Babiankungen i NVSK

”Endometriosis and ovarian reserve – inflammation and prognostic markers” (släpps på pocket i höst) och ställde till baluns på Wennergren Center.

Henriks forskning har bland annat bestått i att titthålsundersöka hormonbehandlade babianhonor och jag vågar påstå att Henrik är en av få vasaloppsåkare som utan att gissa kan skilja en mänsklig äggstock från en primats.
Henrik och jag åkte några vasor ihop i början av seklet till följd av ett fyllevad men sedan har Henrik satsat på karriären och det har resulterat i fast tjänst på kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset och nu alltså en doktorshatt.
Jag har fortsatt att träna och det har inte resulterat i något särskilt.

Trots allt: medan jag kryssade mig fram mellan klirrande glas och sorlande målade människor med festobjektet i sikte kunde jag inte låta bli att tänka på det faktum att Henrik tveklöst skulle bytt bort allt detta mot en plats i vasaloppets första startled. Hans korta flack med blicken när jag till slut når fram avslöjar att han vet att jag vet det. Som present dagen till ära har Henrik av mig önskat sig en vasaloppstid under fem timmar och i innerfickan har jag som gåva ett medlemskap i NVSK.

Som back-up finns vår steg-3 utbildade klubbmästare på snö som härjat i elitledet för ett par år sedan. Tanken är att han skall hjälpa Henrik till målet. Andreas nådde jag per telefon på en eftermiddagssolig terrass i Italien för några dagar sedan:

Andreas: -En gynekolog i klubben, det är ju kanon. Klart jag skall lära honom å hans babianer att dubbelstaka.

Jag:-Babianerna skall inte åka skidor.

Andreas:Jaha, nähä, sorry, ja det är ju inte Pellegrino i glaset. Nä men säg till din kompis att komma till Sandövägen så djävlar. Anna! ANNA!! FYLL PÅ HÄR———–

Jag skakade Henriks hand och gratulerade. När gåvan överräcktes var det som en cirkel som slöts. Resten av kvällen var Henrik svår att få kontakt med där han blickade ut över stan medan bubblorna i glaset upplöstes. Ett socialt arv gjorde sig påmint. En reflexmässig prägling på fysisk träning. Återkomst efter paus i en värld utan miltider, mjölksyra eller seedningslopp
Ni måste förstå att Henrik liksom Kaosmannen gravt skadats av en löpande och skidåkande fader som under uppväxten drivit ut honom i skogen i tid och otid. En stor del av barndomen tillbringades på Hellagårdens milbana.

När jag lämnar Wennergren Center står far och son inbegripna i en diskussion som inte har något med gynekologi att skaffa.

Lämna ett svar

Top