Munkastigen Trail 2013

Inspirerade av Tomas och Marias deltagande förra året bestämde kassör Björelind och ordf Wicksell över en öl att klubben borde vara representerad igen. Efter tre öl övertalades Björelind att skjuta till lite pengar

Som morot bjöds på boende (Björelinds avställda Kabe Smaragd 1973), anmälningsavgift och pengar till diesel. Detta lockade initialt sex (6) medlemmar. Efter betänketid och nogsamt inlyssnande av eventuella skador kvarstod fyra (4).

Munkastigens 44 km långa bana påstås gå där munkar vandrat för hundratals år sedan för att komma till sina böneplatser. Vad jag förstår löps dock banan åt andra hållet än munkarna gick på sin tid. Om detta är av intresse är oklart.

Banan har i allehanda bloggar och sociala medier hyllats för sin skönhet men det är bara propaganda.

Naturligtvis har ingen munk vid sina sinnens fulla bruk brutit en vacker stig att gå på om alternativet är att gå i sankmarker, myggträsk, snår och andra avkrokar där risken att bli rånad är mindre. Förmodligen valde de sluga rackarna olika vägar varje gång så det aldrig ens hann bli en stig.

Nu fanns det hursomhelst en snitslad sträckning att halka fram på och här och var en käpp med en munklogga. 80% av banan var ordinär svensk surstig med osedvanligt hala spångar, 10% var bättre stig+grusväg och 10% bestod av mycket vacker löpning längs en rullstensås i välgallrad och storvuxen tallskog.

Bäst av NVSK:arna presterade PM Nilsson, en löpbegåvning som alltid springer på känsla och i princip är okunnig om vilka träningsmetoder som anses moderna, vilka material som är inne mm mm. PM känns igen på sina utslitna vulcanskydd kring knälederna och åretruntbruk av mössa.
Tiden 3.23.54 är fem minuter snabbare än Karlbergs tid från i fjol och räckte till 8e plats.

LillJohan och undertecknad kom in på plats 33 resp 34, tid just under 4.09.

Furbjörn hade en tungt avslutning och tiden rann iväg till 4.47. I jämförelse med hans Åsa som spenderade en långhelg på någon form av överlevnadsprojekt i skärgården med obligatoriskt intag av rå abborrom fanns ändå inte så mycket att klaga på tyckte han.

Vi hade gott om tid att sammanfatta loppet i bilen hem eftersom vi körde 70 med husvagnen kopplad. Vi enades att springa igen nästa år, eller inte.

Bonusmaterial:
PM tipsar om civila protester mot vällevnadssamhället: Många som till valborg vill markera mot det svenska oskicket att äta sjuka mängder godis kastar sötsaker på brasan. Detta har dålig effekt för godiset smälter mestadels. Kasta istället chipspåsar, det får bra effekt genom att frityroljan är mycket eldfängd och ger fina flammor.

Fler bilder kommer senare eller aldrig.

Lämna ett svar

Top