Tronskifte på Ältavägen

Nu är Martin Larsson där och åker titt som tätt och jag vill förstås veta varför:

-Vad gör du på Ältavägen?

-Jag är i Stockholm då och då, min flickvän bor här. Ältavägen är bra för underhållsträning på rullskidor.

-Jaha, var kan du annars träna?

-I Mälarhöjden finns bra backar för rullskidåkning.

För er som inte bor i Stockholm kan jag berätta att Mälarhöjden brukar ratas för rullskidträning eftersom topografin påminner om San Franciscos; brant backe, krön, fyrvägskorsning, brant backe osv. Därtill kommer kurvor som skyms av tätvuxna buxbomshäckar och stadsjeeparna som överskrider hastighetsgränserna.

-Det låter inte helt säkert för rullskidåkning. Hur hittade du dit?

-Jag kollade efter höjdkurvor på hitta.se. Man måste vara erfaren för att köra där, det finns inga avåkningszoner.

Martin Larsson kom 2:a i vasaloppet 2005, några sekunder efter Oskar Svärd. 2007 åkte han förstasträckan i VM-stafetten i Sapporo och det svenska laget tog brons.

-Den meriten rankar jag nog högst hittills.

Förra säsongen spoilerades av sjukdom men nu är Larsson på gång igen. Våren har inneburit en mix av träning med rullskidor, löpning och cykel. Kroppen har svarat bra och intensiteten har kunnat ökas som förväntat. Som hjälp med ramarna kring träningen finns som tidigare Jocke Abrahamsson, nu tillsammans med Magnus Ingesson ledare för landslaget.
Det närmaste målet är att åka världscup igen redan kommande säsong och återta en plats i landslaget. På längre sikt hägrar till exempel OS 2010.

Eftersom rullskidåkning tillhör NVSK:s kärnverksamhet passar jag på att inhämta lite information om Larssons erfarenheter på detta område innan intervjun avslutas.
Med anledning av ett anonymt foruminlägg på NVSK:s hemsida vill jag veta om det gör någon nytta ”att stå och peta på lättrullade rullskidhjul” eller om det rent av kan vara skadligt för utvecklingen som skidåkare?

-Jag åker mest på 3ans och 4ans hjul, men vissa pass kör jag på normala eller lätta hjul för att träna stakteknik i höga hastigheter.

Larsson ger som exempel att segrartiden i långloppet König Ludwig Lauf på senare år har varit i snitt kring 1 tim 30 min på 40 km, motsvarande knappt 27 km/tim.

Jag tackar Martin Larsson för intervjun och möjligen kan jag få ur honom mer fakta kring rullskidåkningens välgörande effekter om våra Ältavägar korsas igen.

Vill du läsa mer om vad Martin Larsson gör? Besök hans sida http://www.malar.se/

Lämna ett svar

Top