Preparering av skidspåren

Spårröjningen började med att jag blev upplockad vid vägkanten av Skoter-Ronnie som kom körande i sin Volvo. Väl på plats inser jag snabbt att denna aktivitet inte är nått som faller medlemmarna i smaken. Kanske inte så konstigt då det är en kvarleva från Värmdö IF tiden. På den tiden skulle man träffas omänskligt tidigt och gå runt ett elljusspår (ofta i regn) och göra förbättringar som den kommunala verksamheten av lättja överlåtit till några aktiva skidåkare som inte förstod bättre. Denna kvarleva förvaltas nu av ett fåtal i NVSK som med stor skicklighet och glöd arbetar utan ersättning för att skidåkare i kommunen ska kunna åka längdskidor på vintern.

Tillbaka till arbetsdagen som bjöd på en trött Ordf. Lind, en alltid lika glad Ove Ramel, en energisk Erik Björnfot, en sen Nitare och en cyklande Gustaf (ostbågen). Erik som förväntat sig en stor uppslutning av medlemmar fick snabbt inse att vi inte denna dag kunde mönstra upp 14 fungerande arbetslag. Jag försökte snabbt kvotera in mig i skotergruppen där det skulle bytas olja och mekas skoter. Tyvärr är fördomarna många och misstron stor i Skotergruppen och Ordf. Lind tog snabbt död på min förhoppning. Jag blev placerad i nått som skulle kunna benämnas NVSK: s utbildningsreserv. Ett arbetslag som skulle kunna konkurrera med Samhall om upphandling av tjänster. Erik förkunnade med en pingstpastors övertygelse att vårt arbete gjorde skillnad och att vi skulle gjuta fast en bom vid en vägövergång. Ove som kan hantera en motorsåg fick uppdraget att ta bort ett omkullvält träd nere vid varvningen av Värmdöloppet. Ronnie och Per fixade skotrarna och pratade om prisbilden på en Dodge A100 från 1967. Ostbågen hamnade också i utbildningsreserven p.g.a. svaga datorfingrar.

Även Ahti Harju deltog på arbetsdagen och placerades av slentrian i arbetslaget med mig och Ostbågen. Vårt uppdrag var att gjuta fast en bom vid vändplanen borta vid Ekedalsspåret. När arbetet kommit igång visade det sig snabbt att vi även fått en arbetsledare i form av Per Lind över oss. Lind spred snabbt stor munterhet i gruppen genom att berätta anekdoter ur Kaosmannens liv. Misstänksamheten var stor om detta verkligen kunde stämma och jag ringer upp Pontus
för att höra vad som hände i Hammarbyhöjden.

Mattias – Vad var det som hände i din gamla lägenhet?

Pontus – Hände och hände, jag ville ha en öppen planlösning.

Mattias – Hm.. Och vad gjorde du då?

Pontus – Tog dit några killar!

Mattias – Hehe vika killar då?

Pontus – Som Sydkraft ungefär? (Sydkraft = killar från Polen)

Mattias – Haha måste ha gått fort.

Pontus – Fort och fort det tog 2 månader.

Mattias – 2 månader för en vägg?

Pontus – Näää hela lägenheten skulle ju öppnas upp.

Mattias – Fy faan vad sa grannarna då?

Pontus – Det var ju det som var problemet, det blev ett jävla liv! Hela huset revolterade. Tycker det blev en tryckt stämning sen jag flyttade in.

Mattias – Hmm jo jag kan tänka mig det Pontus, arbetade ni kvällar?

Pontus – Nää som en arbetsdag men granfrun under var nyförlöst.

Mattias – Oj, oj det var ju inte bra.

Pontus – Ja väggar skulle bort och golv bilas upp, och hon bodde ju under oss.

Mattias – Vilket kaos?

Pontus – Ja det blev ju det, ordförande kom då vi råkade tappa en stötta för taket ner i trapphuset kl. 21.00 på kvällen.

Mattias – Vad sa Ordförande då?

Pontus – öhhh hhmmm (Pontus säger nått ohörbart)

Mattias – Vilken cirkus det kan bli, var det slut där?

Pontus – Nää vi var tvungen att ta upp en 4 m lång stålbalk genom trapphuset också.

Mattias – Vaa, oj oj

Pontus – Sören var ju med och Andreas Gustavsson men vad hjälpte det när Ordförande kom mitt i arbetet.

Mattias – Berätta mer…

Pontus – Ja det var ju trångt och sådär så putsen och färgen i trapphuset blev lite skadat.

Mattias – Hmmm reparation och underhåll!

Pontus – Jag blev ju tvungen att bättra på för Ordförande såg ju allt.

Mattias – Ja vad ska man göra. Okej tack för samtalet!

Pontus – Det var ju inte slut där. Hela golvet skulle ju gjutas.

Mattias – Va bodde ni där då?

Pontus – Ja och vi skulle på bröllop den dagen.

Mattias – Helt otroligt Pontus.

Pontus – Jag fick byta om ute i trapphuset för där inne gick ju inte att vara. Det flöt ju betong överallt.

Mattias – Var du nöjd när allt var färdigt?

Pontus – Blev väl i och för sig inte mycket bättre än det var innan.

Mattias – Vaaaaaaaa

Mattias – Hej då, vi ses på onsdag kl. 17.30 för löpning!

Pontus – Ja det ska bli roligt!

Arbetsdagen fortskrider utan några större incidenter bortsett från en stenkastade Gustaf som vill bättra på gjutningen med stenar. När vi står där och arbetar med bommen kommer en Värmdö Taxi inkörande på parkeringen. Det är Nitarn som säger nått om arbete fram till kl. 5 och tre timmars sömn. Nitarn börjar berätta om att det är dags att anmäla sig till årets Julbord och att det ska vara nått alldeles extra (se bild). För att inte verka oengagerad avstannar arbetet i 25 min tills minsta prinskorv är avhandlad.

Nu börjat arbetslusten avstanna och alla börjar bli hungriga. Lasse som precis kommit vill istället prata stålsickling och vallning av skidor då detta område, enligt honom själv, inte fått tillräckligt utrymme på skidforum (för mer inf. se följande länk nedan).

http://www.skidforum.se/viewtopic.php?id=2718&action=new

Vi andra som är trötta på snacket om Kingarnas King väljer att ta med oss en ursinnigt debatterande Nitarn till den lokala Pizzerian. Väl där slutar arbetsdagen med insikten att socialt var detta ännu en gång ett lyckat arrangemang då upplevelserna var många…

Bonusmaterial

På rullskidträningen träffar jag på Sture som är en flitig hemsidabesökare . Han har tagit starkt intryck av det han läst och tillkännager att:

– Jag skulle aldrig kunna bo i lägenhet efter det jag läste om Kaosmannen.

Så här såg inbjudan ut! Skriv ut och sätt upp på kylskåpet så kommer nästa år bli en klastrofobisk upplevelse! Väl mött då!

Första lördagen i november 2009 är det dags för den årliga arbetsdagen för att våra skidspår vid Nacka Golfbana och Ekedal ska vara i bra skick inför vintern. Alla armar och ben behövs.

Samling vid containern vid Nacka Golfklubbs verkstadsområde (Parkera vid Nacka Golfklubbs parkering, följ vägen förbi klubbhuset 250 meter och sedan till höger) 09:00 på lördag. Medtag förutom arbetskläder;

Röjsåg

Motorsåg

Motorgräsklippare

Bågsåg

Spade

Skyffel

Skottkärra

Vi bjuder på något enklare att äta och dricka.

Lämna ett svar

Top