Rapport Ursvik Ultra

Nedan följer först Marias och sedan Manges berättelse. I Manges fall kopierat från bloggen magnusultra.blogspot.

”Att ställa klockan på 01:00, kliva upp, sätta mig i bilen och åka ut till Ursvik för att springa 45km mitt i natten, det är inget som ingår i mina vanliga rutiner precis. Så lite udda kändes det att stå på startlinjen 2 timmar senare tillsammans med ett 20-tal andra löpare, fortfarande kolsvart i skogen. Utan någon större procedur skickades fältet iväg och jag funderade både en och två gånger vad jag givit mig in på.

Nåväl, nu vi var i alla fall iväg och jag hade som mål att gå under 4,5h med förhoppning att det skulle räcka till en topp-3 placering. Hade kikat lite på resultatlistor från tidigare år och de tiderna såg inte alltför skrämmande ut.

Planen var att gå ut i 5.30-tempo för att ha lite tillgodo om energin skulle brisera mot slutet. Efter 2km slutade jag dock kolla på klockan, fokuserade på känslan istället och lät den bestämma farten. Skönast så. Det hela flöt på fint, efter ca 9km fick jag en bra rygg att följa och vi var ett gäng på 3-4 stycken som rullade på framåt på småstigarna.
Det visade sig någon kilometer senare att det var klubbkompis Manges rygg jag tagit fasta på och vi hade efter det sällskap in till min första och hans tredje varvning. Skönt att prata bort några kilometrar! Han såg nästan oförskämt stark ut och med en 8e plats som slutresultat i 75km-klassen måste han ha lyckats hålla ihop det hela bra även de sista två varven.

Efter första varvningen började magen krångla (som vanligt…). Ett stopp bland träden blev det och vips så var två av tjejerna ifatt mig! I såna här långa lopp brukar placeringen vara underordnad upplevelsen, men av någon anledning växte nu hornen på tävlingsdjävulen ut. Jag kände att jag verkligen ville vinna idag! Jag sprang om dem och under varvet som gick drog jag ifrån lite, men inte mer än att de var bara 50 sek efter vid nästa och sista varvningen. Högg några bitar kexchoklad i farten och gav mig iväg direkt ut på sista varvet.

Nu började magen krångla igen, frustrerande för jag kände mig stark i övrigt och ville inte låta tjejerna komma ifatt mig ännu en gång. Men nöden har ingen lag, insåg att ett andra stopp var oundvikligt så jag dök in bland buskarna ännu en gång. Hade det varit en tävling i snabbaste toalettbesöket hade jag antagligen vunnit den (som sagt, jag har lite träning bakom mig =/ ). Fort gick det i alla fall och jag var ute på banan igen innan någon kommit ifatt. Nu när jag var av med magbekymren kände jag mig urstark. 12 kilometer återstod, solen höll på att gå upp och jag njöt nästan hela vägen in i mål. Sluttiden landade på 4:12:18 och segern var min!

Nu väntade en låååång skön bastu och frukost i väntan på att Tomas skulle dyka upp inför starten av 15km klassen. Här gick det betydligt fortare, han kammade hem en finfin andraplats på tiden 64:19 (verkar dock som det tog på hårt, karl´n i fråga som steg upp vanlig tid och sprang en tredjedel så långt ligger däckad i soffan medan undertecknad som steg upp mitt i natten och sprungit drygt en mara sitter bredvid och sammanfattar dagen =). ”

Manges rapport:

”Med tanke på senaste dagarnas väder och temperatur innan start, så blev det precis så som jag trott, mycket hårt. Att jag dessutom inte hade så många mil i benen efter skidsäsongen gjorde inte saken bättre. Hade även hoppats att ostkakan skulle hjälpa mig (gjorde ju det en gång för en viss rune Larsson), men tyvärr inte.

Nedan följer några sammanfattande punkter och reflektioner från mitt lopp:

-mycket nöjd att jag tog mig runt, 2p klara

-inofficiell tid på egen klocka, 7.27

-mitt längsta lopp någonsin, har tidigare endast sprungit 45 km på träning

-skor Asics Fuji Racer, mycket nöjd med dem, bra fäste överallt

-pannlampa Petzl Myo XP, lätt och bra ljus

-försökte dricka mina kalorier på detta lopp, blev misslyckat, mådde illa till och från ut på 3:e varvet fram till 4:e varvet ca 19 km kvar då jag spydde 3 ggr, har aldrig hänt förr, varken på träning eller tävling

-stel o sliten framsidan låren redan ut på 2:a varvet, behövs många mil till om dessa längre lopp ska bli behagliga

-väggade totalt sista 3 km, vågade bara dricka några klunkar cola sista 19 km

Nu blir det sängen och sova lite!”

Här en länk till något som liknar en resultatlista:

http://www.ursvikultra.se/listpost.aspx?id=85&hid=4

Lämna ett svar

Top