Sture längtar efter sommaren

Vi kanske inte kommer att kunna genomföra allt jag nu kommer att skriva om men det är en plan inför rullskidsäsongen 2010.

Gemensamma träningar och andra rullskidaktiviteter kommer troligen påbörjas i början på april. Allt beror på vädret och att snö och is försvunnit från vägarna/cykelvägarna. Alla som vill vara med på dessa aktiviteter är välkomna. Det spelar ingen roll om man är duktig eller inte. Det viktigaste är att det blir kul.

Jag tror att det går att få till en mycket rolig rullskidsäsong för dem som vill åka rullskidor under 2010.

Rullskidsäsong brukar vara april till november och under perioden maj – oktober är det högsäsong med många tävlingar (även mitt i sommaren då rullskidåkning är som bäst). 

Det finns många som tränar rullskidor inför kommande glidskidsäsonger och Vasalopp. Många av dessa skidåkare brukar då börja träna rullskidor först i slutet på oktober. Tyvärr så missar dessa skidåkare rullskidåkningen när den är som bäst. Från maj till mitten på oktober är det oftast varmt och skönt ute. Vägarna brukar vara torra och det är ljust länge.
I slutet på oktober brukar det bli blött, kallt och mörkt vilket inte är så roligt att åka rullskidor i.
För er som inte åkt rullskidor under den varma ljusa tiden på året så rekommenderar jag er att prova på detta. Ni kommer troligen få en stark AHA-upplevelse.

Rullskidåkningen i Stockholmsområdet och växte till min glädje förra året.
I södra Sverige och i västra Götaland är rullskidor redan en stor sport som bara blir större och större.

För att få till så många roliga rullskidaktiviteter som möjligt i vårt närområde så kommer vi att samarbeta en del med andra klubbar.

Sedan har vi också stockholms rullskidcup där vi hoppas att bla IK Jordbänningarn kommer att arrangera en rullskidtävling. I cupen kommer vårt egna lopp (Värmdörullen) att ingå.
För NVSK-s del så är det en annan person än jag som planerar cupen och sköter kontakterna mot de andra klubbar som vi hoppas ska vara med och ordna tävlingarna i denna cup.
Om cupen blir av, så kommer loppen i cupen troligen köras i höst.

Eftersom rullskidåknigen är en stor sport med många aktiviteter i Skåne och i västra Götaland så kommer det troligen att erbjudas många tillfällen till att vara med på en del av dessa aktiviteter.

Jag hoppas på att vi kan få till detta under rullskidsäsongen 2010:

* Någon/några tillfällen för nybörjare att prova på rullskidåkning. Även uppfräschningsträning för de som åkt en del rullskidor för länge sedan och nu känner sig osäkra på rullskidor.

* Gemensamma rullskidträningar för NVSK (1-3 ggr/vecka beroende på när på året det är).
Träningarna kommer bla att genomföras på Värmdö, Ingarö, Ältavägen (vid Hellasgården), Ågesta-Huddinge. Det kan kanske även blir några träningar på andra ställen som tex Ekerö och Jakobsberg mm.

* Några gemensamma träningar med andra klubbar som tex Stockholms rullskidklubb.

* Gemensamma långturer med andra klubbar på olika ställen i Stockholmsområdet. Dessa turer ordnas av den klubb som håller i arrangemanget.

* Ett antal enkla träningstävlingar med individuell start genomförs tillsammans med andra klubbar i Stockholmsområdet. Jag hoppas att det bli flera sådana tävlingar detta år då vi är fler klubbar som kan vara med och hjälpa till att ordna sådan här arrangemang.

* Träningsläger.
Vi kanske kommer att ha ett träningsläger för NVSK i Hälsingland i maj eller juni (detta är ej bestämt ännu).
Det kommer bli ett stort träningsläger i Skåne i början på juli. Detta träningsläger ordnas av Håkan Huselius (som är svensk rullskidåknings starke man). Förra året hölls detta läger i Hässleholm och då var bla rullskidlandslaget med samt många andra elitåkare.

* Tävlingar.
Det kommer nog bli många rullskidtävlingar i år. Vissa tävlingar genomförs i Stockholmsområdet och andra tävlingar genomförs på andra orter i landet. Det kan även bli några tävlingar på Åland och ev i något annat land.
En mycket rolig tävling är 12-timmars i Falkenberg. I denna tävling så ställer man upp med ett lag. Laget består av 1-6 personer. Tävlingen körs på Falkenbergs motorbana (1 varv är ca 1850 m). Bara en rullskidåkare i laget får vara ute på banan åt gången. De övriga i laget vilar då. Den rullskidåkare som är ute på banan växlar sedan över till en annan åkare som tar vid. Man får köra valfritt antal varv innan man växlar. Så här fortsätter tävlingen under 12 timmar och det lag som har kört flest varv vinner. Vi hoppas få ihop flera NVSK-lag till denna tävling i år.

Det största rullskidloppet i landet är Alliansloppet i Vänersborg/Trollhättan. I detta lopp så brukar bla många i svenska eliten vara med och detta år så kommer loppet även att vara seedningsgrundande för Vasaloppet 2011.

Här nedan så finns en lista med några av de lopp/träningsläger som genomförs under 2010.
Listan kommer att fyllas på med fler lopp när tiderna för dessa är bestämda.

25-apr Landsjön runt Husqvarna

29-maj Vålarullen Östervåla

19-jun 12-timmars Falkenberg Falkenbergs motorbana

2-4 juli Träningsläger Skåne
Riddarklintsloppet Åland
Getaloppet Åland

28-aug Alliansloppet Vänersborg Vänersborg

11-sep Enköpingsloppet Enköping Ny motorväg, halvmara

02-okt Södertäljeloppet Almnäs

Okt Höstrullen Efter banvall, (förra året gick loppet 11 okt)

BIF-rullen Björnstorps stora lopp

07-nov H=18,2
D=7,4 Rollsborundan Kungälv Varvbana herrar 3varv, damer 1varv i Rollsbo

Lämna ett svar

Top