Hammarbybacken x 20+10

En ny medlem, Hanna, hörde av sig och kände sig lockad att träna enligt en gammal fin tradition i NVSK dvs. att många på en träning innebär att tempot är dåligt. Torra vägar gör att Mattias väljer att ta racer till träningen och efter sedvanliga incidenter inser han snabbt fördelarna med att vara försäkrad på klubbaktiviteter. På plats väntar Hanna som inte är ensam nykomling i Stockholms största Vasaloppsklubb 2010. Hon är ännu en medlem som har insett fördelarna att inte behöva betala 800 kr för ett medlemskap i en skidförening. Ostbågen kommer inkörande på parkeringen och tittar sig omkring och inser snabbt att han inte behöver agera parkeringsvakt då han är enda bilen på parkeringen.

Målet för dagen sätts pga oförstånd till 20 vändor under liftarna snabbare än 2h 15 min. Nerfarten är valfri till höger eller vänster.

Denna dag bjuder H-backen på ganska inbjudande väder, solsken på toppen och behaglig temperatur. Detta medför att backen idag besöks av många olika människor. Vissa är där för njutningen och utsikten medan andra försöker hitta utmaningar i livet med ryggsäckar och polarkläder. I bästa Ola Skinnarmo stil försöker två tjejer med dyra inköp på Naturkompaniet bestiga H-backen. Ostbågen tittar förvånat på det han ser och säger ”men de går ju inte rakt upp utan med serpentinsvängar”. Då förklaringar saknas till detta beteende byts ämne till blåsten som tilltagit och gör att man bara behöver öppna munnen mot vinden för att kompensera dåligt syreupptag. Om syreupptagets möjligheter har Crazy doc. berättat, och kort kan man säga att ett bra syreupptag skall användas enkom till löpning och inte slösas bort i en tennishall.

Samtalen är många allt från cykling till roliga mail från medlemmar. Klubben har lyckats skapa ett schysst alternativ till dem som har nått mer i livet än bara skidåkning, och inte vill läsa på Komvux resten av sitt liv för att kunna åka i gröna trikåer. Att lura en generation ungdomar och äldre från Sibirien med att FIS- poäng kan ersätta akademisk utbildning kan vara farligt då kassan i konsum har självscanning och arbetstillfällena inte står som spö i backen.

Vid 1 timme och 1 min har 10 vändor klarats av och vi förstår att den gamla rekordtiden är inom räckhåll. Vi skrattar gott åt försök att få ihop en s.k. snabbklunga till en cykeltävling från en s.k. elitklubb. Kanske kan vara på sin plats att klargöra att raka benen och snitta i 35 km/h i klunga innebär inte att man har koll eller cyklar snabbt varken i Stockholm eller i Sibirien.

Träningen avslutas med 4 hårda vändor där mjölksyran och det hårda tempot börjar ta ut sin rätt. Träningen avslutas med ny rekordtid på 2h 8 min!

När vi sedan sitter vid resterna av Strues gamla basläger och försöker få i oss lite banan så kommer en kvinna förbi på väg mot toppen med raska kliv. Vi byter några ord, och innan hon skyndar vidare får vi reda på att hon självklart också är medlem i klubben.

DOMS, Delayed onset muscle soreness

Man kan lätt tro att det nu är över för denna gång men vis av erfarenhet väntar nu dagar av smärta, s.k. DOMS, där varje liten nivåskillnad blir svårhanterad. För att ej skapa irritation i rusningstrafik väntar man till sist med att kliva av bussen.

Av någon anledning befinner vi oss framför backen igen efter någon vecka. Denna gång med ett upplägg som ska få mjölksyran att spruta. 10 vändor i hög fart som avslutas med spurter, där bara desorientering pga svår dimsyn orsakad av syrebrist kan tas som en ursäkt till att komma sist.

Träningen är förlagd till sen eftermiddag, lagom till mörkrets inbrott, för att på ett naturligt sätt få lite bistrare förhållanden. Ganska snart faller den utlovade snön och ökar antal besökare med 100% till 4st. En grabb har lurat dit sin pappa i hopp om lite pulkåkning. Men snön bidrar mest till att minska fästet i gräset.

När toppen nås för 7e gången, med en puls på 97% av max, bränner mjölksyran ordentligt. Vi får då iden att köra en vända där vi går på max redan i första branten. Det blir en intressant upplevelse som du är välkommen att uppleva nästa gång vi kör eller när du vill i ensamhet.

DOMS
http://en.wikipedia.org/wiki/Delayed_onset_muscle_soreness

Hammarbybacken 2008
https://www.nvskidor.se/artikel/150

Lämna ett svar

Top