Billingeracet 2013

Lyckligtvis var det i helgen dags för premiär i årets långloppscupp i mtb, Billingeracet i Skövde!

Säsongen till ära har NVSK fördubblat herrtruppen i mtb, Tomas Karlberg och Magnus Bergqvist håller fanan högt i Juniorgubbklassen – H30. Tyvärr finns ingen gravidklass i långloppscuppen, så Maria nöjde sig med att agera föråkare. Är man morgonpigg som Maria kan dock även det bli en utmaning, då arrangören inte märkt ut banan klart. Efter några kilometer åt fel håll hittade hon dock tillbaka till Billingen lagom till start.

Starten på Billingeracet går i Centrala Skövde och går sedan i 2 loopar runt Skövde med 3 rejäla stigningar upp på Billingen. Målet, som är uppe på toppen av Billingen nås efter en karaktäristisk sista klättring där den så kallade ”Strupen” brantar på upp mot 20 % lutning, dvs goda chanser att bli redigt trött på slutet. Starten i Billingeracet är också en upplevelse, när 700 cyklar med mönstrade däck skapar en maffig ljudmatta genom Skövdes gator. Undertecknad hade av outgrundlig anledning tilldelats en plats i startled 2, efter att cupparrangören inför säsongen ändrat seedningsreglerna. Det var med andra ord ingen brådska till starten. Magnus, som gjorde premiär i cuppen, hamnade i grupp 4 och fick därmed lite fler cyklister att försöka ta sig förbi.

Själva loppet löpte sedan på enligt plan, dvs hänga med så gott det går och försöka ha lite kvar på slutet för att kunna plocka några placeringar. Långloppen får lite av intervallkaraktär, då det är många växlingar mellan lugnt tempo och absolut maxfart för att täppa luckor och hålla ryggar när man kommer ut på lättåkta grusvägssträckor. De många maxdragen tog så klart ut sin rätt och efter 2,5 timme kom härliga kramphugg i ljumskar och baksidor som ett brev på posten. Men inte värre än att en o annan konkurrent kunde passeras sista milen för till slut landa på en 13:e plats i H30, ett skönt besked på att vårens cykelfokus gett bra resultat, då fjolårstiden slogs med drygt 10 minuter. Därtill spekuleras i att årets bana efter lite omläggning var längre än fjolårets, vilket styrks av att elitsegraren tog 5 och en halv minut längre på sig än i fjol. Även Magnus kämpade sig i mål på en fin 47:e plats, efter att ha tagit placeringar hela loppet. Dock med viss irritation över att ha granskat marken lite väl noga ett par gånger, men en bra cuppremiär var det.

En riktigt lyckad helg, som avslutades med en extrasväng runt fantastiskt fina stigar på Billingen och lite sightseeing, då lördagens ”följa hjul” inte riktigt inbjöd till att kolla in utsikten och de stora fält med vitsippor vi passerade. Slutligen hemresa till Stockholm, inte med bara bagage i bagaget, utan även några sköna cuppoäng!

Slutligen går det rykten att en lätt släng av cykelhets uppstått även i konkurrerande stockholmsskidklubbar.. Vågar man hoppas på lite skidåkarmotstånd på Lida loop i början av juni?

Fler bilder kommer…

Lämna ett svar

Top