Mörksuggejakten 16 år senare

Det året kördes även en testtävling som kallades Mörksuggejakten. 16 år senare är det dags att testköra detta långlopp, som numer ingår som 5e deltävlingen i långloppscuppen i MTB.

Förhoppningar fanns om bra placering inför racet, benen hade känts bra de sista dagarna inför tävlingen. Med på startlinjen från NVSK fanns även Magnus Bergqvist, som visat gryende form uppför Hammarbybacken under veckans backpass. Starten i Mörksuggejakten drog iväg rakt genom centrala Rättvik för att sedan bära av upp mot toppen av Vidablick, en ganska tuff stigning. Farten var rejält uppskruvad från start och väl uppe på toppen gick varvmätaren över på rött. Orkade därför inte riktigt växla tempo och tappade förbi några man. När sedan vattenflaskan skakade loss redan i första utförsbacken var det läge för att även bli lite tomt i tanken. Inte riktigt lyckat när detta var en av sommarens hittills varmaste dagar.

Kändes riktigt surt o lite tröstlöst, när benen inte riktigt ville heller. Efter ett par mil började det släppa lite och rulla på bättre, samt att irritationen över den tappade flaskan snarare övergick i ilska. Att vara förbannad brukar vara positivt för cykelkänslan..

Efter drygt fyra mil fick jag langning av coach Maria och kunde fylla på depåerna lite. Kändes sedan hyfsat fram tills en mil före mål, sedan blev det en riktigt tuff avslutning. Försökte hålla i så gott det gick på slutet då det var tätt mellan åkarna, men orkade inte riktigt hänga de som var starkast på slutet. Är ändå nöjd med att inte klappa ihop helt, trots lite dricka i den tryckande värmen. Alla lyckades tyvärr inte hantera värmen lika bra och tragiskt nog avled en deltagare under tävlingen av hjärtfel. Livet är grymt ibland..

Marginalerna är små, och när man inte är riktigt på topp halkar man snabbt ner några hack, det slutade med en 15e plats. Fortsatt retfullt lite spets ytterligare för att nå riktigt högt i listan, bara ca 5 min upp till segraren i H30. Strax bakom gjorde Magnus säsongens bästa lopp och slutade 28:a, även han med tappad vattenflaska och lite tort i tanken. Dessutom på en tillräckligt bra tid för att halka fram en startfålla till fålla 2, så till nästa race har NVSK fått in två gubbar i andra startled! Efter ett par kanelbullar och några muggar vatten försonades vi med dagens strapatser och kände oss rätt så nöjda.

Nu stundar några lugna dagar, där stort fokus kommer att ligga på att montera idiotsäkra flaskställ, innan det bär iväg söderut. På lördag startar jag och Magnus i etapploppet Trans Alp, där 60 mil och 18 000 tusen höjdmeter ska avverkas på en vecka.

Lämna ett svar

Top