Rapport från KM i löpning

Nu ska man inte tro att Nacka Värmdö SK blivit som vilken obskyr skidförening som helst som håller på med all annan verksamhet t.ex. kajak istället för att ägna sig åt kärnverksamheten. Skidåkning kommer ALLTID vara vår huvudsysselsättning men det kan vara trevligt att umgås mer än en snövecka per år.

Dagen börjar med en förargad och upprörd Kaosman. Efter att ha väntat i 6 min på undertecknades ankomst kör vi iväg för att fixa upphängningsanordning för klubbens banner. På Fellman Glas & Metall (på Årsmötet informerades alla om det korrekta namnet) hittas gamla gummilister med EPDM kvalitet. Vi åker bort till Björknäs IP och tar en titt på en av NVSK: s ungdomar och en stolt Olof Ekberg som står vid sidan för att hetsa sin son Johan till stordåd.

Kaosmannen inser att en reklambanderoll är alldeles för lite för NVSK: s ambitioner som är att bli den ledande föreningen i Boo med omnejd. Vi möter upp Ronny i Gustavsberg som för övrigt är chefsmekaniker i NVSK och även härstammande från Edins kranar. Enligt Ordf. Lind har han och Ronny lika goda meckarkunskaper. Men detta måste revideras då Lind inser att han tagit i för mycket i sin strävan att jämföra sig med den store chefsmekaniken Ronny. Ronny tittar nyfiket på oss och undrar vad vi ska göra i containern. Han skrattar gott åt vår nya sysselsättning dvs. åka runt på löpartävlingar och ha kul tillsammans. Samtidigt blir vi avbrutna av en tjej som undrar om vi kan köpa ut ett paket Marlbro Lights, The Taste You Can Smell. Pontus börjar en monolog om rökningens skadeverkningar tills Andreas Gustavsson kommer gående. Han påminner om en trött akademiker som springer för Studenternas och spelar badminton i Frescatihallen en gång i veckan och dricker Jolt cola.

Vi åker iväg i glaseribilen till tävlingsbanan för att göra reklam för vår verksamhet. En handmålad skylt av Nitarn sätts upp utefter spåret, med texten: Varför spring åk skidor istället, Värmdöloppet. Även en banner sätts upp över spåret med gummilister av god kvalité. 20 min innan start stiger nervositeten särskilt för undertecknad som inte sprungit en mil på 2 år och har 4 löppass bakom sig totalt sedan Lidingöloppet.

Frågorna är många:

 Hur hårt skall skosnörena sitta. Raine förordar löst Pontus hårt.

 Hur många nålar måste man ha för att hålla nummerlappen på plats, Pontus säger tre.

 Ska man värma upp innan eller räcker det att stå i solen.

 Hur ser mitt löpsteg ut går det att förändra nått?

och besvaras av en sorglös Pontus.

En glad överraskning är klubbens nya värvning PM Nilsson som kommer springande till start med en komamössa som huvudbonad. Kaosmannen blir provocerad av detta och börjar ställa frågor likt ett förhör i riksdagens konstitutionsutskott. PM Nilsson svarar sakligt att mössan har han därför den påminner om nått bra oklart vad. Alla från NVSK står i elitledet och solar sig i glansen från delar av Stockholms eliten. Två damer som representerar landslaget står vid startlinjen och Crazy doc. känner genast igen Hässelby tjejen och börjar en tröttsam kronologisk berättelse om hennes löparliv.

Kl. 12 går starten och vi ger oss iväg efter några hundra meter springer jag upp och frågar nervöst om detta är snabbt eller långsamt tempo. Mina bristande erfarenheter av 10 km lopp är tydliga och Kaosmannen skakar uppgivet på huvudet. Pontus Nylanders löpstil är kraftigt gungande och kaosartad då han är överallt på vägen. För att ni som läsare skall kunna visualisera en bild av denna kaosman framför er kan jag berätta att han springer som en korsning mellan en lönnfet Tomas Brolin och en Kenyansk klasslöpare dvs. egendomligt.

PM Nilsson har lärt sig en läxa från fallet i våras och är några meter längre fram bland dameliten. Vi första nerförsbacken är det dags att prova på utförslöpning. Det visar sig vara en styrka då jag obehindrat tar många placeringar och tar mig förbi PM Nilsson fram till en mager Hässelby tjej. Hennes vikt kan inte vara mer än 45 kilo ink. skor. Ligger bakom några hundra meter för att känna mig för. Inser senare att jag mår lite för bra då halva sträckan är sprungen och tar rygg på en framrusande löparräv i linne från 70 –talet med ett par lågt skurna shorts. Shortsen påminner om kaosmannen (se bild) som han sydde i syslöjden när han gick i åttan. Vid tävlingsbanan står Ostbågen med flickvännen Louise (maxtest tjejen) och hänger på en cykel och skriker positiva saker. Banan består endast av backar och därpå nerförsbackar ibland springer man in i en slakmota och förvåningen är total att det finns nått annat. Denna bana passar undertecknad alldeles utmärkt. Det skall visa sig att starka ben och en bra motor gör att man tar sig runt banan snabbare än bästa dam som är Anna von Schenk som slog Anna Rahm (vunnit Stockholm marathon).

Någon minut bakom kommer klubbens mest hängivna storlöpare Crazy doc. som passerar målet oberörd och ställer sig och småpratar med Nitarn som visar god NVSK moral och närvara på KM: et. PM Nilsson kommer in strax före 40 min och irrar iväg så en orolig vän och tillika granne (Crazy doc.) ägnar resten av dagen till att bekymra sig över vart PM Nilsson tog vägen. Kaosmannen pressar sig i mål på en tid som kommer vålla honom en hel del huvudbry framöver. Vad var det som gick fel?

Kaosmannens felsökning:

 Är det långpassen som gjort mig seg?

 Kan dotterns dåliga nattsömn förklara nått?

 Kan man springa på endast en diet av brunabönor?

Tävlingen avslutas på Björknäs IP för 7 glada och en mindre glad NVSK: are. Kaosmannen dömer ut banan för att den påminner för mycket om en toppbestigning av Himalaya. Om du undrar varför denna tävling valdes som KM läs isf. Inbjudan.

Det är redan nu bestämt att Hässelbyloppet kommer att vara klubbmästerskap (höst 10 km) för NVSK.

RESULTAT FRÅN KM 10 KM LÖPNING (NACKALOPPET)

1. Mattias Ekstrand 37.08 (Km segrare 10 km Vår)

2. Olle Ekberg 38.36

3. PM- Nilsson 39.28

4. Pontus Nylander 42.26

5. Jari Rautiainen 46.20

6. Andreas Gustavsson 46.38

7. Toumo Rautiainen 47.48

8. Raine Heikkilä 1.02.56

RESULTAT FÖR POJKAR 9 ÅR (2,5 km)

2. Johan Ekberg 12.52

För mer inf. se www.nackaloppet.se. Tyvärr innehåller resultatlistan fortfarande fel vad gäller förening!!!

BONUSMATERIAL

Hört av en läkare:

En kvinnlig Ortoped stod och borrade i ett ben som tillslut började ryka av friktionen. Den kvinnliga Ortopeden blir lite besvärad och trycker hårdare med borren så det börja osa om benet. Jag tittar då fram och tipsar henne om att lägga i framväxeln vilket hon gör och en sekund senare är hon igenom. Hon fortsätter som ingenting har hänt.

Hört i bilen hem av en som vill vara anonym:

Hur gick det (frågar frun)? Jag måste träna mer det gick inget bra. Jag är besviken på mig själv. Vad ska Sören säga?

KM I LÖPNING (vår)

Var med och tävla i NVSK: s första klubbmästerskap i löpning. Gör som Andreas Gustavsson och många till, anmäl dig till Nackaloppet och tävla om ära och berömmelse.

Pontus Nylander har sonderat terrängen för NVSK: s första Klubbmästerskap i löpning. Tävlingen kommer genomföras under Nackaloppet den 26 April. För bästa NVSK: are väntar ära och berömmelse och det kommer sjungas sånger om dig i sekel framåt. Nackaloppet kommer även fungera som en av flera uttagningstävlingar till Vasaloppsstafetten som kommer springas senare under året. Pontus själv förklarar saken så här – Ska man springa stafetten för NVSK ska man kunna springa snabbt, jag vill inte ha några flickscouter i mitt lag… Så vill du springa stafetten för NVSK senare under året var med och spring Nackaloppet!

Nackaloppet 10 km 26 April 2008. För mer inf se länk:

www.nackaloppet.se

TITEL ATT ERÖVRA: KM- Löpning Vår 10 km

NVSK betalar medlemsavgiften för Aktiva NVSK: are dvs. de som skrivit mer än fem inlägg på forumet (https://www.nvskidor.se/forum/) fram till dagens datum. Anmälan görs till mattias@nvskidor.se

Pontus löpartips:

60/ 30 jogg under vilan i 30 sek. De 60 sek skall vara snabbare än mil fart. 5 gånger och sen 3 min vila. Upprepningar efter förmåga. Tips under intervallerna känn ingen smärta blir lättare så.

Lämna ett svar

Top