Mälarvattnets svikarresa till Grönklitt

Svaret är att deltagarna bestod av en Lapp från Öfvre Sopperå (Chrille känd från TV, googla Chrille och renar), Johan från Junosuando som tröttnat på livet i mörker och kyla, Mälarvattnet (Martin Nordstrand) han som vill uppleva saker med andra, gärna puddingar.

Förkunskaper: För att den rätta känslan ska infinna sig när du läser reportaget ring och prata med klubbmästare snö!!!

Tema: Som en annan del av längdskidsverige

Mälarvattnet sms: ar under veckan att det är spons. på lägret. Red Bull (Energi Drink), killar från Österrike som har insätt att det händer annorlunda saker i skidspåret. Mälarvattnet ringer och säger att en hemsidan som skriver om multisport vill publicera ett reportage från träningslägret. För er som har svårt att projicera en bild på näthinnan hur en multisportare ser ut kan detta vara en hjälp på vägen:

”En multisportare är en mera medveten kille än de som åker med friluftsfrämjandet på Östermalms IP med ryggsäck och isdubbar runt halsen”.

Johan kör oss upp i en Audi med V6: a och sommar sulor. Jag blir upplockad vid Odenplan och Lappen börjar berätta om sin tid i berömmelse på Hänt Extras utfyllnadssidor. Lappen berättar om när Markoolio ringde:

Markoolio –Hej det är Markoolio

Lappen – Vilken jävla mark? Hur faan har du fått mitt nummer?

Markoolio – Det är Markoolio! Jag ringde TV 3, vad gör du?

Lappen- Dricker kaffe och tittar ut genom fönstret!

Lappen börjar berätta om när TV 3 ville ha bilder från Chrilles vardag bestående av; vedhuggning, plocka hjortron och titta ut genom fönstret. Lappen får snabbt problem och krystar ut – Jag vet inte hur man hugger ved jag har vedklyv.

Lappens stora samtalsämne i bilen är tjejer och var kåtan ska slås upp i Orsa. Mälarvattnet förklarar att det är år 2008 och att de flesta i Sverige bor i villor eller i en trånga lägenhet i Rinkeby. Johan börjar snabbt bli hungrig och McDonald´s (god mat fylld av näring står det på hemsidan) vid Arlanda drar till sig vårt intresse. Lappen vet inte vad han ska ha utan tittar sig nervös omkring. Mälarvattnet inser snabbt att Lappen ätit renskav de senaste 25 åren och förklara – det är inte dagis, ta en meny!

Det blir fattigmansmeny bestående av 12 cheeseburgare och 4 vatten och 2 kaffe. De anställda uppskattar inte att köket fotas med en 8 megapixel kamera då en svartstädare lätt framträder med en sådan skärpa.

Lappen fortsätter att prata oavbrutet och beskriver hur han samlade in renarna på fjället med stavar och löparskor inköpta på Runners Stores webbshop. Som grundare av NVSK börjar man undra hur det kan komma sig att NVSK lockat till sig en same 130 mil hemifrån! Lappen förklarar att han ville ha kompisar och Mälarvattnet skruvar oroligt på sig och utbrister -Va ser du mig som kompis! Lappen berättar att även jägarklubben försökt sig på att värva honom med ett inbetalningskort. Jag var borta i Ursvik och skulle träna men ingen var där så jag åkte hem igen och satte mig vid fönstret och drack kaffe. Satt hemma och söp som faan i några månader sen en dag gick jag ner till Runners Store och då blev jag medlem i Nacka- Värmdö Sk.

Samtalet i bilen glider snabbt in på styrketräning och Lappen berättar om att de åkte 5 mil enkel resa för att träna bodybildning på vårdcentralen i Vittangi. Förvåningen är stor då lappen inte ser avståndet som nått problem, då man samtidigt kan hyra en film. Helt plötsligt namedroppas Bernt Nivas namn. Killen som ser ut som en polsk bärplockare och åker för IFK Kiruna. Johan låter sig inte imponeras då han hade Bernt bakom sig i JSM. Lappen uppskattar inte samtalsämnet då han har dåliga erfarenheter av mannen som tog alla pengar och förpassade lappen till boende bland juniorerna då Bernt fyllde ”sin” (läs deras) stuga med hela släkten Niva. Mälarvattnet sitter framme i bilen och smuttar på en Red Bull och är mer intresserad av Malin Martinsson Niva och utbrister – Är hon snygg?

Mälarvattnet passar på och berätta lite från sitt liv då Chrille blir tvungen att ta sitt första andetag sedan Stockholm. Martin berättar om LG Winter Jam där han var projektledare för bygget av riggen. Vilket arrangemang, ni skulle ha varit med, problemet var när vi skulle bli av med snön. Vi hade kontrakt med Jakfreeride att de skulle ta bort 60 000 kubikmeter packad kanonsnö. Det kom 31 killar och tjejer i lågskor och Canada Goose jackor. Inte nog med det de hade en talesman vid namn Mikael som glassade om kring i Lacoste skor och Canada Goose jacka som kidsen. Grande finale på uppvisningen var när de försökte få bort snön och körde motorsåg rakt ner i byggnadsställningen. Det hela slutade med att alla satt och åt gratis Grandiosa Pizza extra allt och drack Red Bull. Mälarvattnet – det var ungdomarnas dröm att dricka Red Bull och Pizza på stadion. Men de blev ju helt såsiga av all mat, och presterade som frälsningssoldater.

Johan vill inte vara sämre än Mälarvattnet och berättar om en ”vanlig” dag i Masungsbyn. Bror hade satt ut en död ren (rävåtel) på gården. När bror sitter vid fönstret ser han en björn från fönstret och blir skiträdd. Han gömde sig under bordet och ringde grannarna Pekka och Harry. Pekka och Harry kommer springande och skjuter björnen från vinden och träffade med två fina träffar i ryggen. Men björnen dör inte utan flyr ut i skogen. Harry Kemi bestämmer sig senare under kvällen i fyllan att han ska göra ett eftersök. Han öppnade dörren och går ut och det första han gör är att han går rakt in i björnen som river honom och är nära att slita ut tarmarna på honom. Lappen låter sig inte imponeras av Johan utan konstaterar: – Dom är helt sjuka de här människorna. Det finns hur mycket som helst att berätta…Bilresan fortsätter och Lappen vill köpa råa ägg som i Rockey filmen. Mälarvattnet – Det som var populärt 1978 är inne i Sopperå nu.

Stämningen i bilen kretsar mycket kring konstiga namn. Lappen och Johan pratar om namn och händelser vi i Stockholm aldrig har hört talas om. För att ni som läsare ska förstå kommer här ett exempel:

Johan – Känner du Mangi från Lainio

Lappen – Tysnad

Johan – Han har en dotter som heter Anna Karin!

Lappen – Lever han…

Mälarvattnet har tagit med sig en påse kreatin för att bedriva bodybuilding i skidspåret. Johan informerar snabbt att en skopa motsvara 4 kilo kött och njurar och levern förvandlas till pölsa i kroppen. Det finns inga avslutade studier vi är första generationen berättar Johan. Lappen påstår att man blir fet som en gris då kreatin binder vatten. Kan någon läkare i klubben bekräfta eller dementera.

Mattias och Mälarvattnet vill veta mer om livet i norr. Johan berättar att åka med skoter till Kiruna hör till vanligheterna och ”bara” är 13 mil. Som längst har han åkt 20 mil i sträck och varit ute på en tur med skotern i 80 mil. Hur faan fixar man det är frågan och svaret som alltid i norr är sprit. Det börjas lite lätt med en öl efter en timmes körning och fortsätter så upp till sjätte timmen då är det dags för Jäger. Förvåningen är stor bland bilens två Stockholmare men Johan lugnar oss snabbt med – Man blir inte så där jätte full…Mälarvattnet bli impad av livet i norr han inser att livet i förorten bland kanyler, äppelträd och vi i villa inte är så ”top notch”.

Martin – Har du kört fast med skotern?

Johan – Nååå har ja väl de.

Martin –Får man hjälp då?

Johan – Nåå kommer de efter ett tag.

Johan – Jag körde in i en vinddriva så bar pakethållaren syndes. Skotern satt som svärdet i stenen. Det var på storavägen och några grannar var där och ryckte. Grannen byggmästaren i Junis kom med sin baklastare utan snökedjor. Han fick åka hem och hämta snökedjor för att kunna dra loss mig. Skidorna på skotern såg ut som stora L.

Bilresan fortsätter med konstiga samtalsämnen om förvuxna juggar och Ryss femmor. Helt plötsligt frågar Lappen – var är vi? Mälarvattnet tittar bakåt i bilen och säger –sträck på dig så du kommer över dörrkarmen. Lappen berättar om sin tid i det militära där hans ringa längd orsakade problem.
– Jag skulle bära en KSB 58 men jag är ju bara 165 cm så kolven skrapade i marken. Inte bara Lappen har gjort lumpen i Kiruna utan även Mats som är chefstränare i NVSK. Mats blev väckt mitt i natten av lappgubben Niia som skjutit en älg med AK- 4 och behövde hjälp att få bort den från myren. För mer inf. kom på klubbens träningar och prata med Mats!!!

Efter lite lumpen snack var det dags i gen för Lappens stora intresse, damer.
Mälarvattnet börjar berätta om sitt liv samtidigt som Chrille och Lappen tvistar om snöflingorna är lika stora som lovikavantar. Det blir snart tyst i bilen då Martin berättar om Linda Bengtzing.

Mälarvattnet – Det blev kärlek!

Lappen – Jooo

Mälarvattnet – Hon bodde i Tallkrogen så vi sågs där ett tag.

Lappen –Joooo

Mälarvattnet – Det var första året i melodifestivalen

Lappen – Oj berömmelse…

Mälarvattnet –Problemet var att någon annan hade varit där också….

Lappen – Jooooo

Mälarvattnet – E- Type!!!

Lappen – På fjället är man själv med tjejer du borde prova Martin.

Mälarvattnet startar en självhjälpsgrupp i bilen – Nädu Lappen du är en missbrukare, du vill bara ha mer och mer. Man får läsa böcker om självkänsla och försöka hitta sig själv. Jag läser en bok som heter ”Din gränslösa styrka”.

Johan K – Låter flummigt.

Mälarvattnet – Näää det är ingen Kristi Brud stil att man kan försätta berg med tankens kraft.

Lappen – Oj där står en tjej…

Mälarvattnet- Nädu Lappen nu är du inne i det där träsket och vandrar…. Du måste avaktivera Facebook, förälskelsen (frestelsen) blir för stor det är damer överallt!

Lappen – Jag fick 611 mail första dagen och 460 mail andra dagen efter Ensam mamma söker.
Mälarvattnet – Du är en riktig hummer…

Samtalet glider in på avstånd i Norrland och en gammal sanning visar sig stämma att Lappen och Johan saknar total brist på insikt vad gäller avstånd.
Lappen tycker att 25 mil inte är så långt att åka för att besöka grannbyn och dricka kokkaffe. Johan berättar om hur man köper skoter i Norrland. Man åker över till Finland så man slipper momsen. Men sen får man ju åka över älven tillbaka och så får man ju välja småvägarna.

Väl framme i Orsa får vi problem att ta oss upp till Grönklitt då snöflingorna är stora som lovikavantar och Johans Audi spinner loss i nysnön. Med Mälarvattnet och Chrille på motorhuven tar vi oss upp till Grönklitt men inser snart att vi saknar stuga att bo i. Anledningen är att receptionisten skrivit in oss på fel datum och vi står där kl. 22.00 utan boende. Vi går in till restaurangen och möts av två ordningsvakter som ser ut att vilja spöa någon. Lappen inser snabbt att det arbetar tjejer i restaurangen och garderoben och tar snabbt kontakt prata med en lokal tjej med dålig hy vid jackinlämningen då kommer ordningsvakten som är importerad från Ryssland i en 40- fots container stormande. Ordningsvakten står bredvid oklart huruvida han vill förebygga sexuellt ofredande eller bara bevaka sina egna intressen. Kocken tar ansvar för vårt boende och ringer någon ansvarig och boendet ordnar sig efter en timmes ovisshet. Johan oroar sig fortfarande då han endast ätit tre burgare och undrar om man kan bedriva träning med så ringa kost.

På morgonen ger vi oss ut i skidspåret och inte mycket händer av intresse, jag åker skidor i 6 h och konstaterar att R- 90 är den mest vanligt förekommande klädesplagget i skidspåret. Mälarvattnet hör följande kommentar från skidspåret från en mamma – Det här är inte som slalom. Antingen är mamman utvecklingsstörd eller dottern. Mälarvattnet som tror gott om barn sattsar på mamman. På eftermiddagen ska vi ut i skidspåret igen och jag berättar om kaosmannen som sätter sina kalsonger utanpå kläderna när han åker längdskidor. Lappen står och funderar en lång stund och säger eftertänksamt – Då har han problem. Skratten vill aldrig ta slut. Tillbaka efter träningen fungerar inte torkskåpet och Lappen tar tag i problemet och ringer receptionen:

Lappen – Det är kaos i mården 3.

Receptionisten – Vad är problemet?

Lappen – Torkskåpet fungerar inte!

Receptionisten – Har du satt i kontakten?

Lappen – Slänger på telefonen… Nu har jag fixat det killar vi kommer ha värme igen.

Mälarvattnet (som har hört samtalet) – haha lappen trodde torkskåpet drivs av solenergi!

Samtal vid middagen i mården 3.

Mälarvattnet – samvetet stoppar utvecklingen.

Johan – Var har du läst det?

Mälarvattnet – På baksidan av ett A- fils paket.

Johan – Inte brukar du Lappen sätta hö på malmbanan?

Mattias – hehe som uppdrag granskning.

Lappen (röd om kinderna) – öhhhhhh

Johan – Tågen stannar inte de sätter på vindrutetorkarna och ökar farten…

Johan – Lappen du samlar inte in de sjukaste djuren och kör över dem med bilen och skyller på en Stockholmare.

Lappen (ännu rödare i ansiktet) – öhhh

Mälarvattnet- Helt sjukt. Jag har haft fördomar mot lappar i 30 år att de stjäl och ljuger.

Lappen – Faaan Johan Norr om Polcirkeln är ju alla som en stor familj…

På kvällen ska vi besöka restaurangen i Grönklitt och dricka öl och socialisera oss med de lokala förmågorna. Så fort vi visar oss möts vi av den importerade ordningsvakten som står och tittar på oss som han inte sätt någon bära en skjorta och bikerjacka tidigare. Lappen sätter av mot jackinlämningen medan vi pratar med ansvarig person. Mälarvattnet skriker snart ut det alla andra misstänker –Helt otroligt killar restaurangen släpper inte in folk från stugbyn då det är fullt av julbordsfeta personer från Leksand.

Dagen efter åks det längdskidor och alla i mården 3 låg och snurrar varv efter varv på spåren. Mälarvattnet hade buttericksvalla under skidorna och hasade sig fram. Tillbaka i stugan säger Martin högt så alla hör det där var ingen kompisvallning lappen. Lappen tar åt sig av kritiken och rekommenderar Mälarvattnet att kasta glidvallan han fick kvällen innan.
Som läsare totalt meningslös information då du vill veta mer om hemresan, vad hände vad sa lappen och mälarvattnet?

Vi åkte ner till receptionen och tackade för oss. Mälarvattnet tog några sista andetag och konstaterade att Orsa det är frihet i en liten ask. På vägen hem stannar vi till vid Daisys i Orsa och åt oss mätta och skojade med ägaren. Lappen ser på Aftonbladets löpsedel den numera upptagna mamman han tidigare stekt i ett hörnbadkar på ett hotell (oklart var). Uppsynen gör lappen glad och hans intresse för damer får förnyad fart.

Monolog från bilen hem:

Mälarvattnet – Vad lyssnar du på lappen?

Lappen – Christer Sjögren.

Mälarvattnet – Sånt kan du lyssna på fjället och är deprimerad här lyssnar vi på glad musik. Den där musiken fungerar i ungkarlshuset i Sopperå!

Lappen – Oj två tjejer vi vägen. Vi måste stanna de behöver hjälp.

Mälarvattnet – En skulle pissa och den andra rökte gul Blend utan filter.

Lappen – Här försöker man vara gentleman…

Mälarvattnet – Du har lite känslor att bearbeta grabben.

Mattias – Haha

Johan – Du måste erkänna dina sjukdom lappen!

Lappen – Men det var två puddingar.

Mälarvattnet – Tycker du det där var två puddingar. Den ena var en 35 –årig,
fyrabarnsmorsa från Skövde. Den andra hade 21 tunga år av kronofogden efter sig och såg ut som en vallatant.

Lappen – De var ju snygga.

Mälarvattnet – Då är inte jag rädd att du ska ta mina tjejer.

Mattias – Helt sjukt roligt, berätta för lappen om relationer.

Mälarvattnet – Det där som lappen visade prov på handlar om dålig självkänsla, det har jag läst mig till.

Mattias – Var kan man läsa sånt?

Mälarvattnet – Mia Törnblom har skrivet en bok. Det kändes som en bok skriven till mig.

Mattias – Haha.

Bilresan avslutas med en diskussion som inte var politiskt korrekt att det är svårt att vara hemlös. Mälarvattnet avslutar bilresan med att – Jag tror man måste kämpa för att få vara hemlös. Man får så många chanser samhället ger inte upp i första taget. Tar nog fem gånger innan man har bränt ut sig…

Vill du också uppleva saker tillsammans bli medlem i NVSK!!!

Bonusmaterial

Mälarvattnet – Färjan Cinderella (TV- serien Färjans flaggskepp) har problem med flatlöss. Jag känner en styrman som jobbar där och han berättade att färjan hade/ har problem med den blodsugande flatlusen.

Mattias – Hehe berätta mer…

Mälarvattnet – Kanske inte det lättaste beskedet att gå ut med på PR-avdelningen.

Mattias – Vad är din teori om anledningen?

Mälarvattnet – Klientelet.

Mattias – Haha

Vårdguiden informerar:

“Flatlöss överförs vid nära kroppskontakt. Du kan smittas trots god hygien via sängkläder, handdukar och dåligt rengjorda solariebäddar”.

Mälarvattnet om Lappens och Johans rum:

Mälarvattnet- Vilket skönt pundarrum ni har.

Mälarvattnets kommentar om:

Alewalds: Gubbaffär, ett leende hjälper inte mig när fästvallan fryser i och livet känns tungt.

Deras egen presentation av sin verksamhet:

“Välkommen till butiken med erfaren personal som alltid bemöter dig med ett leende och mottot ”allt går att lösa”!

Naturkompaniet: Lurad, där ska man inte handla… Tror du Harry Kemi handlar på naturkompaniet för att få lite äventyr i tillvaron???

Naturkompaniets vision:

Våra butiker är ett naturligt ställe att komma till för att inspireras till nya egna äventyr. Kom ihåg att det behövs så lite för att nå ett aktivt friluftsliv och äventyret startar här!

Sea Life: Säljer flest Canada Goose jackor i hela världen. Där hänger rödbyxorna med kontorshänder som inte har en muskel på kroppen.

Sea Life:

Oklart hur de själva ser på sin verksamhet då man för första gången på 5 år möts av en webbplats under uppbyggnad!

http://www.sealife.se/

Vad faan hände med alla andra bilder. För Dig som vill se mer klicka på följande länk:

https://www.nvskidor.se/artikel/177/

Lämna ett svar

Top