Vem blir Klubbmästare Plast?

Snö har blivit alltmer sällsynt och eftersom skatteunderlaget i Nacka och Värmdö effektivt sugs upp i det statliga maskineriet och omfördelas till orter belägna i någon Värmländsk skogsglänta, ska man knappast sätta hopp till något kommunalt prestigeprojekt för inomhusskidåkning. Även om skidtunnel eller cold-track skulle finnas att tillgå inom rimligt reseavstånd så är det ändå dyr träning, så det vore knappast en överkomlig form av vardagsträning i de flesta skidklubbars ordinarie verksamhet.

Men om man drar bort ett antal nollor från kostnaden per löpmeter skidtunnel, då skulle det vara hanterbart för klubbar att själva ordna skidåkningsmöjligheter året runt på hemmaplan. Vad får man då? Ja, kanske ett skidspår i plast?
Plastspåret skulle kunna vara av så smidig och flexibel konstruktion att det kan rullas ihop i rullar och transporteras i en vanlig familjebil. Lasta ur några sådana rullar ur skuffen och lägg ut på en vanlig gräsmatta och vips har man något hundratal meter spår där klubbträningen kan bedrivas med vanliga skidor. Perfekt fäste för stavarna och mjuka isättningar som är skonsamma för armbågarna. Tekniken för benfrånskjut och diagonalåkning blir samma som vid åkning på snö.

Tiden du sparat in på att slippa åka till en skidtunnel eller coldtrack kan du lägga på en lång härlig rullskidrunda, nu när du fått ordentlig diagonalteknik- och högpulsträning på vanliga skidor. Pengarna du sparat på bensin och spåravgifter kanske du lägger på en fin maltwhisky så effekten på din fysiska status går kanske plus/minus noll.

En skara tappra NVSK:are fick vara försökskaniner för en prototyp av det patentsökta plastskidspårskonceptet. Det går lite tyngre att åka på plast än på snö, i alla fall på denna prototypbana, så det faller sig naturligt att köra mest diagonal om spåret ligger på en flack gräsmatta. Plastbaneåkning och rullskidåkning skulle därmed kunna komplettera varandra på ett bra sätt eftersom rullskidorna är utmärkta för mängdträning med mestadels stakväxeln. Andreas håller stilen längs plasten som om han aldrig hade åkt på något annat. Olle kör i blåställ eftersom han behöver laga en mur som sönderbombats av fallfrukt och låter sig inte förevigas, men tekniken är det inget fel på. Undertecknad lät sig taktiskt nog grillas med löpskorna på bortemot 3 mil av redaktörn (PM) och ingenjörn innan plastbanedebuten, så att man skulle ha en ursäkt ifall rappet i frånskjuten inte skulle vara det allra vassaste. En intressant effekt är att så fort man lägger ut banan och kör så kommer genast hela kvarterets ungar ut och vill tävla genom att springa bredvid spåret. Den matchen gick jag i alla fall segrande ur.

För övrigt är det bäst att låta bilderna, rörliga tack vare Gustafs förtjänst, tala för sig själva:

https://www.nvskidor.se/movie/plastbana/

Hade vi haft plusmätare med i grafiken hade det framgått att det går att få ordentlig hjärtfrekvens även på en kort sträcka.

Andreas har ”örnkoll” även på det senaste inom rullskidor och passet avslutas med att han levererar Olles nya Eagle.

Frågor angående längdskidåkning i plastspår? Maila stefan.tall(snabel-a)mail.com eller ring Stefan på 0709-723812. Eller skriv din fråga/kommentar på forumet så får du svar där!

Vem blir blir då NVSK:s första Klubbmästare Plast? Tja, att döma av den briljanta tekniken som Andreas uppvisade så har en het kandidat redan etablerats, men ännu är detta en vidöppen affär. Vi räknar med många jokrar i leken och följer med
spänning utvecklingen på Ladbrokes.

Lämna ett svar

Top