NVSK: s Vasaloppsresa 2009

Berättelsen är objektiv och korrekt och endast faktabaserad relevant information ligger till grund för denna skildring om Vasaloppsresan 2009.

Följande personligheter och några till deltog i resan upp till Dalarna:

Mälarvattnet (Martin Nordstrand)

Klubbmästare snö (Andreas Johansson)

Kaosmannen (Pontus Nylander)

Crazy doc. (Olle E)

Ordf. Lind (PL)

Pro-Skit mannen (den 100: e medlemmen Olle Paulsson)

Ordningsman – Erik (Klubbens kassör Erik Björnfot)

Barnvakten (Kristina G)

Stor-Lappen (Johan K)

KM-Snös Fru (Anna J)

NVSK: s s.k. reseverksamhet ligger i utkanten av klubbens huvudsakliga uppgift att erbjuda en mer händelserik skidupplevelse. Trots detta är det en seriös verksamhet betonar en något nervös researrangör Per Lind (Vasaloppsfurir förra året Vasaloppskorpral detta år). Lind utvecklar: ”Vi försöker bygga en atmosfär i bussen som motsvarar folks förväntningar”. Boende uppe i Sälen har vi valt att förlägga i Nornäs bygdegård och det är av bekvämlighetsskäl, ja det finns sanitets anläggning och vallarum. Standarden är mycket, mycket hög och bygdegården erbjuder en ombonande atmosfär vilket i sin tur skapar en känsla av trygghet för gästerna avslutar Lind. Detta gjorde att bussen var mycket populär i år och även handikapplatsen längst fram i bussen var bokad när bussen avgick på lördag morgonen från den pittoreska Gustavsbergsparkeringen kl. 07.00.

Vasaloppsbussen startar primärt från landsbygden där klubbens medlemmar i huvudsak bor. Detta gör att den musik som spelas i ljudanläggningen är Bert –Idoffs (vars topplåt Små små ord av kärlek spelades frekvent på bussen, Göran Lindberg, Svänzons och Tonix. Lind förklarade det här är musik skriven av killar från Sundsvall som är jordnära, trygga i sig själva och kan uttrycka sina känslor. Denna kulturkrock med lantisar och storstadsmänniskor blev ett faktum vid Hotell Malmen där bussen stannade för en sista påstigning. Med på resan var personer från företaget PORTAL ett företag som är vana vid personliga möten därav en bussresa med likasinnade.

Årets Vasaloppsbuss var en Kutter 9 med Volvochassi från omkring 1982. Ordf. Lind kände sig väl hemma i den smakfullt utrustade bussen med ljudanläggning och sporadisk värme. Många spontana röster hördes i bussen då standarden överträffade förväntningarna. – Oj vad tjusigt man var ju orolig efter bilderna på hemsidan. Med på resan förutom Lind var Skoter- Ronnie, KM- snös fru och Ordnings- Erik en person som skapade rädsla hos gratisåkarna med sitt kollegieblock. Ordnings – Erik gick så in i sin uppgift att han utbrast följande då kulspetspennan var borta – Det här håller redan på att skita sig… Dessa personer skulle fungera som servicepersonal vid NVSK: s två vallastationer. Följande dialog utspelade sig mellan Ordf. Lind och Skoter- Ronnie.

Lind – Vad har du med dig upp Ronnie?

Ronnie – Har köpt ett sånt där Big Pack med burgare, 48 st. på Coopen.

Lind – Jaha för mig blev det välkryddad korvar, lammkorvar de smakar chili och sen olivpotatissallad.

Ronnie – Hm…

Lind – Ronnie du måste vara noga med maten, säger det som en vän. Den där dieten är som att bli misshandlad av Hells Angels.

Efter denna uppläxning från Lind var det dags för att diskutera klubbens skotrar. En CDI- Box som gått sönder under mek vållade en livlig diskussion. Frågan var om det var OK att ha sönder saker p.g.a. bristande kunskaper. Lind hävdade att 485 kr var billigt då han omöjlighen kunde ha agerat på annat sätt och att han nästa gång skulle konsultera chefsmekaniker Ronnie innan han försökte fulkoppla CDI- boxen.

Till vår hjälp att ta oss upp till Sälen och hem hade vi klubbens egen chaufför som i mångt och mycket påminde om Lasse Kongo. Chauffören hade en mer avslappnad inställning till alkohol än många andra i trafiken (Se bild). Stefan förklara det hela med ”Man måste våga chansa, bjuda på sig själv, vara ärlig”. Samtidigt är det en man med integritet som många timmar senare förklarade att jag får inte köra hur långt som helst då tar snuten mig. En attityd som vi i NVSK uppskattar när det kommer till en sådan här känslig verksamhet. Vi har faktiskt ett ansvar för i huvudsak våra medlemmar ombord på resan.

En skillnad mot förra året var att bussen detta år var jägarfri vilket var en stor lättnad för undertecknad. Förra året riskerade jag att bli stämd av några åldermän från jägarklubben p.g.a. min anspråkslösa redogörelse för hur bussen det året omvända en jägare till NVSK: are. Spänningen var stor huruvida jägarklubben med dess elitistiska synsätt på skidåkning skulle prestera på Vasaloppet. Inläsning på elithemsidan gav information från en s.k. H-45 ”elitåkare” att det var ”Dax att leverera”… Uppenbarligen inte en uppmaning som alla tog på så stort allvar… Det är en sak att skriva och en annan sak att åka själv…

Bussresan fortsatte upp mot Mora och klubbens medlemmar samtalade kring allt det där roliga med skidåkningen. Peter T utbrister – Hur faan fungerar den här seedningen egentligen? En annan medlem utan rutin hade inte åkt seedningslopp vilket väckte förvåning i bussen. Pro-skit mannen gled runt första timmarna i bussen och undrade var O-Per befann sig. Mälarvattnet konstaterade att tidspassning måste man gå i skola för. Mälarvattnet satt och skakade i bussen av en överdos Vitargo.

Diskussion om Vitargo (sportdryck för den oinvigde) i NVSK-bussen:

Mälarvattnet – Jag är skittaggad ändå har jag tagit valium!

Barnvakten – Haha jo jag ser det!

Mälarvattnet – Men jag har fått en jävla huvudvärk, det är den där Vitargon.

Pro- Skitmannen – Receptet är snålt på vätska kroppen binder kolhydrater och man får vätskebrist!

Mälarvattnet – Jag blev tvungen att ta Alvedon för att orka ladda… Borde man inte kunna blanda i Alvedon i Vitargon innan för att få en bättre mix?

Pro- Skitmannen – Molekylvikten är större på carbon loader det är enda skillnaden…

Meningsutbytet avbryts av att Ordf. Lind utbrister i högtalaren – Det var -25 i starten i morse!

Mälarvattnet – Faan jag har inget underställ…

Kaosmannen – Du kan få låna mitt, jag har brunt speck (brunt fett) som skyddar kroppen, ungefär som valarna…

Mälarvattnet – Vaaaaa haha jag vill inte ha nått med glas i.

I bussen diskuteras Runners Store och vilken service snål- Johan har bjudit på sista veckan. Vissa rykten gör gällande att han arbetar ideellt bara för att han brinner för skidåkningen en annan klippa i butiken är lill- stekaren som uppskattas för sin gentila inställning. Crazy doc. berättar att han skickade sin fru Anna att inhandla den sista frystorkade maten inför Vasaloppet. Anna sa följande – Ta betalt vad ditt samvete tillåter varpå lill- stekaren bjöd på allt berättar Olle glatt. Mälarvattnet sitter med öppen mun och utbrister – Nu ska jag skicka dit min flygvärdinna till RS istället för att springa dit själv varje dag.

Efter ett tag reser sig Martin plötsligt på sig och stormar fram till de främre platserna i bussen. Anledningen är den förlorade staven. Martin har samlat mod till sig i ett år och tar fram sin kamera och vänder sig mot Lind – Jag ska fota den jag hatar mest. Lind blir likblek och fingrar efter kniven som kan ska skära sin lammkorv med. Mälarvattnet vänder sig och tar ett kort på Erik Björnfot som försöker se ut som den tuffa killen på klassfotot i 8: an. Mälarvattnet börjar en föreläsning om moral och heder innan han ger upp och återgår till sin plats längst bak i bussen.

Vid Avesta är det dags att ta en klassisk fika. Bussen passerar först Pickaboo (billigt är kul) för att sen parkera utanför Willys. De flesta NVSK: arna tog sikte mot Vägkrogen och fyllde upp denna tomma vägkrog med gäster. Undertecknad nöjde sig med några medtagna bananer och vitargo och slog sig ner bredvid Ordf. Lind & Skoter- Ronnie. När fikan börjar gå mot sitt slut kommer det fram en voluminös dam med ett ofräscht yttre och säger – Ursäkta det här är ingen värmestuga! Vi uppskattar inte medtagen mat! Inser tillslut att den ofräscha damen menar allvar och bestämmer mig att från denna punkt i livet använda all min kraft att misskreditera denna verksamhet. Mälarvattnet försöker förklara hennes beteende med att hennes föräldrar har samma efternamn, vilket enligt Martin är vanligt förekommande i Avesta.

Bussresan fortsätter upp till Sälen där nummerlapparna hämtas ut. Köer för namnändring i år igen och inte mycket händer av intresse. Bussen lämnar Sälen och åker vidare mot Nornäs där skidåkare ska inkvarteras. Erik tar kommando och säger att klubbens kaospersoner och klassåkare ska sova i särskolan i år vilket är första gången någonsin. När vi går av bussen är den först som tar sikte mot skolan Margareta Klingsmo. Detta trots att hon fått strikta förhållningsorder om att bygdegården var hennes sovplats i år. Väl på plats utbrister Margareta att skolan enligt gammal sed är en kvinnoavdelning vilket skulle innebära att tre kvinnor hade 1000 kvm till sitt förfogande. Detta var förstås en orimlighet och vi fyllde snabbt upp skolan till sista handikappstoalett med en perplex Margareta stående i 8 åringarnas klassrum.

I förläggningen får KM- snö syn på Mälarvattnet i sin nya klubbdräkt och utbrister Vad snygg du är! Mälarvattnet skruvar oroligt på sig och utbrister – Fortsätt att titta på Agnes (melodifestivalen) för här har du inget att hämta…

På Vasaloppsmorgonen hörs ett ljud som påminner om en hårfön från baByliss. Mälarvattnet spetsar öronen och utbrister – Va är det någon som fönar håret på morgonen, har vi en bög ibland oss??? Mälarvattnet springer bort mot ljudet för att ta reda på vem som inte vågar kliva ur garderoben i Skidsveriges mest fördomsfria klubb. Mälarvattnet kommer lufsande tillbaka och säger det var någon som pumpade ut luften ur luftmadrassen. Besvikelsen går inte att ta miste på då Mälarvattnet tycker om att stretcha psyket.

Jag ska jag kort kommentera Kaosmannens beteende som Olle så föredömligt redovisat i artikel: https://www.nvskidor.se/artikel/205/

6. Kaosmannen och mobiltelefonen

Kaosmannen börjar ana oråd när vi närmar oss Stockholm. Han kan inte hitta mobiltelefonen och ber att undertecknad ska ringa den. Signalen går fram men inte mycket mer än så händer. Under två dagar ringer Pontus från sin frus mobil och efter fyra dagar ringer han och berättar att telefonen hade hittats i Öltältet men är numera i hans trygga famn.

Avslutningsvis ska jag kort redogöra för Vasaloppet som var trångt, kallt och inte en jägare så långt ögat nådde vilket var tråkigt då man gärna vill åka om någon som är elit trots att man åker in på en slätstruken placering! Vasaloppet bjöd på stora framgångar för NVSK och vår avslappnade attityd till skidåkningen gav gott resultat.

BONUS MATERIAL

En f.d. kajakare berättar i förtroende om tiden i numera bortglömda och obsoleta Boo IF. På den tiden tog Boo: arna hand om skolan och inkvarterade sig där. I gymnastiksalen la sig Hasse Arkwall och snarkade så att hela salen skakade.

Pontus Nylander 38 år om att åka Vasaloppet:

– Det bästa är att pappa (Sören han med apelsinturen) betalar Vasaloppsplatsen

Mälarvattnet om Stor- Stekaren

– En solariekille

Mälarvattnet till Ordf. Lind (innan staven återfanns)

Mälarvattnet – Kan man ställa en stav hos dig?

Ordf. Lind – Hm…(Letar efter sin kniv)

Mälarvattnet – Vad hände förra året? Tar du personligt ansvar?

Kaosmannen flyttar till en ny lägenhet och skrev följande på flyttkartongen:

”Spritkök” (Sprit till köket)

Crazy doc. gjorde en antilapp dvs. åkte ett varv för mycket då Bessemerloppet bjöd sina åkare på förmånen att räkna varven själva

Sagt av Magnus Holmén (multisportare, skidåkare, filantrop och kvinnokarl m.m.)

– Shit ni hittar på så roliga saker i Stockholm (läs NVSK) och här sitter jag i Falun…

Mälarvattnet stiger på NVSK-bussen med ett klassiskt sugmärke på halsen:

Barnvakten – Vad har du på halsen Martin?

Mälarvattnet – Nämen sluta det var en blodigel…

Definition av sugmärke enligt Wikipedia: ett blåmärke på huden skapat genom sugning med munnen. Suget orsakar små blödningar under huden vilket resulterar i ett blåmärke. Sugmärket är i normalfallet synligt i 2-3 dygn.

”Polare lasts forever och kärlek är tillfälligt” Crazy doc. 2009 eller var det Mälarvattnets kommentar???

NVSK TACKAR ALLA DELTAGARE I ÅRETS VASALOPPSRESA! HOPPAS VI SES NÄSTA ÅR IGEN!

”För övrigt anser jag att Avesta Vägkrog bör förstöras… ”

Lämna ett svar

Top