Alliansloppet

Alliansloppet 2012-08-25 en mycket bra tävling.

Alliansloppet är Sveriges största rullskidlopp och loppet körs 2 varv på en bana mellan Trollhättan-Vänersborg-Trollhättan, totalt 56 km (klassisk stil).

Loppet växer för varje år. Tidigare år så har många av Sveriges bästa skidåkare varit med i tävlingen. I år så har tävlingen vuxit ytterligare och nu var många skidåkare i världseliten med. Deltagare från minst 15 länder var med i tävlingen enligt arrangörerna.

I Alliansloppet så finns det flera olika åkklasser där rullskidor 56 km klassisk stil är huvudklassen. Det finns även inlinesklasser med stavar i tävlingen.

I år så var det ett nytt inslag mot tidigare år då det var en sprinttävling dagen före huvudtävlingen.

Sprinttävlingen hade samlat flera av de snabbaste sprintåkarna i världen, bla världsmästaren Ragnar Bragvin Andresen från Norge som varit obesegrad i flera år. I sprint så är det skejt som gäller och banlängden är 200 meter. Dom åker otroligt fort.

Herrtävlingen vanns av Emanuele Sbabo Italien.

Två blev Folco Pizzuto Italien.

Trea blev Ragnar Bragvin Andresen som fick se sig slagen för första gången på mycket länge.

Damklassen vanns av Kathrine Harsem, Norge.

Tvåa blev Marion Colin ,Frankrike.

Trea blev Stina Nilsson, Sverige.

7 st NVSK-åkare var med och åkte tävlingen (56 km klassiskt).

Lasse N (Nitarn), Peter L (V-Peter), Sture (Filtret), Sten S, Nisse W, Klas S och Danne W.

Vi åkte bil ner till tävlingen och vi hade olika sorts boenden. Några åkte ner samma dag som tävlingen och hem igen direkt efter tävlingen medans de övriga valde att sova över på hotell en eller två nätter.

Sture, Lasse, V-Peter och Klas åkte ner i en bil och de valde att sova över två nätter då de skulle gå på banketten efter tävlingen. De bodde som kungar. Start och mål några hundra meter från hotellet och banketten på samma hotell. Lasse och Klas bodde i rummet bredvid bröderna Aukland. Det var gott om elitåkare på hotellet.

Alliansloppet 2012 (56 km) är seedningsgrundande för Vasaloppet.

För att tillmötesgå Vasaloppets och Skidförbundets krav för att arrangera ett för Vasaloppet seedningsgrundande rullskidlopp så var de tävlande tvungna att åka på träningshjul av gummi typ klass 2 eller trögare.

Innan start så fick man lämna in rullskidorna för hjulkontroll och sedan fick man en märklapp på dem om de blev godkända.

De 50 främst seedade fick tävla på likadana rullskidor. De fick sig tilldelade rullskidor från Swenor.

Det har varit en kaosartad tid i många månader innan tävlingen då man inte visste vilka rullskidor och hjul som var godkända.

Vid tävlingen så valde en del att åka med mycket gamla hjul då dessa visade sig vara snabba, andra skaffade nya godkända rullisar och en vissa brydde sig inte utan åkte med det dom hade.

Innan tävlingen så gjorde Lasse, Sture, V-Peter och Klas rulltest i en backe för att få veta hur deras rull var gentemot varandra. Lasse hade då bästa rullet, därefter kom V-peter och Sture som rullade lika. Klas rullskidor rullade något sämre än Stures och V-Peters rullskidor. Ingen av oss 4 verkade dock ha superbra rull.

Lasse som inte hade något seedningslopp att luta sig mot vid seedningen fick därför starta i det sista femte ledet. Lasse var därför tidigt på plats och stod längst fram i detta led.

Efter att ha suttit på hotellrummet i godan ro och läst PM-et för tävlingen så blev det plötsligt panik för Sture, Klas och V-Peter då de upptäckte att de hade missat senaste tiden då hjulen skulle beskitigas och godkändes. De fick i panik springa till hjulkontrollen. Som tur var hölls hjulkontrollen öppet längre än vad som stod i PM-et så de fick hjulen godkända och så var denna fara över.

För Sture som vill ha gott om tid och allt under kontroll inför tävlingar så blev detta inte så bra. När han väl kom till starten och hade hjälm och glasögon med sig som man måste ha för inte bli diskvalificerad så tyckte han att det kändes som att något saknades. Var det verkligen något som sakandes och i så fall vad? 10 minuter innan start så kom han på vad det var som saknades. Han hade glömt rullskidorna på hotellet. Det blev en språngmarsch till hotellet och tillbaka. Som tur var så låg hotellet bara några hundra meter bort så han hann detta innan starten. När han väl kommit in i startfältet så hör han Lasse ropa till sig ”Sture du står i fel startled”. Tur att Lasse såg detta då Sture ställt sig i startled 4 i stället för startled 3.

Startfältet var indelat i 5 olika led. I led 1 fanns de 50 st högst seedade skidåkarna. Då tävlingen lockat många av de bästa skidåkarna i världen så fick inte alla elitåkare plats i led 1. Tex så fick Tobias Westman starta i led 2.

Starten skedde på en dammbro över Göta älv. Strax innan starten så öppnades dammluckorna och massor med vatten föll nog 30-40 meter ner. Det var mycket pampigt och effektfullt. En helikopter surrade över startfältet. Roberto Vacchi var speeker och skötte starten.

Plötsligt så var loppet i gång. Direkt efter starten så börjar banan med en lång brant uppförsbacke som är jobbig att åka uppför. Det blev full rulle direkt. Elitåkarna försvann ur synfältet nästan omedelbart. Alla mer eller mindre åkte allt vad de kunde uppför backen. Eftersom det var en sådan tuff backe direkt i starten så drogs startfältet ut på en gång.

Det var tufft att köra en 56 km lång rullskidtävling på gummi-tvåor, men alla NVSK-are tog sig i mål. Vissa var mer slitna än andra efter loppet.

Lasse hade oturen att en stavspets gick sönder under första varvet och fick åka en dryg mil med en stav. Klokt nog så hade han lagt ut sina reservstavar vid starten och kunde åka med hela stavar igen under andra varvet. Det var dock slitigt att åka på ett konstigt sätt med bara en stav en del av loppet och han blev jättetrött på andra varvet. Lasse fick så ont i ena foten så han kunde inte gå efter loppet. Fortfarande dagen efter hoppade han på ett ben och önskade att han kunde få tag i några kryckor eller en rullstol.

Sten och Klas fick mycket ont i fötterna. Detta var dock deras första rullskidtävling någonsin och de gjorde en jättebra prestation. Klas som hade köpt nya rullskidhandskar inför loppet och som han inte åkt med tidigare fick även fullt med stora blåsor i händerna. Han funderar nu på att reklamera handskarna.

Nisse som öppnat lite för hårt fick betala dyrt för detta på andra varvet då han tog helt slut. Andra varvet tog 45 minuter längre än första varvet.

Sture var missnöjd med att han inte lyckades/orkade hänga med de klungor som bildats och fick åka 53 km helt solo. Han fick även så ont på framsidan av låren så han fick stå upp i nerförsbackarna då det inte gick att ställa sig i fartställning. Konstigt nog blev det samma tid som när han åkte Alliansloppet 2009 och då med tävlingsrullskidor Eagle med snabba PU-hjul.

Danne och Peter var nog de som klarade sig bäst från skavanker. Danne var mycket nöjd med sitt lopp.

Peter som under senaste året gått från klarhet till klarhet och bara blivit bättre och bättre var dock missnöjd med loppet då han tyckte att han hade haft för dålig rull för att kunna hänga med så som han hade räknat med. Han kom i kapp många snabba åkare i uppförsbackarna i början av loppet men blev sedan frånrullad i nerförsbackarna. Han fick tillslut ge upp att hänga på de snabba skidåkarna långt fram i fältet. Efter ett tag kom några klungor i kapp honom bakifrån och dessa personer hade ungefär samma rull som Peter. Peters analys var att rullskidåkarna långt fram i fältet (led1 och led2) hade bättre rull än de längre bak.

Banan var superbra. Arrangörerna hade gjort ett helt fantastiskt jobb. Det fanns ingenting att klaga på. Detta lopp gav mersmak.

Efter loppet så åkte Sten, Nisse och Danne hem.

Lasse, Sture, Klas och V-Peter som skulle sova över på hotell en natt till gick däremot på mingel med världseliten och övriga deltagare.

Efter minglet så blev det bankett med en fantastiskt god middag. Efter middagen blev det olika tal och prisutdelning. Det var många olika talare, bla förbundskaptenen för rullskidlandslaget Johan Ericson som berättade att han hade fått ont i magen efter att ha skrattat så mycket under en bilfärd med Roberto Vacchi under tävlingen. Roberto var speeker från en bil som följde med rullskidåkarna under loppet och Johan åkte med i samma bil.

Roberto Vacchi var även prisutdelare vid banketten och han var mycket underhållande att lyssna på.

En dam från Norge berättade även att man jobbade för att Norska TV2 nästa år skulle sända tävlingen i tv.

Herrklassen vanns av Anders Aukland som fick 75.000:- i första pris.

Tvåa blev Jens Eriksson.

Trea blev Jerry Ahrlin

Damklassen vanns av Sandra Hansson som även hon fick 75.000:-

Tvåa blev Seraina Boner

Trea blev Kathrine Harsem

Sture som varit med på många rullskidtävlingar tyckte att denna tävling detta år slog alla rekord. Tävlingen och allt annat runt tävlingen var galet bra. Den här tävlingen vill han åka fler gånger.

Hur gick det då för våra NVSK-are i tävlingen.

1. Anders Aukland Norge 1.58.07

82. Peter Larsson NVSK 2.27.46

131. Sture Nordlöf NVSK 2.41.27

183. Klas Sundberg NVSK 2.58.58

198. Dan Wallerman NVSK/Ingarö 3.06.45

211. Lars Nitare NVSK 3.14.29

230. Sten Svangren NVSK 3.32.49

235. Nils Wallhed NVSK 3.38.06

Här finns resultatlistan från loppet

http://neptron.se/resultat/Resultat_Alliansloppet_2012.html

Lämna ett svar

Top