Skidläger i Torsby 2006

Från klubben deltog Mattias och Gustaf men även Jukka och Andreas var tillfrågade men kunde tyvärr ej delta. Anders från Sundbybergs IF hade plats kvar i bilen och efter viss tvekan och stor vånda bestämde sig att inhysa två skidåkare från NVSK. Lunchen dinerades vid vägkrogen Stolpen som enligt Erik Björelind (ekonomiansvarig i klubben med många affärsluncher bakom sig) är en riktig gourmérestaurang med en internationell gästlista. Det man kan säga om Stolpen är att inget av det ovan sagda visade sig stämma. Stolpen hade inga ambitioner att ge sina gäster ett positivt intryck av sin verksamhet.

Efter några rejäla felkörningar var vi framme vid skidtunneln i Värmland. Där väntade ett par nyvallade Madshusskidor med tävlingspjäxorna som vi skulle få provåka. Inne i Allsports lokaler stod Tingström med mössan på sned och hängde vid ett vallaställ. När vi hade hämtat ut våra skidor och pjäxor var det dags för snö och kyla. Fy faan vad kallt det var. Efter några diagonalsteg och med stor förväntan bar det iväg. Det första som möte än var en slakmota som var ungefär 100 meter. Sen efter några mindre backar och lite stakåkning var man tillbaka till varvningen. Första intrycket var att snön sög nått fruktansvärt och att skidorna var lite sega utför. Kan tyvärr inte rekommendera årets Madshuspjäxor även om det säkert var meningen med själva testet. Efter 1h och 30 min var första passet klart och vi skulle ta oss bort till vandrarhemmet för inackordering. Efter några felkörningar var vi framme och kvällen bjöd på taccos och underhållande skidsnack. Olle Yttermo från Linden berättade anekdoter och bjöd på sig själv som bara Sture kan göra i våran klubb. Linden är en klubb som fostrat många klassåkare såsom Erik Björelind.

Dag två skulle vi vara tvungna att valla och åka på vara egna skidor. Med bristande erfarenheter av tunnelåkande så frågade vi om valla tips hos Allsport. –Det ända som fungerar här i tunneln grabbar är Vauhtis Aluminium +1 till –1 (kostnad 120 kr). –Kan det verkligen vara så frågade en desillusionerad Gustaf. Mattias försökte med VR 55 eller VR 60 med klister som botten. –Nu är det så här i tunneln att Vauhti är det ENDA som fungerar… Väsby:s Hans Carlsson tog fram plånboken och köpte på sig ett tiotal burkar Aluminium. Mattias med Gustaf i släptag gick bort till vallaboden och började med blått klister i botten och Start fästvalla på toppen. Denna myt om fästvallan visade sig i tunneln vara just en myt för nog fungerade klisterskidorna med täckt burkvalla bra.

Däremot stod Carlsson sista dagen och svor inne i tunneln och klagade på fästet. Gustaf försökte bygga broar mellan Stockholmsklubbarna och erbjöd en burk fästvalla från Start. Det ända av intresse i skidtunneln var Tingström som börjat träna som Rex-mannen. Efter 45 min var skidpasset avklarat. Efter skidpasset bjöds det på en föreläsning av Jörgen Melder. Temat var hur faan man kan komma 39 på Vasaloppet? Kontentan av föreläsningen (som för övrigt kommer att ges som ABF-kurs under vintern, kostnad 795 kr.) var: intervallträning 70-30, var frisk genom att dricka Vittargos återhämtningsdryck och stakåkning. Skulle du mot all förmodan bli sjuk så gör som legenden Rikky Kyllönen (Sundbybergs IF) –de är bara att räna sig frisk…(ska uttalas med en finsk brytning)

Jan Hasselgren bjöd på Jonas Larssons träningsschema som var Rullskidor 40 km/dag plus simning. Även Hasselgren Jr. berättade om hur det tränas och sups på skidgymnasiet. Vilket fick deltagarna att höja på ögonbryna. Andra passet dag två var det löpning på schemat. Klubbens två deltagare bestämde sig för att springa bl.a. tuffa 7,5: an och upp för slalombacken i Torsby. Efter detta var det kallvatten i duschen som väntade och hemtransport till förläggningen. Sista dagen var det 2h som gällde i skittunneln. Motivationen var slut efter ett varv dvs. 5 minuter och resten av tiden var det bara att bita ihop. En hel det klassåkare såg man i tunneln däribland Mats Larsson och delar av det Svenska skidlandslaget.

För er som undrar när Pontus Nylander kommer att visa storform så hade Rikard Grip som befann sig i Torsby Vandrarhem tydliga besked att ge –Han kommer senare… Finns rapporter att kvalitativ träning redan bedrivs med Lassevagnen…
Hemresan bjöd på en tankning av Anders Saab vid Swedish Oil där bensinpriset var lägre om man åt mat samtidigt som man fyllde en tank för 10.91 kr/litern. Swedish Oil är först i Sverige med affärsidén att köra loppmarknad, mat, bensin och en imponerande CD försäljning med bl.a. filmmusiken till US Marshals (1998) som listetta (189 kr) under samma tak. Anders blev helt lyrisk och fyllde bilen och reservtankarna med billig svensk bensin som legat på fat sen Dala Djupgas glansdagar på mitten av 1990-talet.

Hemresan blev hackig och stötig om det berodde på kramp i Anders vad eller bensinen ska vi låta vara osagd. Skidtunneln i Torsby kan slutligen rekommenderas i lagom dos dvs. en gång och aldrig mer.

Trosby The Movie >>
https://www.nvskidor.se/movie/torsbytunnel/

Av: Lasse Nitare, denna reseskildring har tagits fram efter djupintervjuer av åkare som deltog i Torsbylägret.

Lämna ett svar

Top