Lappens svikarresa till Orsa

Fredagen började inte så bra, Lappen vaknar upp i stor Lappens lya och inser att kl är 0900 – Jobbet började för 2,5 timmar sedan. Sätter på telefonen och får en rejäl utskällning för att han prioriterar ett träningsläger i Orsa framför DM i Rudan. Drar ut till Ekerö utan att kolla förbindelser tillbaka till sta´n och orsakar 1,5 timmes försening i bilresan. Så där ja!

Ny resa nya medlemmar!

Mattias har inte återhämtat sig efter förra resan men som tur är har Mälarvattnet många kompisar och ringer paddlar Johan som tackar för inbjudan och följer med.

Vi bestämmer oss för att hinna upp till ett kvällspass och Mc Donalds i Lapplands Väsby passeras utan större klagomål från besättningen. Resan löper på bra och Lappen somnar innan vi har passerat Uppsala, han har inte varit så tyst på de senaste 24 åren. Första stoppet sker i Gävle och Mc Donalds 10 chees , 6 Hamburgare, 3 små Pommes och några kaffe. Nu klarar vi oss! Mil efter mil betas av och vi landar utanför stugan 1930 och chocken är enorm! Mälarvattnet har sänkt ribban för vad som kan klassas som beboeligt…

Orsa = Skidort??

Jeans och Gantskjortor byts mot RS-tröjor och div. färgglada skiddresser ingen är den andre lik. Vi bestämmer oss för att göra en snabb inhandling av proviant på Konsum innan passet . Priset går före kvalitén på maten (vilket visar sig senare) och mat för 3 dagar inhandlas för 500 kr. Men det mest intressanta är samtalet med tjejen i kassan.

Lappen – Skall du mé och åka skidor i Grönklitt?

Tjejen – Hur kommer ni dit? Cyklar??

Lappen –Va?? Vi har ju bil!

Tjejen – Men ni har ju cykelkläder på er! Och dessutom gillar jag inte skidor.

Lappen – Och bor i Orsa? Alla skidar väl här? Vad gillar du då?

Tjejen – Va åker man skidor här? Jag vill bara köra skoter.

Lappen – Men ni har ju ingen snö här.

Tjejen – Det kanske kommer.

Lappen – Du är ju trött..

Pass 1 Fredag

Träning: A2 med fokus på
teknik. Terräng:

Kuperad Tid: 2000 – 2115 Puls snitt/max: 153/181 slag/min Stigning: 250 m

Eldens betydelse

För vissa folkslag som bor i skogen kan elden vara skillnaden mellan liv och död. Eldens förmåga att skrämma bort vilda djur, ge värme och bara sprida glädje är djuprotade i samernas livsstil! Dessvärre har detta folkslag aldrig bott i isolerade byggnader. Kläderna torkade på ca 30 minuter, termometern steg mot 32 grader, kläderna togs av i takt med att spisen fylldes med björkved. Att skriva att natten blev en plåga speciellt för stor lappen som sov överst i våningssängen är väl en överdrift. Men att försöka beskriva Mälarvattnets ansiktsutryck när han insåg att Lill Lappen sovit på en madrass på golvet endast iförd en tröja och långkalsonger på sig kan vara desto intressantare.

Mälarvattnet – Sov du sådär??

Lappen – Ja vad då?

Mälarvattnet – Inget täcke eller sängkläder?

Lappen – Nåå nä int´ behövs det!

Pass 2 Lördagsmorgon

Träning: A3 med fokus på fart. Terräng: Flak Tid: 0900-1115 Puls snitt/max: 156/178 slag/min
Stigning: 290 m

Vi bestämde oss för att köra 2 timmar och träffas vid info tavlan. Alla utom Paddlar Johan startade klockorna vid starten, han startade sin 20 minuter senare. Eftersom Paddlar Johan uteblev från träffen fortsatte vi ner till stugbyn för att se om han åkt ner tidigare. Lappen stiger in i receptionen detta samtal utspelar sig.

Lappen: Har ni sett vår kompis Paddlar Johan?

Receptionen: Vem är det?

Lappen: Ähh skit samma. Vi skulle träffas efter 2 timmar men han kom inte, har ni en skoter jag kan låna?

Receptionen: Jag ringer efter en! Nä det finns ingen vår vaktmästaren är och pimplar med skotern.

Lappen: Jaha, fy fan vad snygg du är, jag är kär!

När Johan väl anslutit var det dags för lunch och på menyn stod det spaghetti och köttfärssås för omväxlingskull hade vi salt och peppar. Maten intogs med god aptit och tröttheten kom samtidigt som en obehaglig arom började sprida sig i stugan. Detta var vedervärdigt! Till och med spikarna i golvet började röra sig. Efter 1 timmes vila och ett gaslarm begav vi oss till vallaboden för att förbereda skidorna för kvällens träning.

Pass 3 Lördagkväll

Träning: AN (A3+)

Intervaller Terräng: Mycket Kuperad Tid: 1600 – 1730 Puls snitt/max: 142/181 slag/min Stigning: 240 m

Stenhård intervallträning 5 x 150 m stakning, 5 x 150 m diagonala max fart. Jaktstart i motlut 2 min arbete x 5 valfri teknik och 3 x stakning. Spridningen på intervallerna 6 sekunder!!! Efter intervallerna skulle vi köra lätt ned varvning och mötte en person som följt vår träning från sidan och fäller denna kommentar.

– Grymt kört grabbar! Jag tror att er långe kompis (Mälarvattnet)var lite trött, ni pratade om att åka hem men han vinglade ut i skogen..

Kvällsnöjen

Vi hade bokat bowlingbana på Orsabowling och efter att vi intagit lite Spagge och köttfärssås började vi svida om för kvällen. Lappen hade med sig sina finaste skogsbyxor, Canada byxorna. Paddlar Johan hade en Broke back mountain skjorta och Stor Lappen och Mälarvattnet körde ”spons” från Peak. Ingen var speciellt ”het” på bowlingen utan det var stentvättade jeans, Teenage mountain hero turtles t-shirt, toppa gärna med en Volvo Bm Keps (bakvänd). Vi avbokade banan och styrde Audin till Statoil och försåg oss med chips och salsa som dip, plock godis och annat gott. Kvällen spenderades framför teven i +33 grader och senapsgas runt huvudet. Runt midnatt lades de sista pinnarna på brasan och ögonen stängdes för natten.

Söndag och tävling

Eftersom Mälarvattnet sov under storlappen var hans guldlockar drypande av fettet som stekts ur Storlappen, endast ett skellett var kvar i övre slafen när klockan ringde sin morgon symfoni. Frukosten åts efter att Lappen läst morgonbönen och stugan städades ur. Nu gällde det att glömma den smärta som fyllde våra kroppar och ladda om eftersom lägrets avslutades med tävling!

Tävlingen var att elljusspåret på en sträcka av 4,4 km skulle varvas 5 gånger. Lappen som var tävlingsgeneral skulle själv sketa och klargjorde att ingen fick stå upp efter målgång. Han själv skulle startade 1 minut efter oss eftersom han körde skate.
Kl 1030 ljöd startskottet och 3 st NVSK:are skrittade iväg i ouppvärmda kroppar. Lappen som stod kvar på startlinjen kunde följd de knakande lederna när de slukades av skogen och försvann bakom första backen. Tävlingen kan lätt liknas med Tour The ski och 350 höjdmeter fördelat på ca 22 km avverkades på följande tider.

Lappen 54 minuter

Mälarvattnet 61 min

Stor Lappen 62,5 min

Paddlar Johan 65 min

Efter målgången och gemensam transport till tvagningen för att undvika försvinnande deltagare var det dags för hemresa. Vi färdades 35 mil med samtliga rutor ned vevade, den utgångna köttfärsen och spagettin med grön mossa på hade lämnat sina spår. Byar vi passerade lämnades som spökstäder, de gröna granarna förvandlades till livlösa kaktusar. Var vi än kom var vi oönskade! Idag driver vi runt som hemlösa nomader mellan skidorter. Den svarta Audin är klassad som farlig gods!

Lämna ett svar

Top