibland bli man trött på sig själv
när allt går fel. Men man inser samtidigt att hela Kaosmannens liv är så, och då blir man genast lite gladare att man inte är själv.

Resan upp börjar med att Ostbågen träffar cykelvänner på bussen och de pratar Vätternrundan. De ska stanna i Fagerhult och Gustaf undrar vad de ska göra där? Ostbågen som tagit klivet upp i Elit har glömt varför man stannar under 30 mil. Bussen stannar vid Hotell Malmen och NVSK: are plockas upp. Kaosmannen gör skäl för namnet och lämnar sitt skidfodral 20 m bakom bussen vid några svarttaxichaufförer. Kaosmannen har inbillat sig att bussens chaufför Stefan ska ta in skidorna i bussen.

Bussen kör vidare mot Silver Rasten där första stoppet är. Under resan upp är det kunskapstävling (priserna kommer från Runners Store, Edins kranar och Fellman) om NVSK, det visar sig att många medlemmar har oroväckande kunskapsbrister vilket gör att man funderar på vilka som besöker hemsidan (300 unika besökare/ veckan). Svaret ska komma senare. Samtidigt sitter Kaosmannen bak i bussen och dricker whisky ur en flaska som är tillverkad av polyetylentereftalat. Allt för att förhindra en förkylning och lugna nerverna. Har varit mycket nu säger en luttrad Pontus – Igår köpte jag en ny diktafon för att inget av nyhetsvärde skall gå förlorat. Kaosmannen berättar om att han har ätit gröt till frukost och Ortoped- Per försöker ge en diagnos på Kaosmage.

Mälarvattnet och undertecknad är stridskamrater på resan upp. När alla är samlade i bussen tycker sig Mälarvattnet se en pudding bak i bussen och stirrar i en halvtimme för att försöka få ögonkontakt och kunna byta nummer. Mälarvattnet och undertecknad går bak till Kaosmannen och LKAB för att prata gamla minnen. LKAB berättar nu öppenhjärtigt och ärligt om sin tid i det militära med Pontus. Det visar sig att kaosmannen redan på den tiden gjorde skäl för namnet. Dålig disciplin fick kompenseras med bra löparben. LKAB påstår att Pontus starka ben gjorde att befälen hade överinseende och han fick vara kvar i det militära. I vanliga fall fanns det ingen plats för en sån säger Mattias. Mälarvattnet tror sig nu veta att öven pappa Sören konstaterat att endast starka ben kan rädda hans son i det fortsatta livet och tränat upp honom i tidig ålder. Mälarvattnet försöker styrka sitt påstående med att det måste ligga någon sanning i det gamla talesättet ”det man inte har i huvudet får man ha i benen”. LKAB för även fram visa konspirationsteorier som gör gällande att Sörens goda löparrenommé i Sverige räddade sonen kvar i det militära. Kaosmannen själv berättar en episod då ett befäl kom fram och petade honom i magen och sa att han var tjock, och behövde träna.

Samtalet går över på Crazy doc. s och hans trädgård. Det visar sig att Crazy doc. köpte en bok på 700 sidor hur man gjuter betong och numera tillverkar allt han behöver i denna döda materia. Bland annat har han gjort följande saker: Nyckelskåp, sängar till barnen och en Berlinmur runt tomten. Mälarvattnet vill veta mer om kaosmannen och säger – Pontus berätta mer om din familj. Kaosmannen berättar om sina bröder och sin barndom i en timme och alla börjar gäspa i bussen och samtalet glider över på Skinnarloppet och deras Anarkistart som var nått alldeles extra.

Ortoped- Per blir informerad om klubbens nya livmedikus Dr. Ebola. Mälarvattnet berättar om en man som hjälper andra och åker till Afrika och inte gömmer sig inte bakom gipset på SÖS som Ortoped- Per förefaller göra. Mälarvattnet bestämmer sig för att ringa Crazy doc. för att prata om NVSK: s spritfest som är i antågande (anmälan görs till gustaf@nvskidor.se). Crazy doc. sitter i ett mörkt rum på en fjälltopp och dricker Vitargo och mediterar för att komma i stämning inför Vasan. Han undviker oförutsedda händelser därför åker Crazy doc. inte med i bussen berättar Mälarvattnet efter samtalet. Samtidigt avancerar kaosmannen fram i bussen med PET- flaskan i handen. Mälarvattnet hojtar så hela bussen hör att han ser ut som en radhuspappa som tycker om att grilla (flintastek), dricka sprit och skrika på ungarna.

Framför oss sitter Hilti- mannen (numera medlem och utan VIF- mössa som han använt som brasved i kaminen). Han berättar om när han ringde till Värmdö IF: s kansli och undrade vad han får för medlemsavgiften? Svaret han fick var ärligt men ganska underhållande –Inget! Svaret förvånade Hilti- mannen som sa – Va ingenting!!!. Hur många medlemmar har ni frågade Hilti- mannen? Tanten som svarade sa – Det är en medlem han heter Ola, och är hedersmedlem! En hedersmedlem behöver inte betala medlemsavgift, vilket kanske förklarar att det finns en kvar!

Mälarvattnet skrattar gott åt Hilti- mannens berättelse. På samma gång passerar vi världshuset: Flottaren och några hundra meter senare Rodi´s Pizzeria och matsal. Mälarvattnet som skrattat sedan VIF historien skrattar fortfarande åt namnen som gör att matlusten försvinner.

Bredvid oss sitter Ortoped- Per och berättar om sitt kringflackande liv som Skijak entreprenör som 18 årig yngling. Som bäst blev han 10 på ett inofficiellt VM i Skijak vilket gör att det går ett sus genom bussen han får längtansfulla blickar från klubbens puddingar. Det blir dags för lunch och bussen stannar, maten äts i matsal och Kaosmannen berättar om sin Audi A-4 som han parkerat för andra gången på 4-H gården.

Efter maten bär det av till bussen igen och alla sitter och väntar på några eftersläntrare. Rätt som det är kommer klubbmästare snö som ställer sig och urinerar på skolgården. Ortoped –Per försöker avleda uppmärksamheten från Klubbmästarens beteende genom att berätta om Boo IF: s kajaker. Mälarvattnet som har SM-guld i Marathon paddling låter sig inte imponeras utan utbrister –Va kör ni Point 65, det är ju UFF kajaker. Det är som att gå in på Flisbergs och köpa skidor och tro att man gjort en bra affär. Klubbmästaren snö hoppar in i bussen och vi åker vidare mot Sälen.

Väl där (dvs. i Sälen) stormar alla NVSK: are in i tältet. På den gamla dåliga tiden i Värmdö IF gick några omkring i timmar i tältet medan resten satt och väntade i bussen. Ny klubb, nya rutiner gjorde att stoppet varade i 45 min. Trots rekordtiden bjöd Vasaloppstältet på överraskningar. Kaosmannen hade råkat ut för ett klassiskt bedrägeri där någon redan hämtat ut Lennart Vågs startplats (köpt och betald av Pontus). Klubbmästaren Snö skulle seeda upp sig med ett resultat från Orsa- Ski marathon. Hasse (ansvarig för seedningen) menade att Andreas tid var 0.4 sek för mycket för Elit ledet. Hasse som jobbat hela sitt liv på Omega, med en präktig bror duktig attityd som ledstjärna, tyckte det var självklart att tiden inte räkte för Elit. Klubbmästaren snö var ovetande om Vasaloppets nya policy: allt räknas även tiondelar. Följande morgon rapporteras det om att temperaturen har fallit och är nu minus 0.3 grader. Så här i efterhand kanske det inte var så smart att fokusera på tid och lägga ut spårpraparering till den lokala hembygdsföreningen på orten.

Kaosmannen höll på att missa NVSK: bussen då han skulle köpa Sportvatten i Vasaloppstältet. När han kommer springande med sina brustabletter undrar man vad han har hittat. På baksidan står följande ”En överdriven konsumtion kan ge laxerade effekt”, en dygn senare rapporterades det efter loppet om en åkare som tömt tarmen i Vasaloppsspåret (ej Pontus). I Vasaloppstältet träffade vi på våra vänner Holmen och Kiruna- mannen! Talangen syndes inte till men ett telefonsamtal senare framkom att han såg fram emot Vasaloppet. Kaoset hade även drabbat Falun- Borlänge som glömt allt material i Falun och fick åka tillbaka för att hämta sportdryck och vallaburkar.

Bussen anländer rekordtidigt till förläggningen och alla börjar valla omgående. I vallarummet försöker Kaosmannen briljera med enkla vallametoder. Han använder grön burk som grund och blåextra och toppar med lite rött. Mälarvattnet tycker Kaosmannens vallning påminner om ”Mora Nisse vallning” och avfärdar Pontus kunskaper som gammalmodiga. Mälarvattnet som vet att vallainlämningen är en skojarbransch ger tipset till Anders Dahl att omgående hämta skidorna med Taxi för att han kommer bli lurad. Mälarvattnet berättar att – vallare i vasaloppstältet är som deltidsbrandmän som kommer en gång per år när huset redan brunnit ner och sprutar vatten på en askhög.

Klubbmästare snö står och putsar på sina skidor med en noggrannhet som bara vallagurun (Lasse Nitare) kan mäta sig med. En besynnerlig detalj är att klubbmästare snö använder en kork-kloss som hans mormor använde på 30- talet som han står och gnider ut burkvallan med. Samtidigt står Ostbågen och jobbar mot alla tips i minus 10- intervallen på fästet. Mälarvattnet tycker detta är provocerande och undrar varför Ostbågen gör en Ebba Grön revolt? Kommer du från Rågsved undrar Mälarvattnet. Samtidigt kommer de första tillbaka från elljusspåret med is i fästvallan. Man kan åka till Månen och placera en hund i omloppsbana runt jorden men inte få fram en valla för 0 grader och snöfall. Känns inte som några orimliga krav!

Medan vissa vallar vidare i jakten på fäste byter Kaosmannen om till tävlingsmundering. En rolig detalj är hans bomullskalsonger som han sätter på sig trots att NVSK: s Vasaloppsmanual stipulerar ”Ej bomull”. Mälarvattnet som saknar ekonomiska resurser att köpa en NVSK- dress får nöja sig med Ostbågens gamla VIF- dräkt. Alla skrattar gott åt att Mälarvattnet ser ut som en vilsen polsk svampplockare. När alla står och skrattar kommer Erik Björelind ner och utbrister –Va faan har du på dig?

Mälarvattnet svarar: – Vem är du som uttalar dig?

Erik: – Jag sitter i styrelsen!

Mälarvattnet: – Kom inte ner hit och spela Allan.

Skratten vill aldrig ta slut. Ett blåbär har nästlat sig in i NVSK. Mälarvattnet inser att han inte kan åka i en gammal VIF dräkt utan får en NVSK dräkt istället för att få slut på skratten.

På Vasaloppsmorgonen är alla välförberedda och bussen avgår för första gången på 22 år 15 min tidigare dvs. 4.30. Allt går bra vid Vasaloppsstarten, förutom för Mälarvattnet som blir av med sina stavar, då någon novis tar fel och går bort med dessa till led 10 för att lägga ut de där. Mälarvattnet sitter och skakar av ilska i bussen i väntan på den skyldige. Björks busschaufför Stefan blir vittne till Mälarvattnets beteende. Mälarvattnet går så långt att han förvarnar Stefan om att det kan bli ett mord på morgonen om inte stavarna kommer tillrätta. Mälarvattnet får sina stavar tillslut och läxar upp novisen med – Så där gör man inte, ditt beteende ar oacceptabelt!!!

Vasaloppet blir en tröttsam historia ungefär som att köa till bolaget vid Midsommar. Underfrysning och en dålig start håller på att förstöra dagen. Jag börjar misströsta vid 7, 5 mil men ser en grön prick i horisonten och inser att det kan vara en jägare där framme. Ansluter bakom jägaren efter några kilometers småviltsjakt och han vänder sig nervöst om och uppskattar inte min närvaro. Han försöker desperat att köra ifrån mig och efter ungefär 15 km ger jägaren upp och undrar om inte jag kan dra. Avvaktar någon kilometer till för att sen köra ifrån småviltsjägaren de sista kilometrarna. Måste erkänna att det kändes bra att hänga av en RIKTIG skidåkare.

I bussen återsamlas alla NVSK: are och stämningen är bra då det visar sig att NVSK är Stockholms bästa klubb jämte Småviltsjägarna. Vi har 4 bland de 500 bästa och 7 bland de 1000 bästa åkarna. Dagens prestation står Pontus Nylander för när han åker in på en bra 472: plats. Erik Geijer visar sig vara en duktig f.d. Boo: are som valt att tävla för NVSK. Han åker in på en 724 plats. Mälarvattnet når sitt mål att komma in bland de 1000 vilket är starkt efter bara några månader på skidor. Bästa Stockholmare blir Värmdöloppets profil Hasse Carlsson som blev 199. En grymt bra prestation! Två blev jägaren Hugo Hultqvist några sekunder före klubbmästare snö. Hugo som är en stakåkare av rang och imponerade stort!

Följande har hänt i spåret:

 Mälarvattnet trampar av en utlännings stav och säger Sorry, Better luck next year!!!

 Kaosmannen får in staven I en kombattants bindning och skidan försvinner ner mot vägövergången…

 Anders Dahl blir intervjuad i Oxberg. Han vilseleder speakern att NVSK har över 200 startande i Vasaloppet. Speakern säger – Oj det var mycket i Stockholm…

Öltältet blir nästa vätskestation för trötta skidåkare. Väl där möter vi några småviltsjägare som med avundsjuka blickar inser att man kan ha roligt och åka skidor samtidigt. Vi frågan varför de inte har ett forum på sin hemsida. Mälarvattnet tror att småviltet inte tycker om sociala aktiviteter. Svaret är att forumet kapades första dagen och man hämnade på en porrsajt. Småviltsjägarna bjuds in till vår lilla skidklubb (130 medlemmar) och den härliga NVSK- andan infinner sig och vi inser att jägarna kommer trivas bra i våran verksamhet. Småviltsjägarna berättar att hela Sibirien är inne på vår hemsida och läser och njuter av vår verksamhet, vilket vi blir extra glada för. Rejsrapporten togs emot med stående ovationer ute på Ursviks motionsgård.

Mälarvattnet berättar för ALLA inkl. Gustaf Wangel att han åker skidor som en ostbåge och inte åker tekniskt bra (Gustaf hade inte åkt en meter skidor innan Vasaloppet utan ville uppleva NVSK: andan i bussen!) Som tack för tipset från Mälarvattnet kommer Ostbågen bjuda på lite race i sommar på landsvägscykeln. Undertecknad kan intyga att med race menas att Mälarvattnet kommer att få cykla för sin överlevnad.

BONUSMATERIAL

Om du ska åka Vasaloppet och är osäker på vad du ska ta med dig på färden fråga Sture ”filtret” Nordlöf. Han tog med sig följande:

 7 eller 8 burkar fästvalla.

 En kork

 Midjeväska

 Varm tröja

 Plånbok (ink. kreditkort)

 Mob.

 Dextrosol

 Handskar

 Extra varma handskar

 Rånarluva

 Toapapper

 Kalsonger

Obs: ingen dricka togs med!

800 meters löparen vad gjorde du av Stor Stekarens T-Shirt som han fick för vinsten i Värmdörullen?

Jenny Hansson fick sina skidor vallade av SWIX. SWIX- killarna använde Magnar Dalens fästvalla samt deras egen VR 50 och 60!

Kaosmannen tackar för ett trevligt Vasalopp i bussen och säger följande – Innan vi sluter ögonen för gott vill jag tacka Stefan (chauffören) för en bra resa. Alla i bussen var livrädda och försökte ringa ett sista samtal hem.

NVSK TACKAR ALLA SOM ÅKTE MED NVSK-BUSSEN! VI SES VÄL NÄSTA ÅR?

Lämna ett svar

Top