Alliansloppet 2013

Distansen denna gång var 48 km, något kortare än tidigare år. Med detta togs ett längre parti plattåkning bort och man fick i stället fler backar och mer utslagsgivande åkning, vilket kan gynna åkare med skidteknik.

Tre varv på en 16 km-bana och de flesta inklusive toppåkarna diagonalade eller använde frånspark i backarna, inte minst i den långa startbacken som påminner om Vasalopps-starten.

I vart fall förlorade man inte på att växla till diagonal, till skillnad från tävlingar med hårda tävlingshjul (PU).

Sedan förra året tillämpas regler som endast tillåter gummihjul (2:or), vilket upprört en del. Och därigenom har diverse diskussioner om vilka hjul som går bäst förekommit liksom diverse trix och fix. I år skärpte arrangörerna också kontrollen av deltagarnas skidor. De 50 toppseedade åkarna fick inte sina skidor förrän det var dags och övrigas skidor kontrollerades och märktes. Det förekom diskning av de som försökte sig på att ta bort backspärr o dyl.

Undertecknad som tidigare bara åkt tävlingslopp med PU-hjul ville av nyfikenhet testa hur det var att tävla med gummi. Det har hela tiden sagts att PU-hjul är det mest rättvisa när det gäller likheten i materialet, vilket fortfarande är sant och man kan inte trimma sig till mycket bättre rull än någon som skaffar ett par skidor eller hjul och ”bara kör”.

Med viss trimmningskunskap hade man kanske något bättre rull än genomsnittet i detta lopp, ungefär som bra vallning, men totalt sett måste sägas att detta nog var den mest skidlika tävlingen på hjul som jag åkt. Inte alls orättvisa förhållanden. Den som inte bryr sig om att trimma förlorar inte mycket och kan ändå kompensera med kondis/teknik/styrka osv. Kanske loppets koncept börjar hitta sin form. Möjligen skulle vissa förbättringar kunna ske i startgruppernas indelning. Det förekom en del ”blåbär” som var i vägen i början av loppet innan det till slut lossnade.

I NVSK tog sig samtliga 9 åkare i mål. Lite vätskeproblem p g a värmen, handskproblem mm, men inga värre saker. Peter Larsson bäste klubbåkare och Stockholmare på 92:a plats, bara sekunder över 2 timmar.

Kvällen avslutades med bankett där NVSK-arna blev deporterade till annat bord, men kompenserades med återhämtningsdryck, samt slapp höra alla sponsorers lov och pris tacktal utan att öronen ramlade av.

Ett trevligt lopp med rullskidpropaganda.

Alliansloppet


http://alliansloppet.se/wp-content/uploads/2013/08/Resultat-Alliansloppet-2013.pdf
http://www.tv4.se/sport/klipp/

Lämna ett svar

Top