Mångkamp på Åland

Delmoment 1: Mat och dryck.

Buffén på färjan var helt överdådig. Man fick rikta in sig på det som såg dyrast ut för att få valuta för pengarna. Drickat ingick så av ren snålhet blev det några glas vin också. Vi försökte hitta de positiva effekterna av att dricka alkohol strax innan lopp. Man blir lugn, får en bra blodgenomströmning och spända/låsta muskler slappnar av. FMV-Martin trodde det skulle vara bra för hans höft som varit stel sedan det vådliga bussmötet på Sandövägen. FMV-Martin är erkänt duktig på att käka. På rullskidlägret drack han ett glas olivolja frukost, lunch och middag och nu vann han delmomentet tämligen ohotad.

Delmoment 2: Dans.

Buggtävlingen vanns av Sebbe ihop med okänd pudding, tätt följt av paret som firade sin 50-åriga bröllopsdag. Baren-Håkan och TV-teamet var lediga, men vem vet, någon dåld kamera kanske det fanns så håll utkik i höst efter Färjan 3 på Kanal 5.

Delmoment 3: Rullskidtävling.

Vi fick skjuts av arrangören Ulf (tillika kapten på ålandsfärjorna) som hämtade oss från färjan till starten i Geta. På startlinjen stod bland annat Magnus Graas och Team New Sweden-åkarna Fredrik Byström och Kungen av Düsseldorf (Peter Larsson). Det duggade lätt på våt asfalt. Strax efter start försvann Sebbe iväg från övriga med sina skaterullskidor. Bland de klassiska åkarna anförde Magnus Graas följt av FMV-Martin, Jamell, Proskit och Team New Sweden-åkarna. I den första längre stigningen tryckte Team New Sweden till och försvann imponerande snabbt. De åkte också förbi Sebbe en stund senare. FMV-Martin försökte hänga på Magnus Graas men fick släppa efter någon mil och åkte tröstlöst själv ett tag innan Jamell, Proskit och några skateåkare kunde ansluta. Vi tre NVSK:are höll ihop och växeldrog i ett par mil. Jamell var starkast uppför och Proskit bäst rull nerför. Med en mil kvar så drog Jamell hårt i en lång uppförsbacke ihop med en skateåkare och fick en stor lucka som Proskit och FMV-Martin aldrig kom att att täppa till.

Delmoment 4: Stadsorientering och hinderbana.

Väl inne i Mariehamn ändrade rullskidtävlingen karaktär. Det var några 90°-svängar, gärna med utförsbacke innan och lurigt placerade betongfundament. Över industritomter, grushögar, asfaltskanter och in i ett villområde med skymda utfarter. Den våta asfalten med hala Eagle-hjul gjorde det ännu trixigare. Helt enkelt en klart utslagsgivande bana med flera snygga vurpor. Team New Sweden vurpade 2 ggr var. Proskit kanade ner i en grässlänt. Och blodiga armbågar hade var och varannan. Sebbe höll sig på benen på sina skejtskidor. Han hoppade från en trottoarkant ner på korsande väg och tjänade några meter på den manövern. För att skoja till det ytterligare hade man plockat bort 5-6 flaggvakter. Hade man tur åkte man med någon lokal förmåga som visste vägen. Proskit som kört ifrån FMV-Martin hade ingen vägvisare och körde ner mot hamnen innan han lyckades fråga några på stan var badhuset låg där målgången var. Proskit åkte tillbaka och klippte mållinjen åt fel håll.

Då hade ”Bysse” vunnit för länge sedan med en pjäxlängd över Peter Larsson och Sebbe vunnit skateklassen överlägset.

Delmoment 5. Rutchkana, snurrsim mm:

Tävlingarna fortsatte med diverse simtävlingar. Jamell visade sig vare en hejare på simning också. Snurrsim med ett crawl-tag och ett ryggsimstag var han överlägsen i och även i frisim, rygg och fjäril. I rutchkanan vann Proskit med 3 hundradelar före Jamell.

Någon slutsegrare kanske det är svårt att utse, alla var bäst på nånting iallafall. Ett trevligt arr som säkert kan utvecklas ytterligare till en riktigt schysst rullskidtävling till nästa år.

Resultat se:

http://www.idrott.aland.fi/skidningaland/Resultat%20Getaloppet%20%20rullskidor09.pdf

Lämna ett svar

Top