E4-loppet – Nästan på skylten i Hudiksvall

NVSK:s Sture (silver H55), Hälsinge-Peter (5:a H45) och Pastorn (7:a H40) deltog i SM-klasserna i rullskidor 50 km, i en tävling som bjöd både på fin rullskidåkning och några spännande inslag.

I samband med att den nya E4-motorvägen vid Hudiksvall ska invigas, anordnades flera tävlingar under helgen, för inlines, löpning, cykel och rullskidor. Rullskidloppet gick i fri stil med både SM-tävlingsklass och motionsklass, men flera deltagare inkl. NVSK:arna valde att köra klassiskt. Mot elit och andra rutinerade skejtare var detta naturligtvis chanslöst, men flera frustrerade fristilsåkare fick ändå se sig passerade av välrullande klassiska skidor på den lagom kuperade banan.
Det var idealiska väderförhållanden, molnigt och strax under 20 grader. Efter start gick loppet c:a 12,5 km efter ena väghalvan söderut och sedan tillbaka på den andra och sedan repris. De duktiga skejtarna försvann tämligen omgående ur syhåll. Ungefär vid första vändningen hade en grupp på sex klassiska åkare inklusive NVSK-trojkan samlats i en klunga som följdes åt i stort sett resten av loppet.

Vid vändningen efter halva loppet bjöds på en arrangörsmiss. Dåliga skyltningar och markeringar gjorde att bl a Pastorn som nummer två i klungan inte hann reagera. För att parera den 180-gradiga u-svängen – i nedförsbacke – tog han i hög fart innern snett ut på motsatta sidans P-plats, och lyckades till slut i gruset parera en hög med ouppsatta vägskyltar, endast decimeter från att skära sig i benen. Flera andra åkare rapporteras ha helt missat vändningen och kört rakt fram, nästan till målet innan de förstått vad som hänt. Viftande semaforer och muntliga tillrop hade behövts. I stället stod funktionärerna mest och tittade på.

Väl på banan stakade sig den svärande Pastorn i kapp till sista vändningen. Några kilometer före mål drog Sture sedan på en rökare som ingen kunde svara på och vann därmed den interna spurtkampen och blev dessutom silvermedaljör i sin klass H55. Strax innan hade en av de andra klungåkarna kört på ett hål i asfalten och ramlat. Där var det nära att fler drogs med i en vurpa. Åkaren tog sig i mål tämligen oskadd som väl var. Vägen och asfalten var i övrigt klanderfri.

Förberedelserna var för övrigt av lite olika slag. Sture åkte med Pastorns bil upp kvällen innan. Och det var tur att de överhuvudtaget kom fram eftersom motorn kunde skurit vilken minut som helst med knappt 1/3 olja kvar, utan fungerande oljelampa. Uppladdningen skedde sedan på närmaste kineskrog med återhämtningsdryck. Hälsinge-Peter fick gå båtvakt hemmavid ända till till 3.30 på morgonen tillsammans med Susanne som åkte med till Hudik som service-personal.
SM-banketten på lördagskvällen avstods till förmån för hemresa och det konstaterades: Aldrig mer E4-loppet (dvs, det kommer aldrig att köras igen). Fast ganska trevligt var det ändå.

H21-klassen vanns av Anders Svanebo, Stockvik, med hemmaåkarna Jörgen Brink och Daniel Rickardsson på 6:e och 7:e plats. Damernas H21 26km vanns av Hanna Seppas, IFK Mora.

Resultat: http://www.e4-loppet.se/Download/resultat_E4_loppet_rullskidor.pdf

Hemsida: http://www.e4loppet.se

Bilder kommer senare eller aldrig

/Pastorn 2011-08-28

Lämna ett svar

Top