Träningsläger utan backar – ger det något?

Plats: Gotland
Träningsformer: Rullskidor, löpning och styrka
Syfte: Grundträning för att bygga en god bas och mängd inför vinterns drabbningar

Träningsläger låter för vissa som ett straff och något som de drömmer mardrömmar om. För oss motionärer som trånar efter förbättrade resultat och nya framgångar i skidspåren är dock träningsläger bland det bästa som finns. Att kunna träna mycket och få möjlighet att fokusera på träningen utan andra störningsmoment som ofta dyker upp på hemmaplan är mycket värdefullt. Att kunna ta ut sig ordentligt och därefter vätska upp, äta, basta och vila tror jag är bland det bästa för att kunna tillgodogöra sig mängder av slitsam träning. En annan fördel med träningsläger att det går att äta i princip obehindrat utan att gå upp i vikt.

Matintaget började redan på båten över. Hade med en hel del packning och ryggsäcken med rullskidorna samt stavfodralet gav en och annan blick från motocrossförare som var på väg för att köra GGN (Gotland Grand National)

Enbart mat är inte nog för att lyckat träningsläger, det krävs även återhämtning dag som natt. Bilden nedan är från en lugn promenad mellan träningspassen för att mjuka upp kroppen, njuta av naturen och ladda upp mentalt. Enastående vackert!

Går det att träna hårt utan backar på ett Gotland som är platt som en pannkaka? Svaret är utan tvekan JAAA. Visst går det att köra hårde intervaller på platt underlag, men jag tror inte att det finns något som går upp emot hemfärden från Visby till Tofta som skedde i motvind (8-10 m/s) och delvis vått underlag. Att nästan stanna helt mellan stavtaken var mycket fostrande och det värkte ordentligt i magmusklerna vid hemkomst. Svårt att uppskatta tiden var det också när farten var +20 km/h i medvinden. Hemkomsten blev därför långt efter mörkrets inbrott och personerna där vi bor var precis på väg att kontakta missing people…

Träning ska vara lite festligt varför ett besök på Kallis (Kallbadhuset i Visby) var på sin plats. Vänner som fortfarande är kvar i partysvängen fick givetvis ett syrligt sms för att ge dem lite dåligt samvete på förfesten inför kvällens partyutgång. Hit hade det stakats i motvind och jag var stark, kaxig och kände mig i mitt livs form. På vägen tillbaka kom verkligheten ikapp mig och varken formen eller farten var i närheten av vad jag för en sekund hade hoppats på.

MEN snart är det dags för klubbträningsläger på snö och det lär vara nyttigt. Och kul!

Passa på och staka på nu ,snart är snön här!!

Lämna ett svar

Top