Långlöparnas kväll 18/6

Bruce Springsteen har varit där. Michael Johnson har också varit där.
Den anrika olympiastadion har genom åren haft många stjärnor på sin heliga mark. Att som glad amatör under tisdagskvällen få den unika möjligheten att springa i stjärnornas glans kändes fantastisk. Vissa dagar vräker regnet ned, denna kväll var omständigheterna perfekta. Svag vind och lagom temperatur.

Hela 25 varv på en friidrottsbana. Är det kort, lite lagom långt eller en hel evighet? Svaret är att det beror på vad du är van vid och i vilket tempo du öppnar i. Att öppna ett banlopp för hårt är inte särdeles svårt (det har undertecknad lyckats med ett antal gånger genom åren). Särskilt inte om du är omgiven är andra tävlingsstinna löpare och har din familj och vänner vrålandes på läktaren.

Den stora fördelen med att springa på bana är att du med lite is i magen kan hålla ett på förhand planerat tempo eftersom du får varvtider ropade till dig och du kan på så sätt springa mot en exakt sluttid. Det finns heller inte många backar längs en friidrottsbana, i alla fall inte på stadion:) Det finns även fördelar för publiken som kan följa löparna hela tiden jämfört med några sekunder vid start och mål på ett vanligt millopp. Banlöpning kanske rent av bara har fördelar, men därom tvistar de lärda.

Hur gick det då? Förståsigpåare anser att det kan skilja upp till en minut över 10 000m mellan ett banlopp och ett landsvägslopp. Har personligen knappt märkt någon skillnad alls rent tidsmässigt, men denna magiska afton blev det PB. Som alltid var det lite trångt i starten, men fältet sprack emellertid upp redan efter första varvet och det bildades tydliga subgrupper. Första halvan gick precis enligt plan, 17.10 efter 5 000m. Andra halvan löptes något progressivt, precis enligt skolboken. Har innan den här säsongen aldrig våga drömma om tider ned mot 34 minuter, men många mil runt Nacka golfklubb i vintras verkar ha haft en positiv inverkan på konditionen. Låga 34 minuter (34.12) är inte längre en dröm som jag inte ens vågat drömma, än mindre tänka. Det är nu verklighet! Detta verkar lovande inför Vasaloppet 2014.

Nu kör vi!!

/Anders Söderlund

Lämna ett svar

Top