Alliansloppet med NVSK

Luckan går därefter inte att stänga! Vi står meckande i regnet med luckans öppnings- och låsmekanismer medans tiden går. Till slut kommer vi fram till att det första som skurit ihop på denna Alliansloppshelg är den hydrauliska stötdämparen för luckan som snabbt får monteras bort.

Proskit-Olle kan sen hämtas upp i flygande fläng på vägen in mot Södra länken. Vi börjar befara att vi kommer att göra en Jamellare! För Peter Jamells del är det för omväxlings skull inte någon risk denna gång då han nästan är framme i Vänersborg efter att vi nyligen passerat Södertälje.

Hälsinge-Peter och FMV-Martin har tagit det säkra före det osäkra och redan åkt ner dan innan. Crazy-Doc och KM snö har tyvärr fått kasta in handuken pga diverse svininfluensor mm.

Efter mycket om och men så står vi till slut alla 6 NVSKare i startled 3. När det utannonseras att det är 13 min kvar till start så utbrister Sture:

Jävlar- Jag har glömt de obligatoriska glasögonen!!

Han kastar sig ut ur startledet och stakar frenetiskt tillbaks till hotellet 1 km därifrån. Han berättar senare hur tankar om diskning mm cirkulerade i huvudet på honom och hur han fått springa upp till hotellrummet igen då han lämnat stavarna när han väl funnit glasögonen. Han hade som vanligt annars med sig det mesta i sin packsäck runt midjan, även om hammaren efter mycket övervägande lämnats på rummet denna gång. För säkerhets skull hade han även en full enlitersflaska fastspänd på ryggen.

Med 30 sekunder kvar till start dyker ”Sture-Jammelarn” svettig upp igen och vi kommer alla iväg utan större incidenter. Vi nämner inget om de subtila trängningarna i startledet av vissa högtsiktande NVSK-are.

Det observeras en del haverier utefter banan. Sture hade t.ex. blivit omkörd av en hejande skåning (Håkan Huselius). 5 km därefter så hejar skåningen lika glatt igen stående i vägkanten med skuret hjul. För O-Pers del så ingår det alltid minst en vurpa per rullskidlopp och denna dag var inget undantag. Vid varvning och uppenbar vätskebrist så lyckades han nappa tag i en vattenmugg i full fart. Problemet var bara att ena skidan åkte in under en kravallstaketsfot och den obligatoriska saltomortalen var ett faktum. Tack vare både knä- och armbågsskydd klarade man sig med enbart smärre obetydligt skrapsår. Don´t ever leave home without them!

Annars så låg Jamell i täten från start. Proskitmannen, FMV-Martin och Hälsinge-Peter låg någon klunga bakom. Proskit-Olle hängde på FMVs återkommande ryck ända tills Olle blev för distraherad av Hanna Seppas sällskap när han placerat sig för sleepstreaming bakom henne.

En besviken Hälsinge-Peter dalade sedermera ner genom startfältet pga materialproblem och påföljande utmattningssyndrom. Försvarets materielverk hade nu skickat med 3 par tävlingsrullskidor (varav 2 par Eagle) så deras adept var försäkrad från större haverier.

Vi kan passa på att meddela att Sverige kommer att ha en Rullskidbataljon inom något år eller så.

Vinnare i år blev Peter Larsson (New Sweden) före teamkompisen Fredrik Byström före Norrmannen Kjetil Dammen. Fyra blev Daniel Tynell och femma i år förra årets segrare Mathias Fredriksson. Damklassen vanns av Vasaloppsvinnaren Sandra Hansson före Nina Lintzén och Rullskidlandslagstjejen Hanna Seppas.

Våra (NVSKs) resultat blev följande: Peter Jamell silver i H45. I samma klass blev O-Per 9a. FMV blev 6 och Proskit 7 i H40. Filtret blev 5a i H55.

Därefter började helgens huvudpunkt: Banketten med efterföljande nattklubb där trummisen Tynells band underhöll bland Sveriges skidåkarelit. Mycket framkom under middagen då bl.a. Tynell berättade om sina tankar under Vasaloppet och Svenska Skidförbundets representant Yttergård utbasunerade: fr.o.m. nästa år kommer Alliansloppet vara seedningsgrundande för Vasaloppet.

Det var 4 rätt trötta NVSK-are som vandrade hem framemot 2-tiden på natten. Undantaget var FMV som enligt uppgift kom direkt till frukosten (oklart varifrån) morgonen därpå.

Sammanfattningsvis kan sägas att denna Alliansloppshelg var för NVSK-deltagarna en lika stor succe i att uppleva mest bland alla övriga 700 startande i det sköna sommarvädret.

Lämna ett svar

Top