Hajkskola del 3

Ett första litet test gjordes på Gustafs långfärdsskridskor som legat och skräpat i hans garderob i 3 år i väntan på att klubbens ”Hajk” skulle förbarma sig. När så blev fallet tog det en hel arbetsdag att leta igenom hela Gustafs vind samt förråd. När ”Hajk” var några sekunder från att ge upp, hittades skridskorna under ett litet lager kalsonger i garderoben. Ett bevis på att Gustaf har 3 ggr fler cykelbyxor än kalsonger, samt att de senare inte är nödvändiga i Gustafs ekipering, samt att cykelbyxor knappt hinner torka och aldrig läggs in i garderoben. Sist jag var och hälsade på skulle Louise och Gustaf iväg till vänner. Gustaf satt på cykel-trainer, medan tidsplaneringen gicks igenom. Louise kommentar var ”- Då hinner du ju inte cykla 3 timmar idag – och du ska kalla dig för cyklist…???” Jag blev vittne till att Gustaf lite ursäktande fick förklara att 2 timmar och 45 minuter fick duga denna dag.

”Hajk” införskaffade en skate-pilot-bindning på RS. Giggens fästen, som med hjälp av fjädring sätter fast en skida så att en exakt borrning inte kan misslyckas, satt tyvärr lite för långt ut för att fungera på långfärdsskridskor. Hajk fick därför bestämma bakersta hålets läge manuellt, och sedan använda giggen för att få alla hål i exakt läge. Då långfärdsskridskorna har en aluminiumstomme markerades bara exakt rätt position två mm in i kolfibern med specialborren. Detta för att specialborren inte skulle bli slö. Sedan användes en vanlig borr som bara kostar några kronor. I och med al-stommen var ”Hajk” ändå tvungen att använda 4 mm borr. Specialborren och det som rekommenderas till skidor är 3,5 mm. Med specialborren behöver man inte oroa sig för att borra igenom skidan.

Gustafs skatepjäxor har nu används 3 gånger. Första gången var på en skatetävling på Rudan för 3 år sedan. Denna tävling var en ”duatlon-tävling” där alla först åkte 5 km klassiskt och sedan 5 km skate. Gustaf lyckades med konststycket att åka långsammare i skate, men knep ändå ett DM-brons. ”Dr Y” kommenterade det hela med att ”jag såg nog också ut så där första gången…” Andra gången var ett skatepass på träningslägret för drygt två år sedan i Bruksvallarna. Tredje gången var för några veckor sedan då Gustaf lånade ett par av mina långfärdsskridskor, och vi övade skatestilar på isarna på Ingarö. (Artikel kommer senare eller aldrig…)

Så om du vill ”hajka” lite på egen hand, istället för att lämna in skidor till Johan på RS, så finns möjligheten till lån av gigg med specialborr. Eller så lämnas skidor in till klubbens ”Hajk” -service.

Lämna ett svar

Top