Snabb-rullskids-hjulsrull

Ta det som ett lördagsnöje inför morgondagens tävling! Det är ju även kul om alla kan tävla under ungefär samma förutsättningar.

Det jag brukar använda är bromsrengöring samt teflonolja. Båda finns på biltema. Teflonssmörjmedlet har nog bytt namn, men har artikelnummer 36-4516 och heter nog PTFE. (Handelsnamnet teflon är väl ett litet skyddat.) Bromsrengöringen har artikelnummer 36-4509. Bromsrengöringen tar effektivt bort fett (känns lite som aceton) och teflonoljans fördel är att den har bra vidhäftningsförmåga.

De hjul jag mest öppnat upp för att få mer lättrullade är Swenors 1:or. Det jag vill ha som verktyg är en trähammare, fasta nycklar 2st. av 10mm och (minst) en 13mm, 2 st. hylsor av 14mm (15mm?) eller liknande (samma diameter som lagren) – går ibland med ”baksidan” av vissa mindre hylsor, liten skruvmejsel som går in i ”framhjulsröret” och som har en plasthylsa som tar rörkanten eller en bult (8 mm) som prcis är i rörets diameter, samt trasor. Om man vill göra det mer avancerat behövs även en borrmaskin (helst fastsatt) samt slippapper av olika korn. Bra är även att byta muttrarna mot enkla spärrmuttrar, dvs 2st. till framhjulen och 4st. till bakhjulen.

Att öppna upp någorlunda nya hjul är oftast inga svårigheter. Är de använda kanske man ska ge axlarna en liten dusch av 5-56 någon dag före.

Bakhjulen är kanske lättast. Det är helt enkelt bara att slå med trähammaren på den genomgående axeln, så att motsatt lager kommer ut. Sedan får man stoppa tillbaka axeln och hamra ut det andra lagret.

Skyddsbrickorna på swenorlager går inte att ta bort utan att stuka. Dessa är pressade på lagren och bör inte tas bort om man inte vill åka utan skyddsbricka. (Gamla inlineslager hade oftast en nålring som spärr för skyddsbrickan och elpexlager har oftast en metallgummi¬skyddsbricka som är lätt att ta bort.) Istället för att öppna upp lagren, så spreja in rejält med bromsrengöring så fett löses upp och ”rinner igenom”. Låt sedan lagren ligga och ”dunsta” en bra stund. Spreja sedan in teflonolja.

I bakaxeln där backspärren sitter finn oftast rikligt med fett. Torka rent så mycket det går, och behandla sedan backspärren som lagren med bromsrengöring och teflonolja.

Om man är petig, kan man gå in och slipa ner bakaxeln lite. Detta för att backspärren bromsar lite onödigt mycket. Sätt axeln i en borrmaskin och arbeta dig från grovkornigt sandpapper ner mot finare och finare. Avsluta med 1000-korn.

I framhjulen gäller det att få ut den rörformade axeln. Bäst är med skruvmejseln jag beskrev ovan, så man inte stukar röret. Om hjulet inte är nytt kan man behöva ta en 8 mm bult och sätta mot röret. Använd då skruvstäd att hamra mot. Se till att du inte utvidgar eller stukar röret! Detta är sällan problem om hjulet är nytt, smörj annars med 5-56. Hamra på skruvmejseln eller 8mm-bulten och gör i övrigt som bakhjulet (förutom det där med sandpappret).

Vid hopsättning behövs två hylsor med samma (eller aningens mindre) än diametern på lagren. Slå in lagren så långt det går. Om lagren ”nyper”, gör precis som vid lossandet av lagren, men bara pyttelite – så ett minimalt glapp sker i hjulen. Det får inte vara för mycket, för då kan det istället nypa p.g.a. att gaffeln sedan nyper.

Byt gärna mot spärrmuttrar. Själv drar jag helst inte åt ettans hjul så hårt. Detta nyper lagren lite och gör att det rullar trögare. Det är dock en avvägning så det inte blir som för O-Per – att tappa hjul och leta brickor och skruvar, skruva muttrar med tänderna under tävling mm. Om man tar spärrmuttrar tappar man inte lika lätt hjul ifall man inte vill dra åt så hårt. Man kan behöva vända spärrmuttrarna bak och fram om för lite gänga finns. Då är det bra att dra igenom muttern på en vanlig skruv, så plasten ”får” gänga.

Även om det är bäst att öppna upp hjulen, så finns det ändå en enkel uppsmörjning som går snabbt. Så om du inte lyckas öppna upp hjulen föreslår jag följande:

Om du lossar hjulen och tar bort brickorna så du ser lagren. Spreja in så mycket av bromsrengöringen som möjligt så fettet i hjulen och lagren ”löses upp” och helst rinner igenom axeln. Ta mer på bakhjulen. Låt hjulet sedan dunsta så mycket som möjligt. Spreja sedan in lite teflonolja från båda hållen.

Ettans hjul med denna smörjning behöver skötsel efter varje lopp, men det duger oftast med lite ny teflonolja sprejat in i varje lager.

Lycka till på sista rullskidcuptävlingen!

(Med vanliga hjul och lager gör jag tvärt om, fyller med fett för att klara saltsnöslask samt rulla trögare…)

Lämna ett svar

Top