TRIPPEL FÖR NVSK i VÅLARULLEN

Arbetet kunde tyvärr inte slutföras då hammarslag mot en axel inte är en uppskattad kvällsaktivitet, utan arbetet sköts upp till ett bättre tillfälle. Detta tillfälle skulle komma några timmar senare utanför Patricia där jag stod i solen och väntade in en sen Andreas. Jag såg en korvkiosk i närheten och försökte beställer en Hot Dog av en trött korvkille då frukosten hoppats över. Han bara skrattade och sa att jag var 1h och 45 min sen då kiosken stängde 06.00 och han bara städade ut vägglöss ur innanmätet på korvvagnen. När jag står där ringer Sture och meddelar att han kommer åka Vålarullen för NVSK och inte för Televerket vilket är brukligt.

Nu fanns det tre alternativ att ta sig till tävlingen:

1. Åka med klubbmästare snö. Dålig tidspassning är ett nödvändigt ont om man åker med den mannen. Men annars inga större överraskningar förutom en notorisk förmåga att åka för fort.

2. Transport med en motvillig (se forum) Sture ”filtret” Nordlöf som ställer besvärande frågor om sina medpassagerares vikt för att kunna bedöma lämpligt lufttryck i däcken.

3. Resa med Kaosmannen. Detta alternativ om det överhuvudtaget är en valmöjlighet innebär några timmar av oförutsägbarhet och förvirring. Beakta att du kommer till tävlingsklassen mentalt utmattad och troligtvis inte i tid.

Jag valde alternativ 1 vilket skulle innebära att jag tvingades förbi SLU i Uppsala (Sveriges lantbruksuniversitet). Klubbmästare snös flickvän Anna har som fritidssysselsättning att åka land och rike runt och leta efter muterade djur. Med än vän som veterinär fick hon möjlighet att ta sig en titt på en cyklopgris i genomskärning (bild kommer snart). Vi andra tog sikte mot Östervåla där vårens första rullskidtävling skulle gå. Jag försöker göra mina medresenärer medvetna om min frukostsituation men tystas snabbt ner med en kommentar från Crazy doc. –Du kan få min banan (övermogen) så slipper vi stanna. Under resan upp fick vi en inblick i klubbmästare snös stundtals kaotiska liv.

Saker DU inte visste om Klubbmästare Snö (Andreas) :

 Tror sig bo i ett kollektiv då hans granne ringer och informerar att nyckeln sitter i låset.

 Under sin studietid glömmer han plattan på och är nära att bränna ner en illaluktande studentkorridor.

 Tidsoptimist. En orolig flickvän informerar om att tiden är knapp. Andreas svarar – Inga problem JAG hinner. Detta fortgår under en halvtimme varpå Andreas springer i 3. 30 min tempo till tunnelbanan med flickvän hundratals meter bakom.

 Ligger konstant över gällande hastighetsgräns med en GPS och flickvän som påtalar detta. Väljer att inte vidta några åtgärder utan förklarar cyniskt – passar det inte så kör SJ på den här sträckan.

När vi kommer fram ser vi tre välkända åkare från Sumpan. Det är Jr and Sr Hasselgren och Ekis en profil på skidforums hemsida. Inte många andra vassa åkare syns till utan det är mest en salig blandning av friskis & Svettis folk på gamla skakiga Elpex insmorda i liniment. Vi tar sikte mot sekretariatet och en stark oro sprider sig i kroppen. Med Crazy doc. s kritik att anmälningarna från centralt håll inte har fungerat en enda gång sen han gick med i NVSK är disharmonien befogad. Vi börjar med att slå vad om min anmälan till Johan inte gått igenom. Mycket riktigt kvinnorna i sekretariatet har aldrig hört talas om NVSK tidigare och att vi skulle vara anmälda är därför en orimlighet. En kvinna i sekretariatet skrattar gott åt oss då hon hört vår konversation och inser att vi inte är några gratisåkare, utan killar som bara vill åka på klubbens bekostnad och få en faktura.

Framför oss stod Britta Norgren som anmälde sig till tävlingen med ett par tvåans hjul. Vi från Stockholms enda riktiga rullskidklubb skakade uppgivet på huvudet. Framför oss hade vi en novis som inte förstått att tvåans hjul är till för de som inte har kunskapen att köpa nått annat utan nöjer sig med standard skida. Vi skyndar bort mot starten där vi börjar förbereda oss för race. Ett välkänt ansikte bland deltagarna är Erik Wickström som är ansvarig för det som publiceras på www.skidsport.com. Nyss hemkommen från träningsläger skall han ställa upp i tävlingsklassen på cykel.

Framför rullskidåkarna startar folk som sitter på cyklar med produkter från biltema och reflexvästar för att synas. Vi startar 1 min efter dessa personer men vi tre från NVSK och ett koppel andra åkare är snart ikapp. Jag rullar upp bredvid följebilen och frågar om det är OK att köra om vilket besvaras jakande. Anledningen är att följebilen bromsar in tvärt när den kommer ikapp cyklisterna.
En skåning med en tunn meritlista anser på ett forum att detta gjorde så att han inte hade möjlighet att åka ikapp oss andra vilket är ganska roligt med tanke på att han hade 53 km på sig och en kapacitet i paritet med klubbens Vallaguru. Crazy doc. skrattade gott åt min forcering bland dessa cyklister. Efter några hundra meter ligger vi i topp bland 55 km cyklisterna och ligger och avvaktar innan klungan släpps iväg.

Efter några kilometer till är vi tre i ledningen; det är jag, Klubbmästare snö och Crazy doc. Vad som hänt med de andra är ett mysterium då ingen tyckte att det gått speciellt snabbt. Innan tävlingen blev alla Skidforum läsare informerade om en DM- mästare från Skåne skulle köra skiten ur Stockholmare men av honom syntes inget spår. Crazy doc. trodde sig ha sätt honom i starten men blev osäker då han enligt uppgift ser ut som Alexander Karelin. Vi tre turades om att köra och 54 km senare var vi fortfarande i ohotad ledning och spurten började att planeras. Några hundra meter före mål får Olle för sig att segern är inom räckhåll och kör fruktansvärt hårt. Andreas tar hans rygg men lyckas inte skarva vidare utan får se sig besegrad av Stockholms DM mästare på rullskidor.

Själv blev jag distanserad med några meter och rullade i mål som trea. När vi kommer i mål får vi en medalj från tävlingsarrangören och några hemmagjorda smörgåsar som smakade väldigt bra. Olles vinst mottogs av idel tystnad från tävlingsarrangören. Kan ha varit uppståndelsen kring Britta Norgren som gjorde att ett långpass i A-2 tempo fick till följd att arrangörerna tappade fokus. Synd var det i alla fall att en man som till vardags dricker kaffe på fat och äter en kanelsnäcka till 3 fikat inte kunde få 5 min i rampljuset.

Men belöningen skulle komma senare tack vare en gammal bekantskap vid namn Erik Wickström som förstått att Crazy doc. s insats var värd att uppmärksamma på www.skidforum.se. Min första bekantskap med Erik var på Värmdörullen där han försökte övertyga mig om att ett par Skate rullskidor rullade lika bra som ett par klassiska. Jag förklarade ganska bryskt att så inte var fallet varpå Erik fick låna ”Filtrets” tvåor. Efteråt förstod jag att detta beslut var riktigt då Erik är en klassåkare. Samma Erik påstod nu att Britta inte hade ett par tävlingshjul. Detta kunde möts av sympati och medkänsla om det vore en kenyansk barfotalöpare som inte hade värv av inkomst att köpa ett par löparskor. Men i detta fallet är det en landslagsåkare som till och med skulle kunna få ett par rullskidor av Snål-Johan.

Diskussionen fortsätter med Erik och hans kalaspingla till flickvän vid namn Ida (som numera är medlem i NVSK), samtalet kretsar kring Glids forum där vi erbjuds att skriva i bästa NVSK- stil. Jag säger – tack men nej tack då Glids forum har hemsökts av en tröttsam skitcykel som är så långt från våran verksamhet man kan komma. Men erbjudandet som krönikör känns fräschare trots stränga förhållningsorder om att inte skriva om spjutkastning. Tänkte skriva en krönika om trötta ”skidföreningar” som säljer julgranar och paddlar UFF- kajaker 365 dagar per år och parasiterar på sina gran(n)föreningars verksamhet. Det som skall sägas om Erik är att han är en sympatisk person som cyklar snabbare än de flesta i CK Uni och anser att det finns risk för jäv om man är med i Stockholms enda rullskidklubb.

När vi pratat färdigt med Erik är det Sture ”Filtret” Nordlöf som upptar all vår uppmärksamhet. Mycket kan sägas om klubbens he-man. Sture har förvånat alla denna dag och smusslat med sig en fullproppad gördel till tävlingen. Alla skyller på alla. Men någon borde ha sett honom innan start och stoppat honom med fysisk kraft om så behövdes. Då NVSK inte vill sammankopplas med medtagna snickarhammare med stål skaft under tävling. Men skadan är redan skedd då Sture kommer i mål med en gördel full av följande saker:

 Byxor (vindskyddade)

 Jacka (vindskyddade)

 Mobiltelefon

 Toalettpapper (Lambi)

 75 cl saft

 Dextrosol

 Nya kullager (Biltema)

 Snickarhammare

 Skiftnyckel

 13- nyckel

 tejp

 spetsar

 bultar och rör för att få ut lagren

 plånboken (innehållande följande persedlar; pengar (500 kr i blandad valör, Sture påtalar efteråt att – jag hade för mycket mynt), Shell kort, Visa kort, OK Kort och Konsum kort

 bilnycklar

 hemmanycklar typ 10 nycklar

 plåster

 Sture hade även funderingar att ta med sig en rörtång.

Sture kommenterar sin gördel på följande sätt:
– Det var ingenting jämfört med Vasaloppet. Där såg jag ut som jag var med barn.

Det roligaste i historien är att ”Filtret” kämpat med Rikard Grip (Stor- Gripen) om placeringar i mitten av resultatlistan. Stor- Gripen är god vän med Kaosmannen och placerat sig som bäst 152 på Vasaloppet en gång i tiden. Stor- Gripen har även myntat uttrycket ”det bästa med att vara arbetslös är att man hinner med två träningspass per dag.” De båda kombattanterna sa inget under tävlingen men Sture kommenterar trehjulingarna på följande sätt efter tävlingen

– Låter som man drar en barnvagn, skramlar som ett hemmabygge.

För att yttligare visa sin överlägsenhet stannar Sture och pratar med folk vid kontrollerna för att sen köra ikapp Stor- Gripen. Sture tog god tid på sig vid vätskakontrollerna då erfarenheterna från Media Fondo (se Artikel) gjort att ”Filtret” inte vill bli slagen av mannen med hammaren.

I omklädningsrummet möter vi en man som blir glad att höra att vi är från NVSK, då han är en trogen hemsida besökare. Han frågar var Kaosmannen är och den frågan får sitt svar senare på vägen hem då Olle når honom. Svaret är att han drabbats av Kaosmage och inte kunde närvara. När Sture får höra talas om Pontus besvär rekommenderar han att Kaosmannen tar en tablett för nervös tarm för att slippa ifrån sina bekymmer.

BONUSMATERIAL

– Ni skrämde (om att bara medlemmar fick komma på taktikträningen) iväg Hälsinge- Peter. Sture om varför Peter inte kommit på de senaste träningarna.

Vindö- Robban har köpt en beggad BMW 316 kompakt. Ordf. Lind kommenterar bilköpet på följande sätt – flickorna tycker om BMW. Enligt Lind har bilen även andra fördelar nämligen – en tämligen trevlig bil att sladda med. Kan man säga att det är bil med mycket performance? – Det är ingen 750 (v. 12: a) direkt säger en bilkunnig Ordförande. Hur är det med rost undrar säkert många läsare? Enligt Lind är den skapligt rostbenägen vilket visar sig stämma enligt Robban.

Sture ringer för att berätta om ett träningsläger i Hälsingland för 10 år sedan.

– Enda gången jag har hört Pontus klaga var när han åkte i mörker utan pannlampa, ramlade och bröt staven, var trött och tog av sig sin medtagna blyväst som vägde 15 kg.

Sture vann en keps i dag där det stod Sala Sparbank på.

– Kläderna andas inte det blir som en tryckkokare. Sture om sina medtagna kläder som låg i gördeln.

Lämna ett svar

Top