Träna med kaosmannen

Träning kan bedrivas på många olika sätt men det finns bara en i klubben som förmår framkalla kaoset som råder i samband med en anarkistart i Vasaloppet. Hans namn är Pontus Nylander och fyllde 36 år för några dagar sedan. Jag ringer upp Pontus för att prata träning och upplägg inför vintern. När ska kaoset in i träningen och vad kan Pontus bidra med. Pontus blir glad över samtalet och bjuder in mig till sin skog i Liljeholmen. Några timmar innan träningen får jag följande illavarslande SMS:

”- Jag laddar med bruna böner och korv”.

Tankarna går snabbt till O- Pers diagnos av kaosmage som var en farsot i klubben som gjorde resan upp till tävlingar till en mindre angenäm upplevelse. Träningen inleds med att jag blir dirigerad ner till fiket vid Liljeholms torg för att bekant mig närmare med Pontus fru då han själv befinner sig några minuter bort i en rondell. Väl uppe i lägenheten inser jag att allt är sig likt med Pontus. Hans klädstil kan sägas vara en blandning mellan Dobsom R- 90 och UFF-container. Valet av mat inför träningen är klassiskt källvatten och lågbudget choklad (innehåll 22 % kakao).

Väl på plats visar det sig att Pontus inte sprungit på månader men inser ändå att han har nått att lära ut alla 10- ledare i NVSK. Kaosmannen förklarar upplägget på detta sätt:

”Tanken är att skapa en så verklighetstrogen känsla på träningarna hur en Vasaloppsstart kan kännas”.

Klockan 18.40 ger vi oss av och korsar torget vid Liljeholmen efter detta är allt ett mörker och jag befinner mig i kaosmannens miljö. Vi springer stundtals i belyst terräng men tryggheten kan snabbt försvinna till förmån för någon stig rakt ut i mörkret. Var jag ska springa är oklart men Kaosmannen hjälper en rätt med en knuff på axeln åt en annan riktning vilket gör att färdvägen kan förändras snabbt. Denna disharmoni i träningen visar sig vara väldigt effektiv och jag blir lika trött psykiskt som fysiskt. Skogen där vi tränar är hemmaarena för Stockholms mer marginaliserade invånare där budskapet ”nobba brass och nubbe” inte riktigt nått ända fram. Pontus förklarar att starka ben kan vara avgörande för ens överlevnad och pekar bort mot några fattiga på en bänk. Pontus visar sig kunna grisa en mil trots obefintlig träning de senaste månaderna.

När vi springer där börjar vi diskutera galna inledningar på tävlingar. Pontus drar sig till minnes en start på en halvmara där han öppnade första 5 km på 16.45 vilket resulterade i de avslutande 3 km på 15 min (Kanske nått för Crazy doc att analysera?). Stämningen är på topp då vi diskuterar vilken är den hårdaste väggen man kan möta när man tävlar.

Efter löpningen är det dags för nervarvning i Pontus trappuppgång. Kaosmannen klär snabbt av sig och blir sittande i kalsongerna på en bänk vid ingången. En granne kommer in och tittar förvånat omkring sig. Ansiktsuttrycket gav intryck av att han vandrat rakt in i ett omklädningsrum men Pontus säger snabbt -Hej varpå grannen inser att han trots allt hamnat rätt och replikerar Hej, Hej! Kaosmannen berättar ännu en helt otrolig berättelse från sitt liv.

Pontus – Jag vaknade tidigt en morgon och ville baka bröd.

Mattias – Jaha och vad gjorde du då?

Pontus – Ja min fru sov och jag ville inte väcka henne.

Mattias – Nähää och vad gjorde du då Pontus?

Pontus – Tog ner maskinerna i trapphuset och började baka.

Mattias – Vaaaa du skojar? Helt sjukt roligt du bakade i trapphuset?

Pontus – Ja på den här bänken du ser här (Se bild)

Mattias – Vad sa grannarna?

Pontus – De undrade ju vad jag gjorde där nere men jag var ju tvungen att ljuga och säga att frun fyller år och jag bakade en tårta åt henne.

Mattias – Haha fy faan vad roligt. Trapphusbakning vilken grej!

En medicinsk bedömning av Pontus skriven av klubbens läkare = Årets Läkare (Olle)

”Kaosmannen själv tycker att livet tuffar på i vanliga gängor och att allt är skapligt under kontroll medan marken rämnar under hans fötter. Vasloppsstarten till exempel är för Kaosmannen en sävlig tillställning som han bara lyckas hålla sig vaken under genom att sprida medvetet felaktiga tips om fästvalla och vägvalet i första backen”.

TRÄNING MED KAOSMANNEN (för den tålmodige):

TISDAGAR: 17.30 (tiden kan variera beroende på vilken rondell Pontus befinner sig i)

PLATS: Liljeholmen vid Torget

UTRUSTNING: Löparskor

DUSCH: Går kanske att fulduscha i Liljeholmshallen gratis. Ring och fråga 08-50848178!

KRAV PÅ FYSISK STATUS: Det enda kravet är att träningen bedrivs utan att lyssna till kroppens signaler. Du springer så länge Pontus springer. Kan inte bli enklare!!!

INSTÄLLD TRÄNING: Medelas med kort varsel på forumet! Minst 2 h innan utsatt träningstid.

BONUSMATERIAL

Googla anarkistart och du inser att NVSK har myntat ett nytt begrepp!

Gör inte som MC Hammer och åk utan pjäxskydd. Det blir fuktigt och otrevligt gör istället som klubbens finska minoritet och sätt på ett par treans plastpåsar över pjäxorna så kommer du må som en prins när du kommer hem.

Nitarn har blivit en erfaren medlem med all respekt som kommer utav en sådan utmärkelse på www.skidforum.se

Lämna ett svar

Top