Utrustning

Stavar

Skaffa stavar med så kallad kontrollrem. Kontrollremmen sitter fast runt handleden och är inte bara en ögla som på de allra enklaste stavarna. Kontrollremmen gör att staven sitter bättre på handen och staven kan släppas lättare mellan varje stavtag.
Längst ned på staven sitter trugan. Den byter man ut mot en så kallad rullholk om stavarna ska användas för rullskidåkning eller stavgång. Trugan håller inte för att användas på asfalt och nöts ned på nolltid.
Bytet sker genom att drar loss truga/holk efter att ha värmt med varmluftpistol eller hett vatten i kastrull. Det fungerar bra att ha samma stavlängd sommar som vinter.

För klassisk skidåkning ( dvs skidåkning i spår ) ska skidstaven gå ungefär till axeln, för skateåkning (dvs skridskostil på bädd av snö) till hakan. Hellre lite kortare än för långa. Om man använder stavar till barmarksträning kan man ha de klassiska stavarna eller ännu hellre ytterligare 10 cm kortare. Om ni ska ha ett par så köp klassiska.

Pjäxor

För barn iaf upp till 11-12 år fungerar kombipjäxor, användbara både för klassisk och skateåkning. Sulan är mjuk som på en klassisk pjäxa och har vriststöd som en skatepjäxa. Den är stabil och man använder samma pjäxa för rullskidor som vanlig skidåkning. Bindningssystem antingen NNN (”rottefella”) som används av tex fischer, madshus, alpina. Salomonsystemet används av tex salomon och atomic. Den pjäxa man skaffar ska passa till den skidbindning man har, använd samma system på skidor, rullskidor och inom familj/syskonskara.

Skidor

Klubben har rullskidor för utlåning (skate). Om man tycker det är kul kan man skaffa egna. Det är lättare (och roligare) för barn att lära sig åka på skaterullskidor och det finns barnmodeller av flera märken, tex Proski rookie, Swenor junior, Eagle. Hör av er om ni vill låna några dagar för att prova, i mån av tillgång går det givetvis att låna på träningarna.

Klassiska skidor för snö ska köpas efter vikt för att spannet ska fungera. Köp inte vallningsfritt (dåligt glid, missgynnar tekniken) och inte med ”växtmån” (risk för bakhalt)

Skateskidor behöver inte fästvallas, är kortare än klassiska, med ett annat spann och lättare för en nybörjare att lära sig åka på.
Det fungerar för barn att använda fjolårets urvuxna klassiska skidor som skateskidor. Klubben kommer till vintern att ha några skidpar för utlåning.

Nacka Värmdö skidklubb har avtal med Alewalds, vilket ger rabatt på inköp där.

Det fungerar också bra att handla handla i nätbutiker. De har utrustning för att mäta upp skidornas spann, svarar snabbt på frågor, skickar snabbt mm.
Ex: skistart.com och rullskidspecialisten.

Kontakta olof@nvskidor.se om du har några frågor kring utrustning

Lämna ett svar

Top